Inscenačný tím Záhoráckého divadla prichystal svoju ďalšiu, v poradí už 15.tu premiéru! Po španielskej dráme Dúm Bernardy Alby, v ktorej hrali iba samé ženy, sa divadelníci vrátili ku komédii a k herečkám sa pripojili aj ich mužskí spoluhráči.

Režisér Ivan A. Fodor si vybral hru Verná nevera (záhorácky Vjerná nevjera) od žijúceho slovenského autora Jozefa Mokoša. Dramatik v komédii načrel do tradície profesionálneho talianskeho divadla zo 60-tych rokov 16. storočia, tzv. commedie dell´ arte. Táto forma nesie inšpirácie starorímskeho divadla, umenia jokulátorov, karnevalu, či frašky. Medzi jej najcharakteristickejšie prvky patrí improvizácia, gagy, masky, ustálené typy komických postáv ale aj fyzická ba až akrobatická zdatnosť hercov.

Aj Verná nevera je plná bláznivých a nečakaných situácií, prvoplánového ale aj druhoplánového humoru, ale tiež stretu rôznych spoločenských, dokonca aj nadpozemských vrstiev.

Sluhovia intrigujú, robia si vtipy na účet svojich pánov, ich obstarožní páni sa zase snažia o krásnu, mladú vdovu po miestodržiteľovi, ktorej slúžka je, takpovediac, alkoholička, ale, napriek svojmu “hendikepu”, sa svojej pani snaží dobre slúžiť. K tomu všetkému je tu ešte šenkérka, ktorá prísne vedie svoju živnosť. Týmito peripetiami vás prevedie ľahká žena, pričom nad celým príbehom bdie sám anjel strážny.

vjerna-nevjera-zahoracke-divadlo-senica
Foto: Facebook Mesto Senica

Na divákov čakajú, okrem skvelých hereckých výkonov od stálych členov Záhoráckého divadla, aj nové mladé tváre. Jednu z postáv si, dokonca, zahrá aj sám režisér.

Autor: Jozef Mokoš, Réžia, scéna a úprava textu: Ivan A. Fodor, Dramaturgia: Laura Nemečkayová, Kostýmy: Andrea Némethová, Hudba: Ondrej Odokienko

Hrajú: Vdova – Norika Valúšková, Celesta – Ivona Bolebruchová, Lachká žena – Miroslava Zuščíková, Šenkérka – Helena Tuláková, Strážný anďel – Jakub Mareček, Capitano – Jozef Adamčík, Arlecchino – Ján Černek, Pantalone – Ján Želipský, Brighella – René Veis, Dottore – Ivan Fodor, Leandro – Imrich Pisarovič

Ďalšie predstavenie 14. februára o 19:00 hod. v Dome kultúry Senica.

Zdroj: Záhorácke divadlo


.

BM: Ustekana sobota