Napriek tomu, že naša síce malá, ale pekná dedinka v sebe skrývala odpradávna množstvo talentov, je to už veľmi dávno, čo mala svoje vlastné ochotnícke divadlo. Nedalo mi to a tak som dumala nad tým, čo urobiť, aby sa táto tradícia znovu obnovila.

Štartom bola jasličková pobožnosť
Štartom toho všetkého bola vianočná jasličková pobožnosť a hnacím motorom vidina talentovaných mladých ľudí s chuťou a elánom postaviť sa na javisko a baviť iných.

Túžbu viesť mládež som pociťovala už od základnej školy. No moju vášeň k literatúre a samotnej tvorbe, či už poetických, prozaických alebo dramatických diel som objavila iba nedávno. Mojou prvou hrou bola hra Príchod Krista a tá bola, ako som už spomínala iskrou a novým vetrom, ktorý rozdúchal tlejúce uhlíky divadelnej tradície. Mládež, ktorá v tejto hre hrala doslova “na kolenách” prosila o ďalšiu hru.

Achtung! Moja svokra sa zbláznila!


Hru, ktorú ste mohli vidieť u nás v Borskom Svätom Jure 8. mája 2010 ako premiéru, 10. júna v Malackách v kine Záhoran ako prvú a druhú reprízu a 20. júna ako tretiu reprízu opäť u nás v Borskom Svätom Jure. Hru s názvom Achtung! Moja svokra sa zbláznila! Je to príbeh šťastne ženatého pána Mareka Betu, milujúceho manžela a otca a vynikajúceho bytového architekta. Jeho život je pokojný a plný radosti, až pokým mu do života nezasiahne jeho “milovaná” svokra. Táto entuziastická postaršia dáma z Nemecka sa rozhodla po dlhej dobe navštíviť svoju dcéru na Slovensku, ba čo viac, chce sa k nej nasťahovať. Počas jej nečakanej návštevy Marek prežíva “nočnú moru”. Nešťastné prepadnutie jeho svokry na nákupoch však výrazne zamieša karty v rodinných vzťahoch a v nemocnici si obaja, Marek i jeho svokra, uvedomia svoj omyl a zmieria sa. Celá hra je vnesená do dnešnej doby a pointa je, myslím, celkom jasná; Nie je svokra ako svokra.

Oficiálna existencia Ochotníckeho divadla Borský Svätý Jur
Pevne dúfam, že sa vám táto hra aspoň trochu páčila a že nás poctíte svojou prítomnosťou i na ďalších predstaveniach. Odštartovala totiž oficiálnu existenciu Ochotníckeho divadla Borský Svätý Jur. Hralo v nej 12 mladých z našej dediny. Po jej odohraní sa však počet hercov rozrástol na pomerne veľké číslo – 30.
Patria sem: Anežka Maliková, Matej Koštial, Annamária Telárová, Martin Krnáč, Zuzana Chropovská, Ľubomír Krajčír, Adela Krnáčová, Lucia Halešová, Pavlína Poláková, Mária Rut Palkovičová, Dominika Dérerová, Eva Dobiášová, Erik Šedivý, Frederik Hudec, Denisa Hájková, Nikoleta Mihová, Nikola Krajčírová, Denis Vitek, Dagmar Drgoncová, Sebastian Malcovič, Bibiana Kováčová, Bibiana Mateovičová, Laura Viteková, Michal Vicen, Nikola Kvietková, Zuzana Vlková, Martina Chropovská a ako technický personál Ondrej Krnáč, Dominik Chovanec a Jakub Koštial.

Ďaľšia hra bude Tanec nad plačom
Ako som už spomínala, chystáme i ďalšie divadelné predstavenia, najbližšie na prelome septembra a októbra upravenú verziu hry Tanec nad plačom z originálu od Petra Zvona.

Týmto by som v mene celého divadelného spolku rada poďakovala Obecnému zastupiteľstvu za to, že nám umožnili prezentovať sa, pani starostke Anne Kratochvílovej za umožnenie používania kinosály na nácvik divadiel, pánovi Jozefovi Dojčákovi za vyhotovenie plagátov a v neposlednom rade i vám všetkým, ktorí ste nás prišli podporiť, či už finančne, alebo svojím potleskom.

Týmto sľubujem, že sa budem snažiť rozvíjať mladé talenty v našej dedinke a udržať divadelnú tradíciu čo najdlhšie. Aby sme iným mohli s hrdosťou povedať: “I my máme divadlo! Ochotnícke divadlo Borský Svätý Jur!”

Lucia Krnáčová, zdroj a foto: Borský Svätý Jur


.

BM: Kralici