Dvadsaťdeväť Záhorákov je na kandidátkach politických strán, ktoré majú šancu dostať sa do parlamentu vo voľbách do Národnej rady, ktoré sa budú konať v sobotu 5. marca.

6-zahorakov-poslancom-narodnej-rady-final
Foto zľava: Anton Hrnko, Peter Kalivoda, Viera Kučerová, Nataša Žembová, Ľubomír Galko, Pavol Krutý

Prieskumy relevantných agentúr sme doplnili o miesta Záhorákov na kandidátkach jednotlivých politických strán a vypočítali pravdepodobnosť, s ktorou sa kandidáti majú šancu dostať do parlamentu.

 

Podľa viacerých prieskumov obsadí strana SMER-SD 70 až 75 mandátov. Pri zostavení jednofarebnej vlády, alebo v koalícii s menšou stranou sa do parlamentu dostanú aj kandidáti na miestach 83. a 86. Pri strane SMER-SD je priam nemožné sa posunúť z vyšších miest vďaka preferenčným hlasom, preto je miesto na kandidátke nad 100. považované za nezvoliteľné.

 

Strana #sieť má šancu na zisk 22 až 26 mandátov. Záhorie zastupujú na jej kandidátke menej známe tváre, ktoré majú nízku šancu získať 3% všetkých hlasov, aby sa mohli prekrúžkovať na lepšie miesto.

 

Strana MOST-HÍD má na kandidátke dvoch Záhorákov. Pri zisku 12 až 16 mandátov budú rozhodujúce preferenčné hlasy. Občiansky aktivista a poslanec mestkého zastupiteľstva v Senici Pavol Krutý má šancu zasadnúť do poslaneckých lavíc ak získa aspoň 6 až 7 tisíc preferenčných hlasov.

 

Slovenská národná strana má ako jediná na kandidátke Záhoráka, ktorý určite zasadne v Národnej rade. Ostatní Záhoráci majú aj pri zisku 12 až 15 mandátov minimálne šance.

 

Pri posledných voľbách sa bývalý minister zdravotníctva Skaličan Ivan Uhliarik “prekrúžkoval” z piateho miesta na deviate. Pre tieto voľby ho KDH odsunulo až na 28. Väčšie šance má Nataša Žembová bývalá moderátorka RTVS, ktorá účinkovala v spote Aliancie za rodinu pred referendom o ochrane rodiny.

 

Strana OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti je postavená na krúžkovaní jednotlivých občianskych kandidátov. Pri týchto voľbách môže stačiť na vstup do parlamentu niečo cez 7000 hlasov. Konkurencia je však veľká.

 

Rozhodujúce pre Záhorákov na kandidačnej listine strany SaS bude potrebných 5% hlasov na vstup do parlamentu, ktoré môže zmamenať získanie 10 až 12 mandátov. Rozhodujúce budú aj hlasy pre OKSkárov, ktorí sa môžu dostať pred Alojza Baraníka.

Komentujte: Komu by ste dali svoj hlas vy?


.
Toto je čítané

Skalica získala dotáciu takmer 700-tisíc eur na nové cyklotrasy

Mesto Skalica získalo dotáciu 688 116 eur z programu Interreg SK-CZ 2021-2027…

BM: Ustekana sobota