Rubrika Robím, čo ma baví bude dnes patriť mladým, dynamickým a šikovným chlapcom z hudobnej skupiny Sanchez Amsterdam. Pochádzajú z Gbelov a v hudobnom svete nie sú žiadni nováčikovia. Pracujú na sebe ešte od čias, kedy navštevovali ZUŠ v Gbeloch.

Sanchez-Amsterdam-skupina-gbely
Dávid Maniaček- spev a basová gitara, Jakub Valachovič- klávesy, vokál, elektronika, Branislav Kocák- sólová gitara, Ivan Javorčík- bicie

Odvtedy si zmenili meno, imidž, hudbu a posunuli sa obrovským krokom vpred. So svojim albumom Nezastavíš odohrali minulý rok svoje prvé celoslovenské turné. Singel Uletení anjeli s Jurajom Hnilicom má na youtube cez 200 000 videní a ich fanúšikovia stále pribúdajú… V rozhovore mi chalani prezradili, aké je ich tajomstvo úspechu, či medzi sebou nechytajú vzájomnú ,,ponorku“, ale aj čo chystajú pre svojich fanúšikov nové.

Naposledy sme spolu robili rozhovor pred rokom. Bolo to na krste vášho albumu Nezastavíš, s ktorým ste potom absolvovali svoje prvé celoslovenské turné. Vystupovali ste na rôznych podujatiach, festivaloch. Album Nezastavíš vás skvele naštartoval…
Braňo: Je to neuveriteľné. Album Nezastavíš sme pokrstili 20. februára u nás, v rodných Gbeloch. Krstom sme odštartovali naše prvé turné, čo bolo pre nás úplnou novinkou. Prejazdili sme spolu celé Slovensko, spoznali sme nové kapely, ľudí, získali nových fanúšikov a s našim manažérom sme sa prvýkrát stretli práve kvôli tomuto turné, ktorý nám následne vybavil cez leto niekoľko festivalov a akcií.

Sanchez-Amsterdam-skupina-gbely-4

Čakali ste takýto úspech?
Braňo: Neviem, či by som to nazýval úspechom, skôr veľkým krokom vpred. Chceli sme sa dostať do povedomia známych kapiel, organizátorov akcií a festivalov, majiteľov hudobných klubov a hlavne, získať čo najviac fanúšikov. Tí nám stále píšu a chodia na koncerty, začo sme veľmi radi.
Ktorá pieseň z albumu Nezastavíš je u fanúšikov najobľúbenejšia?
Braňo: Asi to budú skladby ,,Seriál“, ,,Uletení anjeli“ a tie, čo boli v rádiách- ,,V oblakoch“ a ,,Neverná“. Ale myslím si, že každý si na našom albume nájde svoju obľúbenú skladbu. Ja si najlepšie užívam a najradšej hrám na koncertoch pieseň ,,Raj“.

David ( spevák a basový gitarista) sa v januári objavil na TV Očko a spieval spolu s Jurajom Hnilicom v pražskej Lucerne váš spoločný singel ,,Uletení anjeli“. David, aký to bol pocit spievať na takom mieste?
Dávid: Som veľmi rád, že som sa dostal do TV Očko a mohol som kapelu predstaviť v celoštátnej TV. Zatiaľ sme sa tam dostali len so skladbou ,,Uletení anjeli“, ale dúfam, že čoskoro tam budeme nasadení aj s našimi ďalšími skladbami. Hneď po rozhovore v TV Očko, sme s Jurajom utekali do pražskej Lucerny, kde sme spolu odspievali našu spoločnú pieseň. Pri spievaní som mal zimomriavky a veľkú trému, keďže počas nášho spevu bolo neuveriteľné ticho a všetky oči boli na nás. Bál som sa, aby som niečo nepokazil. Až po odspievaní skladby som si uvedomil, kde som to vlastne spieval a koľko slávnych hudobníkov stálo na tom istom pódiu. A teraz už aj ja!

Klip Uletení anjeli má na youtube cez 200 000 videní. Ako sa vám pracovalo na tejto piesni s Jurajom Hnilicom?
Dávid: Klip už presiahol hranicu 200 000, čo nás veľmi teší. Ale mrzí nás to, že väčšina ľudí si myslí, že to je Ďuriho skladba, čo nie je pravda. Text som napísal ja, Ďuri dopísal posledné verše na konci pesničky. Celá myšlienka piesne vznikla v mojej hlave. Mrzí ma, že všetky kladné ohlasy sú pre Ďuriho. Ale samozrejme chápem to. Zaspieval to v ČSMT vo finále, ktoré sleduje cez milión ľudí.

Sanchez-Amsterdam-skupina-gbely-2

Ako ste sa dostali k tejto spolupráci?
Braňo: Bolo to ešte dávno, keď Juraj spieval v kapele Bačova Fujara. My sme ich dosť počúvali, ich posledný album sa nám veľmi páčil. Jedného dňa oznámili, že odohrajú posledný, rozlúčkový koncert v rodnom Martine. Neváhal som a hneď som im napísal, či by sme si mohli s nimi zahrať. Vtedy sme fungovali pod menom Reflex. Hneď na ďalšie ráno mi prišla odpoveď: ,, Keď pôjdete hrať zadarmo, tak teda môžete a rád by som si s vami zaspieval vašu pieseň ,,Oni“. A tak sme 24.mája 2013 vyrazili do Martina. Počas večera sme sa s Jurajom spoznali, odspievali sme si našu pieseň a po koncerte sme sa dali všetci do reči. Dávid zostal s Jurajom v kontakte a keď sme nahrávali náš album, zavolali sme ho na spoluprácu a na svet sa zrodil singel- ,,Uletení anjeli“. Juraj túto pieseň odspieval, ako spomínal Dávid, live vo finále ČSMT 2015.

Je za vami obrovský kus práce. Poznáte sa ešte od čias, kedy ste navštevovali ZUŠ v Gbeloch, čo už je pár rokov dozadu. Odvtedy ste sa posunuli obrovským krokom vpred. Aké je vaše tajomstvo úspechu?
Ivan: My vlastne ZUŠ Gbely navštevujeme stále. Naša skúšobňa je v budove ZUŠ-ky, naďalej nás podporujú, aj keď už nie sme žiaci. Sme zato neskutočne vďační. Naše tajomstvo úspechu nie je žiadne tajomstvo. Stačí len vydržať a nerozpadnúť sa hneď po prvej hádke s klávesákom. A samozrejme napísať dobrú skladbu, ktorá sa dostane medzi ľudí.

Nechytáte už po toľkých rokoch ponorku? Alebo naopak, trávite spolu aj voľný čas?
Braňo: Jasné, že chytám, kto by s nimi vydržal? (smiech) Ale nie. Snažíme sa byť čo najviac spolu. Či už v skúšobni, alebo len tak niekde vonku. A dúfam, že nám konečne vyjde spoločná letná dovolenka, na ktorú sa chystáme už asi 5 rokov.

Sanchez-Amsterdam-skupina-gbely-5

O čom najradšej spievate? Kto píše texty?
Dávid: Texty píšem ja. Píšem o všetkom, čo mi život priniesol, prináša a prinesie.

Kde budete teraz najbližšie koncertovať?
Jakub: Najbližšie sa uvidíme 11.3. v Hodoníne, v klube Nautilus, spolu so slovenskou punkovou legendou Konflikt. Týmto pozývam všetkých ľudí, čo majú radi slovenskú hudbu! Dúfam, že klub bude plný!

Máte nejakú vysnívanú spoluprácu?
Dávid: Vysnívanú asi nie. Každý z nás máme svojich idolov, či už spoločných, alebo odlišných. Veľmi radi by sme išli koncertovať ako support českej, alebo slovenskej známej kapele. Získať nové kontakty, skúsenosti a hlavne fanúšikov, bez ktorých to nejde.

Čo nové pre nich chystáte?
Braňo: Máme novinku a tou je nová skladba! Síce už je natočená, ale ešte nie je dokončená. Nahrávali sme ju v Randal Group v Seredi, ako náš celý album. Nesmierne sa teším na jej výsledok. Je to niečo úplne iné, odlišné od našich predchádzajúcich skladieb. Som zvedavý, ako na pesničku zareagujú ľudia. Budeme točiť aj videoklip. Chceme sa posunúť ďalej, a aj preto chceme natočiť náš doposiaľ najlepší klip. Viac už nebudem prezrádzať. Nechajte sa prekvapiť.

A čo koncerty?
Braňo: Pred letom chystáme mini-tour s jednou kapelou z východu. Cez leto chceme odohrať čo najviac akcií. Začína sa nám to celkom plniť a to nás veľmi teší. Je to super pocit, v piatok vypadnúť niekam na koncert, spoznať nových ľudí, odohrať koncert a dať doňho celé svoje srdce. Len tak vypnúť, zabudnúť na problémy a venovať sa tomu, čo nás baví a napĺňa.
Budem vám držať palce a fandiť aj naďalej! Ďakujem za rozhovor!
Braňo: Ďakujeme Záhorí.sk za rozhovor a pozdravujeme všetkých vašich čitateľov a fanúšikov Sanchez Amsterdam!


.

BM: Ustekana sobota