Tretí februárový piatok nezačal práve najlepšie. Zobudiť sa v posledný pracovný deň do upršaného a sivého rána, je väčšinou predzvesťou toho, že sa deň povlečie lenivejšie ako štyridsaťdňový pôst a na konci z toho aj tak nič dobré nevzíde…
Seed-of-inspiration-konferencia-v-Senici-6

Pred deviatou hodinou ráno však v senickom DAV-e vládla úplne iná atmosféra. Komorné priestory sa pozvoľna zapĺňali mladými ľuďmi, ktorým sa z tvárí dalo unisono odčítať jedno slovo: „očakávanie“.

A že aj bolo čo očakávať. Druhý ročník konferencie SeIn – Seed of Inspiration (semienko inšpirácie), predstavil silnú zostavu siedmych spíkrov, ktorí sa prišli s účastníkmi konferencie podeliť so svojimi skúsenosťami z rôznych oblastí profesionálnej, podnikateľskej či súkromnej sféry. Zostava: eventová manažérka, mentor a jeho mentie, interiérový dizajnér, politička, zakladateľka OZ a kočovný pivovarník bola rozhodne prísľubom pestrosti tém. V skutočnosti však priniesla ešte o niečo viac…

Seed-of-inspiration-konferencia-v-Senici-5

Senický „TED“
Senický koncept konferencie SeIn nevznikol náhodne. Je výsledkom rezonancie opakovanej účasti jej organizátora, Paliho Krutého, na konferenciách TED (Technology, Entertainment, Design) v Bratislave. Ide o licenčnú konferenciu, ktorá sa koná každoročne a po celom svete pod heslom „myšlienky, ktoré stoja za šírenie“. Návštevníkom ponúka príležitosť zažiť vystúpenia spíkrov z rôznych profesijných odvetví, s rôznymi skúsenosťami a rozmanitými životnými osudmi. Príjemné je, že nejde o „profíkov“ cvičených špeciálne na vystupovanie pred masami, ale o ľudí s príbehom. Často krát podaným mimoriadne vtipne a ľudsky. A práve tie zapôsobili aj na organizátora senickej obdoby TED-u, Paliho Krutého: „Keď som absolvoval svoj prvý TED v Bratislave, bol som dokonale ohúrený. Vznikol tam taký silný energetický výboj, že som z neho čerpal minimálne ešte ďalších šesť mesiacov. Vypočul som si názory ľudí, vďaka ktorým som našiel ten správny smer. A nemyslím tým len v pracovnej oblasti, ale aj v potrebe venovať sa občianskym aktivitám a politike. Nikdy som nebol pasívny, ale po tejto skúsenosti som cítil potrebu byť ešte aktívnejší. A to je aj jeden z dôvodov, prečo som sa minulý rok rozhodol zorganizovať v Senici podobnú konferenciu. Myslím si, že ľudia sú dnes unavení z každodenných problémov, ale verím aj tomu, že majú svoje sny. Len nemajú odvahu si ich splniť. Lebo všade vidia len prekážky. Ja som sa im rozhodol ukázať tých, ktorí sa tiež nenarodili do blahobytu. Ale mali svoj sen a boli natoľko tvrdohlaví, neodbytní a pracovití, že si svoju cestičku k úspechu predsa len vyšliapali.“
Seed-of-inspiration-konferencia-v-Senici

Kokteil mnohých chutí
Sedem rôznych príbehov o ceste k úspechu si tento rok vypočulo viac ako 60 návštevníkov konferencie. Zaujímavé je, že napriek zdanlivo rôznorodým témam, mali všetky jedno spoločné. Pôsobili autenticky. Dokonca aj s nervozitou, ktorá k vystúpeniu pred väčším publikom patrí. Ak by sme sa mali vrátiť späť k „očakávaniam“, myslím, že tie boli viac ako len naplnené. Tá zdanlivo nesúrodá skladba spíkrov totiž svojimi vystúpeniami nevedome odovzdala jedno veľmi veľké posolstvo: „ Ak ťa to niekam tiahne, choď. Ak niečo chceš robiť, rob to, aj keď ti to neprinesie hneď zisk. Ak potrebuješ poradiť, obráť sa na dôveryhodnú osobu. Ak budeš celý život čakať na prácu, ktorá ťa naplní LEN vášňou, nikdy ju nenájdeš. Ak chceš rozhodovať o veciach, buď v nich odborník. A pokiaľ nie si rastlina, tak energiu na to všetko získaš len z jedla“.

Seed-of-inspiration-konferencia-v-Senici-4

7 statočných na SeIn 2016
Radka LACHOVÁ – Mladé žieňa s neuveriteľnou energiou. Vyštudovala cestovný ruch na VŠE v Prahe. Počas štúdia absolvovala niekoľko zahraničných študijných a pracovných pobytov v zahraničí. Príklad človeka, ktorého to ťahalo „von“, no zároveň nikdy nestratila korene. Jej téma na konferencii: AKO SA NEZBLÁZNIŤ Z TOĽKÝCH MOŽNOSTÍ.

Peter BOLEBRUCH a Boris ČECH sú zaujímavá dvojica. Prvý je úspešný online marketér a majiteľ digitálnej agentúry, druhý má 16, študuje na strednej odbornej škole a ide si svojou cestou. Má za sebou stáž v prestížnej reštaurácii FOO ZOU a našliapnuté na úspech. Príjemné je vidieť, že mentor a jeho zverenec sa mentorujú navzájom. Ich spoločná téma: JE DÔLEŽITÉ MAŤ SVOJHO MENTORA?

Zolo KIS – dnes milovaný dizajnér robil v živote hocičo. Aj čašníka aj elektrikára. Aj šéfa reklamnej agentúry Milk. Ale vždy s pocitom, že chce tvoriť. Jeho vystúpenie na konferencii SeIN 2016 patrilo k tým najcharizmatickejším a najprovokatívnejším. Jeho téma: VÁŠEŇ.

Lucia ŽITŇANSKÁ – najváženejší hosť na tohtoročnom SeIn-e. Právnička, vysokoškolská pedagogička a poslankyňa NR za stranu MOST – HÍD pohovorila na tému: DÁ SA V POLITIKE UDRŽAŤ ODBORNOSŤ?

Aneta OROSIOVÁ – ambasádorka JAMIE OLIVER FOOD FOUNDATION na Slovensku a zakladateľka OZ Jem iné, propagátorka zdravého stravovania v školských jedálňach a jedna z autoriek knihy „S Anetou a Danicou. Čo na srdci, to na jazyku“, racionálne ozrejmila návštevníkom konferencie, že na optimálne stravovanie neexistuje univerzálny recept. Jej téma: JEM INÉ? JÉMINE!

Peťo HOLČÍK medzičasom jeden z najobľúbenejších senických pivovarníkov sa k vareniu piva prepracoval cez svoju obľúbenú tekutinu: pivo. Najprv predával vo svojom „pube“ iba cudzie značky, ale vidina vlastnej značky piva ho lákala natoľko, že ju začal aj sám vyrábať. Dnes dodáva svoj tekutý chlieb do reštaurácií a krčiem, kde pivo chodia piť najmä fajnšmekri. Jeho téma: AKO VYTVORIŤ PIVOVAR BEZ PIVOVARU.

Seed-of-inspiration-konferencia-v-Senici-3
SEED OF INSPIRATION
* Konferencia SEED OF INSPIRATION (semienko inšpirácie) má byť inšpiratívnou a interaktívnou platformou, ktorá má ambíciu zoznámiť účastníkov konferencie s cieľavedomými a úspešnými ľuďmi z rôznych odvetví pôsobnosti a s ich príbehmi.
* Jej hlavný organizátor Pavol Krutý ju organizuje v spolupráci so senickou informačným centrom Europe Direct. Tento rok sa 19.2. konal druhý ročník konferencie.
* Jej koncept je inšpirovaný medzinárodnými konferenciami TED (Technology, Entertainment, Design), na ktorých vystupujú inšpiratívne osobnosti z rôznych profesijných odvetví.

Seed-of-inspiration-konferencia-v-Senici-2

Povedali o konferencii
„Každý jeden úspešný človek sa k úspechu musel prepracovať. A možno kým to dosiahol, musel aj niekoľko krát zakopnúť, než našiel to, čo mu ten úspech naozaj prinieslo. Netvrdím, že dnešní mladí ľudia sú leniví. Sú skôr plní očakávaní a možno niekedy majú pocit, že ten úspech má prísť rýchlo. V živote to tak spravidla nie je. Preto počuť tie príbehy je podľa môjho názoru pre nich veľmi užitočné.“
Lucia Žitňanská

„Podujatia Seeds of Inspiration som sa zúčastnil prvýkrát. Zanechalo vo mne nadmieru pozitívne dojmy a obohatilo ma po osobnej stránke. Myslím si, že každý jeden účastník odchádzal spokojný, pretože z množstva tém/rečníkov si dokázal vybrať. Mňa osobne najviac zaujala Aneta Orosiová, ktorá mimo iného edukuje v rámci projektu Jeminé. Nielen jej práca stojí za pozornosť.“
Stanislav Nečas

„Som veľmi rád, že som sa mohol konferencie Seed of Inspiration zúčastniť. Som človek, ktorý podniká už 13 rokov a momentálne v takom biznise, kde sú motivácia a cieľavedomosť veľmi dôležité. Preto som sa prišiel pozrieť na ľudí, od ktorých sa môžem inšpirovať. Dúfam, že táto akcia bude pokračovať a záujem nielen mladých ľudí zo Senice a okolia bude ešte väčšie.“
Martin Lanža

„Vidieť niekoho, kto začínal ako ja a ako každý iný človek a kto dokázal niečo, o čom si myslíme, že je nemožné, je vždy inšpirujúce a motivujúce. Dáva to pocit, že tiež môžem byť výnimočná a dokázať viac, pokiaľ dostanem nápad a kvalitne ho spracujem. Takže aj teraz po SeIn-e som naplnená a pripravená realizovať svoje myšlienky “
Emma Závodská

Alica Zichová


.

BM: Ustekana sobota