V malackom kaštieli práve prebiehajú práce odhaľovania Kaplnky Sv. Kríža, ktorú nechali komunisti zamurovať koncom 50. rokov 20. storočia.

Kaplnka-Sv-Kriza-kastiel-malacky

“Má to svoje čaro. Aktuálne je samotná atmosféra vnútri kaštieľa spojená s istou nervozitou a zároveň vzrušením,” informoval primátor Malaciek Juraj Říha na svojom Facebooku. Odrytá horná časť oltára prechádza cez dve podlažia.

Záhorácke rádio 2024 01

Zámok v 20. storočí menil často svojich užívateľov. Po roku 1918 obývali kaštieľ dôstojníci oslobodzovacej československej armády. V roku 1934 získala kaštieľ s parkom rehoľa františkánov rádu sv. Františka z Assisi. Po roku 1945 sa užívatelia zámku vymieňali. V rokoch 1944 – 1945 tu boli väznení a týraní nemeckým gestapom účastníci SNP. Po vojne bol kaštieľ využívaný ako kasárne. Po roku 1957 bola v kaštieli zriadená nemocnica a práve v tomto období nechali komunisti kaplnku zamurovať.

“Kaplnku prvý raz otvoríme pre verejnosť počas Prvomájových Malaciek, tak ak ju chcete vidieť v jej historicky pôvodnej veľkosti, sa isto stavte aj tu,” dodáva primátor.

Kaplnka-Sv-Kriza-kastiel-malacky-pred
Miesto kaplnky pred odkrytím

Pálfiovský kaštieľ v Malackách (starší pravopis Pálffyovský) je kultúrno-historická pamiatka celoslovenského významu zaevidovaná v súpise pamiatok nachádzajúca sa v okresnom meste Malacky na západnom Slovensku. Kaštieľ má bohatú históriu. Počas svojej existencie bol sídlom urodzeného rodu, františkánskym internátom, vojenským skladom i nemocnicou. Od roku 2007 patrí kaštieľ mestu, ktoré sa podieľa na jeho rekonštrukcii a možnosti ďalšieho využitia. (zdroj: Wikipedia.org)


.
Toto je čítané

Oslobodenie spod fašizmu na Záhorí: Spomienky, ktoré už takmer vybledli

Je tomu už 79 rokov, čo boli mestá a obce na Záhorí…

BM: Ustekana sobota