Jubilejnú 10. plavebnú sezónu v skalickom prístave na Baťovom kanále otvoria 1. mája.

otvorenie-plavenbej-sezony-batov-kanal-2016

Do vôd Baťovho kanála v prístave Skalica sa už 10. raz ponorí veľký kľúč a otvorí plavebnú sezónu tejto unikátnej vodnej cesty, ktorá spája slovenské pomoravie s moravskými regiónmi. Baťov kanál sa stal vyhľadávaným miestom oddychu a aktívneho odpočinku pre všetky kategórie, čoho dôkazom je rastúci záujem o plavby a stále sa zvyšujúca návštevnosť.

Voľne prístupný areál prístavu návštevníkom ponúkne zaujímavý program v podaní skupiny Přístav z Brna, TNT, Lilly, ZUŠ Holíč, ZUŠ Unín, ZUŠ Gbely, cimbálová hudba Šibenka, David Vépy, FS Skaličan, Sanchcez Amsterdam a latinsko-americké Tance Classic z Hodonína.

Macek Knihy.Zahori

„ Deti sa môžu tešiť na zábavný areál s množstvom tvorivých hier, aktivít a súťaží, ktoré pripravia študenti strednej odbornej školy J. Čabelku z Holíča,“ prezradila Martina Šebelová, riaditeľka skalického prístavu. 
V celom areáli prístavu bude veľká ponuka zaujímavých produktov od sušeného ovocia, domácich koláčov až po remeselné výrobky.

Na pamiatku otvorenia jubilejnej 10. sezóny sa organizáori rozhodli zasadiť v areáli prístavu strom čerešne, ktorý bude symbolom jari a návštevníci si pri ňom budú môcť odovzdať bozk, tak ako to káže tradícia.

Návštevníci sa môžu tešiť na úžasnú show v podaní Street Workout Skalica, ktorý sa v minulom roku stali finalistami obľúbenej televíznej súťaže Česko-slovensko má talent. „Workoutové ihrisko bolo v prístave vybudované pred dvomi rokmi svojpomocne v spolupráci s členmi klubu Street Workout Skalica a slúži ako ich tréningový priestor,“ informuje Martina Šebelová. Hrazdy na cvičenie môžu tiež voľne využívať všetci návštevníci prístavu.

Lákadlom bude dozaista i ukážka unikátnych vojenskych vozidiel, ktoré si budú môcť navštevníci počas dňa prehliadnuť.

Nadšenci motoristiky a cestovania si prídu na svoje pri prezentácii českej skupiny BABETTA TEAM JAROŠOV, ktorá na babetách precestovala už tisíce kilometrov a za svoj veľký úspech pokladajú cestu “z Velehradu do Vatikánu na BABETTÁCH”, počas ktorej zdolali 3 700 km.

Tí, ktorým bude horúco, sa budú môcť schladiť pri prezentácii autentických záberov z dobrodružnej plavby na Antarktídu, ktorá bude situovaná na výletnej lodi kotviacej v prístave. Prevádzkovateľ prístavu a majiteľ Prvej plavebnej spoločnosti Marián Tongeľ záujemcom porozpráva chvíľami dychvyrážajúce príbehy z tejto krásnej a jedinečnej plavby. A možno i aktuálne z nedávno absolvovanej novej cesty z východného kontinentu.

Počas celého dňa sa budú realizovať výletné plavby k technickej pamiatke Výklopník v Sudoměřiciach, návštevníci si môžu zapožičať tiež motorové člny a plaviť sa individuálne.

Rovnako si môžete prehliadnuť interiéry kajutových lodí a možno si vybrať niektorú na svoju dovolenku po Baťovom kanáli. „Viacdenné plavby na kajutových lodiach sa stali obľúbenou formou trávenia voľného času hlavne pre rodiny s deťmi, lode sú spravidla vyťažené už pred sezónou, preto je v tomto období najvyšší čas rezervovať si posledné voľné termíny,“ upozornila Šebelová.

Baťov kanál je takmer 60 kilometrov dlhá vodná cesta spájajúca Skalicu s Otrokovicami pri Zlíne. Pôvodne priemyselne využívaný tok sa koncom 90. rokov minulého storočia stal novým fenoménom vodnej turistiky. V súčasnosti ponúka zázemie niekoľkých prístavov a atraktívne služby pre svojich návštevníkov. Na riadenie lodí z požičovní nie je potreba žiadnych skúšok. Baťov kanál je dnes vyhľadávanou možnosťou dovolenky na Slovensku i v Čechách.

Podujatie je voľne prístupné, parkovanie áut bude povolené v blízkosti areálu prístavu.


.

BM: Festival Záhrad