Minulý týždeň bol pre Záhorí.sk jubilejný. Náš portál s najväčšou komunitou fanúšikov na sociálnych sieťach na Záhorí oslávil dvanásť rokov! Presne toľko je tu s vami.

matej-hajdin-zahori_3

A počas týchto rokov tu bol celý čas s ním jeho zakladateľ a šéfredaktor Matej Hajdin z Moravského Svätého Jána. Dnešná rubrika Robím, čo ma baví preto bude patriť Matejovi, ktorý má s touto prácou dlhodobé skúsenosti. Nezačínal ako profesionál, dovtedy nemal s podobnou prácou žiadne skúsenosti. Prvé články začal písať popri zamestnaní v Bratislave. Ako sám hovorí, bol do tohto prostredia hodený, ale naučil sa v ňom rýchlo pohybovať. Pôvodne vzniklo Záhorí.sk len tak pre zábavu! Ale hlavne vďaka Matejovi prerástlo do dnešnej podoby a teší sa vašej priazni. Prečítajte si o ďalšom hosťovi v našej rubrike, pre ktorého je práca zároveň aj koníčkom.

V prvom rade by som ti chcela zablahoželať k dvanástemu výročiu Záhorí.sk! Ako ste to oslávili?
Na oslavy nebolo veľa času. Oslávili sme to prácou.

Dvanásť rokov je dosť dlhá doba. Čo sa odvtedy zmenilo?
Myslím si, že zásadná vec, ktorá sa počas môjho pôsobenia zmenila, je dnešná doba. Je oveľa rýchlejšia. Ľudia už nechcú čítať dlhé články, ale zaujímajú ich krátke vety, obrázky a najnovšie správy. Hlavne ide o aktuálnosť a stručnosť, ktorú sa snažíme dodržať.

Macek Knihy.Zahori

Spomínaš si na obdobie, keď si zakladal Záhorí.sk? Čakal si taký úspech, alebo to bolo vtedy len tak pre zábavu?
Záhorí.sk predchádzal web Myjany.sk, ktorý som robil iba o Moravskom Svätom Jáne a blízkom okolí. S podobnou prácou som dovtedy nemal žiadne skúsenosti, pracoval som úplne v inom odbore. Vyštudoval som obrazovú a zvukovú techniku a celý tento web vznikol zo zábavy. Bol som hodený do tohto prostredia, ale naučil som sa v ňom rýchlo pohybovať. Nikdy som nemal v predstavách, že by sa to mohlo posunúť tak ďaleko, až do dnešnej podoby Záhorí.sk. Som veľmi rád, že sme sa takto posunuli.

Pamätáš si ako ste začínali? Aké ste mali vtedy podmienky?
Nemali sme vtedy žiadne priestory. V podstate som začínal tvoriť web stránku popri bývalej práci. Začal som písať rôzne články, ale s tým, že som pracoval v Bratislave. Niekedy bolo problém napísať o aktualitách na Záhorí, keď som pracoval v hlavnom meste. Nosil som si prácu domov, písal som cez víkendy. Prioritou bolo napísať o zaujímavých akciách a podujatiach. Napríklad, aké filmy sa premietali v kine v Moravskom Svätom Jáne a podobne. Bolo to viac komornejšie, ale rád na to spomínam. Snažil som sa ľudí informovať a chcel som, aby sa o rôznych podujatiach vedelo. Podarilo sa mi túto aktivitu skĺbiť s mojim zamestnaním a neskôr som sa tomu začal venovať naplno.

Redakcia Záhorí.sk v roku 2014: Martin Fekete, Kristíma Mišovičová, Jana Zaicová a Matej Hajdin
Redakcia Záhorí.sk v roku 2014: Martin Fekete, Kristíma Mišovičová, Jana Zaicová a Matej Hajdin

Dnes má Záhorí.sk najväčšiu komunitu fanúšikov na sociálnych sieťach. Prečo si myslíš, že to je tak?
Je to preto, lebo sme ju budovali kontinuálne. Nekupovali sme si fanúšikov, ako to niektorí teraz robia. Ľudia zistili, že si u nás nájdu zaujímavé a aktuálne informácie. Myslím si, že sa nás oplatí sledovať. Okrem toho za tým bolo veľa driny.

Aká je momentálne priemerná sledovanosť článkov?
Je to vždy individuálne. Niektoré články majú sto čitateľov, iné aj niekoľko desiatok tisíc. Je to vždy o aktuálnosti a od zaujímavej témy.

Ktoré témy ľudí najviac zaujímajú?
Bohužiaľ najviac asi dopravné nehody a tragédie. Ale nie je to len o tom. Niekedy má dobrú sledovanosť aj článok, ktorý je pozitívny. Závisí to od veľa faktorov, kedy je ten článok pridaný, akej témy sa týka a podobne. Musím povedať, že ľudí zaujíma napríklad aj počasie. To si ľudia pozrú vždy.

Je niečo na čo si obzvlášť dávaš pri tvojej práci pozor? Čo považuješ za nevyhnutné?
Najdôležitejšie je, aby boli informácie, ktoré dávame von overené. Snažíme sa aj o nestrannosť v našich článkoch. To je v spravodajstve základ. Okrem toho si potrpíme aj na kvalitné fotky a videá. Pravidelne aktualizujeme našu web stránku aj facebookovú stránku. Je to práca, ktorá si vyžaduje veľa roboty a hlavne, byť v neustálom v strehu! Vždy sa niečo deje a my musíme byť pri tom!

S Pycom na otvorení zkrenštruovanej knižnice v Moravskom Svätom Jáne
S Pycom na otvorení zkrenštruovanej knižnice v Moravskom Svätom Jáne

Aký je tvoj bežný pracovný deň v pozícii šéfredaktora?
Nefungujeme ako bežná redakcia, kde je ráno porada a na základe porady, sa pripravujú nejaké články. Ono sa to ani nedá, keďže nepracujem len na Záhorí.sk. Články si chystáme priebežne počas dňa. Veľa informácií získavame od overených zdrojov a pracujeme na nich počas celého dňa.

Čo ťa na tejto práci najviac teší?
Najviac ma teší záujem ľudí. Keď vidím, že ľudia sú radi, že napíšeme o nejakom podujatí a podobne. Mám radosť, keď naši fanúšikovia pribúdajú a keď sa im naše spravodajstvo páči. Moja práca aj práca mojich kolegov trvá nonstop, 24 hodín denne. Ak je niečo aktuálne, musíme ísť do terénu. Vždy je treba niečo nafotiť a napísať. Snažíme sa tomu venovať na maximum. Baví ma celý tento kolobeh, ktorý každý deň zažívam.

Aké sú tvoje plány so Záhorí.sk?
Plánujeme rozšíriť obsah o viac videospráv. Pracujeme aj na novej rubrike – ,,KamVen“, kde si ľudia budú môcť nájsť tipy, ako stráviť voľný čas alebo víkend. Nebude to len o kultúrnych podujatiach, ale aj o zaujímavých miestach na Záhorí, ktoré sa oplatí vidieť a navštíviť.

Po ceste myAmerika v Los Angeles
Po ceste myAmerika v Los Angeles

Viem, že rád cestuješ. Kedy začala tvoja vášeň pre cestovanie a ktoré krajiny sa chystáš navštíviť?
Vášeň pre cestovanie u mňa začala približne osem rokov dozadu. Začali sme spolu s partiou kamarátov cestovať vlakom za lacné peniaze. Vymysleli sme si náš plán, cestovanie pod názvom: ,,myEurópa“. Každý rok sme si vybrali tri, alebo štyri krajiny, ktoré sme sa desať dní precestovali vlakom. Takto sme videli veľkú časť Európy. Potom nám to bolo málo a preto sme sa rozhodli, že navštívime aj Ameriku. Teraz sa chystáme do Ázie. Chceme navštíviť Vietnam, Kambodžu a Thajsko, ktoré by sme radi precestovali krížom krážom. Máme radi tento adrenalín a zážitky, ktoré to prináša.


.
Toto je čítané

Seničania podpisujú petíciu proti prevádzke na spracovanie plastového odpadu

Petíciu proti podnikateľskému zámeru spoločnosti SETECO, s. r. o. vybudovať v Senici…

BM: Ustekana sobota