,,Snažím sa len vyjadriť, čo cítim. Či už sú to kytice alebo aranžmány, musí mi to všetko jednoducho ladiť.“

zuzana-emilia-sidova-Thebery

Moderátorka, producentka a vydavateľka Oprah Winfreyová raz povedala, že je dôležité, aby sme vedeli precítiť silu, ktorá z nás vychádza keď sa sústredíme na to, čo nás baví. Pre mňa, ako autorku rubriky Robím, čo ma baví, je inšpirujúce hľadať ľudí z celého Záhoria, ktorí touto silou a energiou doslova sršia! Jednou z nich je aj Zuzana Kollárová, kvetinárka, ktorá si v Kútoch otvorila svoj obchod s kvetmi a bytovými doplnkami s názvom Thebery. Pracuje tu spolu s mamou Emíliou. Interiér skombinovaný s rustikálnym, provensálskym a industriálnym štýlom vás nadchne rovnako ako kvety a doplnky, ktoré tu sú. Menej je niekedy viac a toho sa drží aj samotná majiteľka. Na atraktivite celého kvetinárstva pridáva aj fakt, že dýcha históriou a nostalgiou. Pred pár rokmi tu totiž pracovala pani Theberyová, kvetinárka, na ktorú si s úsmevom pamätá nejeden obyvateľ obce Kúty. Zuzana sa rozhodla pomenovať toto kvetinárstvo po pani Theberyovej a vniesť doňho kúsok seba a svojej tvorivosti…

Trnavské rádio Tak akorát 2024

Chcela si byť kvetinárka už odmalička?

Zuzana: Vďaka mojej starej mame som mala ku kvetinám už od detstva veľmi blízko. Moja stará mama mala skleníky, pestovala kvety a dalo by sa povedať, že som v tom vyrastala. Myslím, že od nej mám podedený cit ku kvetom a k prírode…

Kvetinárstvo Thebery je plné krásnych kvetín, bytových doplnkov a dekorácií. V jeho prevádzkovaní  ti pomáha celá rodina, ale najviac asi tvoja mama, ktorá tu s tebou funguje ako kolegyňa. Ako sa vám spolupracuje?

Zuzana: Spolupracuje sa nám naozaj veľmi dobre! Myslím, že sme dokonalé kolegyne, ale zároveň aj kamarátky. Našu prácu máme pekne podelenú. Ja mám na starosti kvety a mamina zasa doplnky. Navzájom sa dopĺňame aj preto, že máme rovnaký vkus a cit. Myslím, že to funguje.

zuzana-emilia-sidova-Thebery-4

Vybrali ste si dobrú lokalitu, kde to aj pred pár rokmi rozvoniavalo kvetinami od pani Theberyovej. Po nej ste pomenovali aj svoje kvetinárstvo. Pamätáte si ešte na to, keď tu mala kvetinárstvo pani Theberyová?

Zuzana: Ja si ju nepamätám, ale mamina áno.

Emília: Veľmi dobre si túto milú pani pamätám. Chodili sme k nej nakupovať všetci. Vďaka názvu nášho obchodu sme veľa miestnym ľuďom pani Theberyovú pripomenuli a často sa nám stáva, že nám o nej rozprávajú svoje osobné zážitky a spomienky.

Prevádzkovať kvetinárstvo je náročné. Navyše to chce dobrý nápad, aby ste v konkurencii prerazili. Na čo ste sa zamerali vy?

Zuzana: Chceli sme ponúknuť ľuďom niečo nové. V Kútoch sme v poradí štvrté kvetinárstvo a preto sme chceli byť iní. Snažili sme sa odlíšiť od konkurencie nielen štýlom, druhom kvetín, ale aj ich samotnou väzbou.

Emília: Ľuďom ponúkame ležérnu eleganciu a vlastný štýl.

zuzana-emilia-sidova-Thebery-2

Špecifický je aj dizajn vášho kvetinárstva. Kto ho zariaďoval?

Zuzana: Je to spoločná práca celej našej rodiny! Každý sme sem priložili ruku k dielu. Celý interiér, od podlahy až po strop je o prírodných materiáloch. Podlaha a dve steny sú pôvodné tehly, ktoré sme zachovali z domu po rodine Theberyových. Aj keď je obchod novostavba, snažili sme sa zachovať a využiť čo najviac z pôvodného domu. Staré trámy, dosky, dokonca i staré okná sme použili ako vitríny. Veľa vecí sme si zháňali v starožitníctvach a bazároch. Chceli sme, aby to zapadlo do konceptu celého kvetinárstva.

Emília: Interiér predajne je mixom štýlov, prevažne rustikálneho, provensálskeho a industriálneho. Niektorým zákazníkom to pripomína nádych Anglicka, iným zasa trochu Toskánska. Reakcie máme rôzne.

Vaše kvety sú iné. Moderné, ale pritom prirodzené. Aké druhy tu môžu zákazníci najčastejšie nájsť?

Zuzana: Čo sa týka druhov kvetín, riadime sa sezónnosťou a prirodzenosťou. To je náš základ. Teraz máme pokročilú jar, čiže si u nás môžu zákazníci nájsť kvety, ktoré vidia v záhradkách, na poliach, lúkach.

Emília: Tiež sa snažíme zameriavať sa aj na lokálnosť. Nepreferujeme príliš exotické rastliny, ale skôr také, ktoré môžeme vidieť okolo nás, v našich podmienkach. Samozrejme niektoré druhy máme aj noblesnejšie, ale myslím si, že sme typickí tým, že si vyberáme lokálne a hlavne sezónne druhy kvetín.

zuzana-emilia-sidova-Thebery-7

Viazaniu kvetín sa venuje Zuzana. Po kom si zdedila tento talent?

Zuzana: Neviem, či sa to dá nazvať talent, necítim sa tak, že mám talent…(smiech). Snažím sa len vyjadriť, čo cítim. Či už sú to kytice alebo aranžmány, musí mi to všetko jednoducho ladiť. Pri výbere kvetov dbám na farebnosť a harmóniu, aby výsledný efekt pôsobil príjemne. Páčia sa mi aj kontrastné veci, ale dôležité je, aby som cítila, že tá harmónia tam je. A ten talent, ako si to nazvala, je asi po mojej milovanej starenke, ktorú som už spomínala. Ona mala kvety veľmi rada.

Pomáha ti pri výbere aj mama?

Zuzana: Samozrejme! Ale myslím, že sa jej páčia podobné veci ako mne a vo veľa veciach sa zhodneme. Sme naladené na rovnakej vlne.

zuzana-emilia-sidova-Thebery-5

Sleduješ aj nové trendy? Čím sa rada inšpiruješ?

Zuzana: Sledujem internet, zahraničné stránky, blogy a rôzne floristické časopisy, z ktorých čerpám veľkú inšpiráciu. Mám rada aj módu, sledujem trendy, farby, vzory, ktoré sa danú sezónu nosia. Myslím, že móda sa s kvetmi dopĺňa. Veľkým zdrojom inšpirácie je pre mňa cestovanie, spoznávanie nových miest, ale aj obyčajná prechádzka v lese, či na lúke. Samotná príroda je veľmi inšpirujúca.J

Ide leto, je teplo, okolo nás krásna príroda. Čo by si odporučila zákazníkom, aby si u vás kúpili práve na toto obdobie?

Zuzana: Cez leto väčšina z nás trávi čas vonku, na terasách, v záhradách spolu s rodinou alebo priateľmi. Pre navodenie tej správnej atmosféry určite odporúčam svietniky, lampáše, svetielka, jemné deky, pre chladnejšie večery a zopár štýlových záhradných doplnkov. K letu patria kvety a farby, takže by som rozhodne nešetrila farebnosťou. Ponuka rastlín na toto obdobie je veľmi pestrá. V súčasnosti je populárny aj trend tzv. kitchen garden. Ak to priestor dovolí, je fajn mať v rámci terasy vysadenú mini záhradku alebo aspoň bylinkovú záhradku.

zuzana-emilia-sidova-Thebery-6

Ako to vyzerá u vás doma s kvetinami?

Emília: Doma máme vo váze stále čerstvé kvety. Záhradu máme plnú kvitnúcich trvaliek a momentálne už aj letničiek. V najbližších dňoch sa chystáme vysádzať práve spomínanú mini záhradku so cherry paradajkami, paprikami a bylinkami.

Ktoré sú tvoje najobľúbenejšie kvety?

Zuzana: Ja mám veľmi rada lúčny typ kvetín a milujem pivonky!

Emília: Všetky kvety spojené s detstvom, teda tie, ktoré sme mávali doma v predzáhradke pred domom.

V kvetinárstve máte aj bytové dekorácie a doplnky. Všetky ladia s výberom kvetín a celkovou atmosférou. Aké kúsky tu môžu zákazníci nájsť?

Emília: Farebne aj štýlovo sa snažíme vyberať také kúsky, aby zapadli do konceptu predajne. Aj tu preferujeme hlavne prírodné materiály ako napr. keramika, terakota, sklo,  drevo, prútie, z textilných doplnkov bavlnu, ľan. Tovar si vyberáme najmä u nemeckých a holandských dodávateľov. Vsádzame na kvalitu, nie na kvantitu.

zuzana-emilia-sidova-Thebery-8

S akými reakciami sa stretávate u zákazníkov? Čo hovoria na vaše kvetinárstvo a služby, ktoré ponúkate?

Zuzana: Ľudia sú ohúrení už len samotným priestorom, ktorý tu je. Zvonku to vyzerá malé, ale keď vojdú do predajne, sú prekvapení. Prídu do priestoru a vidia obrovský strop, drevo, tehly. Veríme, že v dnešnej modernej dobe prírodné materiály pôsobia dobre na každého. Majú v sebe energiu, ktorá sa prenáša aj na ľudí. Veľakrát nám zákazníci hovoria, že sa u nás cítia dobre. Predtým než nakúpia, len tak sa prechádzajú po predajni a nasávajú atmosféru priestoru. Veľmi nás teší, že môžeme ponúknuť k tovaru, ktorý si odnesú, aj túto pridanú hodnotu. J

Emília: Tešíme sa, že sa stretávame prevažne s pozitívnymi reakciami a radi by sme sa poďakovali všetkým našim zákazníkom, ktorí sa k nám vracajú a tým nám vracajú pozitívnu energiu, ktorú sa im my snažíme odovzdať s každým našim tovarom a službou.

 

Kvetinárstvo Thebery nájdete na adrese: Bratislavská 20, Kúty. Autorkou fotiek v článku je Dvoráková Jana.


.

BM: Ustekana sobota