Ďalšia časť Malaciek dostane kanalizáciu. Bratislavská vodárenská spoločnosť začne v blízkej budúcnosti predlžovať už existujúcu kanalizáciu na uliciach Rakárenská a Duklianskych hrdinov. Po dobudovaní kanalizácie sa zlepší životné prostredie a zároveň sa vychádza v ústrety požiadavkám občanov z týchto lokalít.

budovanie_kanalizacia_malacky_foto_Stanislav-Osusky
Foto: Stanislav Osuský

Prvou ulicou, kde sa začne budovať, bude Rakárenská. Predpokladá sa, že práce potrvajú približne dva mesiace. Okrem rodinných domov sa na kanalizáciu napája aj materská škola, čo si v jej okolí vyžiada úplnú dopravnú uzávierku. Prístup k nehnuteľnostiam na Rakárenskej však bude zabezpečený. „Obyvateľov tejto lokality prosíme o súčinnosť. Do schránok dostanú listy so žiadosťou od BVS, aby s pracovníkmi vodární presne dohodli miesto napojenia svojej nehnuteľnosti,“ informoval zástupca primátora Milan Ondrovič.

Záhorácke rádio 2024 01
 

V nadväznosti na Rakárenskú bude výstavba kanalizácie pokračovať na Ulici Duklianskych hrdinov v úseku od Lesnej (brána do Zámockého parku) po križovatku Oslobodenia (cesta na Studienku). Primátor Juraj Říha: „Po dokončení kanalizácie na spomínaných uliciach budeme mať napojených 98 percent územia mesta, čo už zodpovedá štandardom 3. tisícročia.“
Zvyšné 2 percentá tvoria malé lokality, napr. časť Partizánskej (pri železnici), časť Cesty mládeže (Vinohrádok), v ktorých sú náklady na vybudovanie kanalizácie kvôli nízkej zastavanosti územia a technickým prekážkam vysoké. „Nevzdávame však ambície pomôcť aj týmto občanom a mesto pre tieto lokality hľadá špecifické riešenie,“ dopĺňa primátor Malaciek.

Kanalizácia na väčšine územia mesta bola vybudovaná v rámci projektu EÚ a skolaudovaná v januári 2014. Celkový rozpočet projektu bol takmer 15 miliónov eur, z toho 85 % preplatila Únia, 10 % nákladov pokryl štátny rozpočet a zvyšných 5 % nákladov (cca 700 tisíc eur) zaplatilo mesto Malacky.

Ľubica Pilzová, hovorkyňa mesta Malacky


.

BM: Festival Záhrad