V piatok (8. júla) sa na Mestskom úrade v Senici uskutočnilo podujatie, na ktorom chcel Klub slovenských turistov Senica poďakovať za pomoc všetkým, ktorí pomohli materiálne, finančne či morálne pri tvorbe nových turistických trás nachádzajúcich sa v okolí Senice, odprezentovať celoročnú prácu na ich tvorbe a zároveň pozvať verejnosť na prvý turistický pochod po týchto trasách – Senickú mašírovku.

klub_turistov_senica

Najväčšiu zásluhu na tvorbe nových turistických trás možno pripísať Pavlovi Peričkovi, ktorý sa stal predsedom KST Senica v novembri 2014 po tom, čo v klube vyvrcholila závažná kríza. Za svoj cieľ si stanovil oživenie členskej základne a teda celej organizácie.  Na splnenie  tejto úlohy sa podujal  viacerými krokmi. Jednak rozšírením ponuky pre turistov a jednak propagáciou zdravého pohybu v prírode. Senickí turisti sa pod jeho vedením v roku 2015 objavili na nových turistických chodníkoch a objavovali krásy nových  regiónov. Najprv malé skupinky, teraz veľký záujem o nimi organizované akcie. Hlavnou turistickou akciou, ktorú senickí turisti organizujú je Senická mašírovka. Doteraz sa konala na Rozbehoch a stagnácia organizácie spôsobila, že v ostatných rokoch účasť na tomto pochode klesal. KST sa preto rozhodol, že turistické pochody prenesie do blízkosti mesta, aby boli dostupnejšie pre širší okruh ľudí a jednotlivé trasy mohli prejsť všetky vekové kategórie. Vytvorenie nových turistických trás však nie je ľahký proces, v tomto prípade si vyžiadal celoročnú prácu. Za ten čas navštevoval predseda KST úrady, podnikateľov, kamarátov, aby s ich pomocou dosiahol cieľ. Presviedčanie o správnosti rozhodnutia, vybavovanie povolení, nespočetne krát hľadanie najlepšej alternatívy na trasy, oslovovanie ľudí so žiadosťou o pomoc, maľovanie značiek, výroba a osádzanie turistických smerovníkov a rôzne ďalšie veci, ktoré sa v procese vyskytli, sprevádzali dielo, ktoré bude verejnosti predstavené počas novej éry Senickej mašírovky, ktorá sa bude konať 27. augusta. Snom organizátorov je nielen sa aspoň z časti priblížiť populárnej Sobotišskej pätnástke, ale najmä vrátiť turistiku medzi ľudí a ukázať im krásne a nevšedné pohľady na Senicu.

Záhorácke rádio 2024 01

KST Senica  má v súčasnosti  58,8 km značkovaných chodníkov, ku ktorým v roku  2015 pribudlo ďalších 25 km nových chodníkov, ktoré sú miestneho značenia, čo znamená, že ich nenájdete zatiaľ na turistických mapách, no tot je ďalším cieľom KST Senica. Tu sú zobrazené 4 trasy, ktoré sa budú súčasťou Senickej mašírovky:

 

 

KST Senica taktiež vyznačilo a pripravilo trasu ako mestský okruh okolo Senice:

 

Zdroj: Senica.sk


.
Toto je čítané

Kedy je pružná lepiaca malta nenahraditeľná?

Pri lepení obkladov či dlažby sa určite oplatí nepodceniť výber vhodného lepidla.…

BM: Ustekana sobota