V nedeľu (14.8.) sa uskutočnil v poradí už deviaty Záhorácky výstup na Vysokú, ktorý je spomienkovou akciu na mladú turistku z Malaciek Zuzanu Krajčírikovú – známu organizátorku rôznych podujatí pre mládež a nádejnú umelkyňu – drôtenárku.

9-rocnik-Zahorackeho-vystupu-na-Vysoku-2

Počasie bolo ako „na objednávku“, celý deň bolo jasno a slnečno. Výstup začal o deviatej hodine z Vývratu, odtiaľ po modrej turistickej značke na vrchol Vysokej. Pomerne náročná trasa viedla najprv lesom so strmými šikmými chodníkmi kde si mohli turisti pozrieť i staré podvaly z lesnej železnice, ktorá v minulosti viedla do Malaciek. Na čistinke pod vrcholom bola tradičná prestávka na vydýchanie a občerstvenie, odtiaľ sa pokračovalo na hrebeň Vysokej, kde už mali turisti prvé výhľady na okolie na Pezinské Karpaty najmä na vrchol Veľkej Homole. Na vrchole Vysokej bola krátka prestávka, počas ktorej sme sa mohli pokochať výhľadom na Záhorskú nížinu, blízke Rakúsko, pohorie Tribeč, Pezinskú časť Malých Karpát. Na vrchol Vysokej vystúpilo okolo 100 turistov, najmladšia turistka mala 4 roky, najstarší turista 80 rokov.

Záhorácke rádio 2024 01
 

Potom sa účastníci výstupu presunuli k symbolickému cintorínu, kde má Zuzka Krajčiriková upevnenú pamätnú tabuľku, ktorú sem umiestnili po jej tragickej smrti pred 9 rokmi v pohorí Vtáčnik. Tu si ju uctili minútou ticha a položením venca. Z vrcholu Vysokej sa potom prešlo k trampskej chajde pod Vysokou, kde sa už tradične opekalo. Výstup sprevádzali opäť pán Pavol Fupšo a Martin Mráz, od ktorých sa účastníci mohli dozvedieť zaujímavosti o okolí.

9-rocnik-Zahorackeho-vystupu-na-Vysoku

Podujatie sa konalo pod záštitou Matice Slovenskej, mesta Malacky, ktoré zabezpečilo autobus, MCK a obce Kuchyňa.

Martin Mráz


.

BM: Ustekana sobota