Tretia augustová nedeľa v tomto roku patrila v dedinke Podbranč – Hodovým slávnostiam.

hody_podbranc

Hoci počasie pripravilo slnečné a teplé lúče slnka len na polovicu víkendu a v nedeľu sa zamračilo a pršalo…neodradilo to Dobrovoľných hasičov a členky Únie žien v Podbranči…a tí, pripravili veľmi zaujímavé a pútavé popoludnie. Rodinní príslušníci aj hostia, ktorý prišli na Hodové slávnosti pod hradom Branč…mali možnosť vrátiť sa v spomienkach do doby dávno minulej. V mysli si pripomenúť okamihy svojho svadobného dňa. V kultúrnom dome v Podzámku bola pripravená výstava s názvom „Svadba Retro a dnes“… kde boli vystavené svadobné šaty, topánky, svadobné fotky a veci súvisiace s týmto vzácnym dňom. Všetky veci, mimoriadne vzácne, hlavne čo sa spomienok týka, starostlivo uchovávané našimi matkami, si mohli návštevníci pozrieť naživo. Či samotné svadobné šaty, ktoré mali naše babky, prababky ale i mamy oblečené. Ďalej mimoriadne vzácne okamihy zachytené na fotografiách. Kedysi bol problém nájsť fotografa a veľakrát sa zo svadby zachovala len jedna či dve fotografie. Nie ako dnes, keď ich máme plné cédečka.

Tulaj december 2023
 

S nostalgiou si mohli návštevníci zaspomínať, možno sa aj pousmiať, nad módnymi kúskami našich starých rodičov ale i rodičov, na fotkách vidieť zvyky, ktoré sa tradovali s týmto dňom. Ako kupovanie nevesty, „podkúvanie“, odprosenie rodičov alebo samotné fotografie dokumentujúce zábavu… Popritom nechýbalo ani stolovanie pri svadobnom stole, ako aj svadobné oznámenia, poháre na prípitok, kytice, dokonca aj torty sa tam našli. Pri svadobnom kroji sa pristavili hlavné tí, ktorí aj v dnešnej dobe oceňujú jeho krásu. Kto pozná kroje vie, že každá stužka, farba či kvietok má svoj význam. Všetko má svoje miesto a musí sedieť na milimeter. A na porovnanie nechýbali exponáty z dnešnej doby…ako sa v tomto našom miléniu oslavuje najkrajší deň. Čiže ako vždy…každý návštevník od malých slečien až po najstaršiu generáciu si tam našiel to svoje. A veru ľudia v družnej debate pospomínali všeličo.. ako šibnutím čarovného prútika sa očarení touto atmosférou prehupli do iného sveta…

hody_podbranc_zabijacka

K svadobnému dňu, najmä v našich dedinách patrila „zabíjačka“. A aby si aj muži prišli na svoje..v chlapskom podaní…pripravené boli ukážky dobových nástrojov a postupov…spojené samozrejme s ochutnávkou týchto špecialít. A ako na každej svadbe nechýbala hudba, spev, tanec a zábava. O to sa postupne celé poobedie starali členovia folklórnej skupiny Sobotišťan zo Sobotišťa a senickí heligonkári. Títo svojou hrou na heligónky, spevom a tancom zapájali aj návštevníkov do spoločnej zábavy. Počasie sa nakoniec umúdrilo…sem tak vyšlo aj slnko a osviežilo svojimi lúčmi toto popoludnie. A tak sa znova podarilo organizátorom Hodových slávností dedinky Podbranč spojiť príjemné s užitočným..navyše na veľmi príjemnej a zaujímavej akcii..ktorá okrem zábavy obohatila návštevníkov aj trochou poznania a pripomenula mladšej generácie vzácne tradície doby minulej.

Soňa Kadlečíková


.

BM: Ustekana sobota