Tatiana a jej dcéra Simona Slobodová sa do rubriky – Robím, čo ma baví dostali práve vďaka ich krásnej záľube k pestovaniu levandule. Myslím si, že ich prácu už zaregistrovalo mnoho Záhorákov. Sú totiž iniciátorkami a majiteľkami levanduľového poľa, ktoré sa nachádza v Malých Levároch, v rekreačnej oblasti Rudava, v blízkosti kempu a jazera.

robim-co-ma-baci_tatiana_simona_slobodova_levandulove_pole

Je to miesto, ktoré pravidelne navštevuje veľa obdivovateľov a niet sa čomu čudovať. Nádherná scenéria krásnej fialkovej rastliny s romantickými rekvizitami, možnosť samo-zberu, vytvorenia krásnych fotografií, či zakúpenia si levanduľových výrobkov! To všetko ponúka políčko pripomínajúce očarujúce Toskánsko! Na ploche 1 hektár sa nachádza viac ako 4000 sadeníc! Nájdete tu dva druhy levandule lekárskej, ale aj okrasný druh levandule – x intermedie. O využití tejto rastliny, produktoch, ktoré z nej Tatiana so Simonou vyrábajú, ale aj o tom, aké má levanduľa liečivé účinky sa dočítate práve v dnešnom rozhovore! Ak by ste sa chceli dozvedieť viac, nájsť si ich môžete aj na facebookovej stránke – ,,Levanduľa zo Záhoria“. Príjemné čítanie!

Malacké pohľady Knihy.Zahori

U koho sa zrodil nápad vytvoriť projekt s názvom ,,Levanduľa zo Záhoria“?
Tatiana: Levanduľu som milovala ešte predtým, než sa u nás stala trendovou záležitosťou a vždy som hovorievala, že chcem mať na staré kolená levanduľové pole a zrazu sa nám naskytla príležitosť, ktorú sme využili, kúpili sme si pozemok v zaujímavej lokalite a pustili sme sa do plnenia snov. Začali sme v roku 2014 na ploche o rozlohe 1 ha a aktuálne máme zasadených viac ako 4000 sadeníc, pričom každý rok pribúdajú nové kríky, ktoré dopestujeme z vlastných sadeníc, a okrem toho máme zasadených niekoľko stoviek kríkov rakytníka rešetliakového.

Ako ste na začiatku postupovali a odkiaľ ste brali rady, inšpiráciu?
Tatiana: Zo začiatku bolo všetko veľmi hektické, nechali sme si z Čiech doviezť veľké množstvo sadeníc levandule a rakytníka, ktoré sa museli rýchlo zasadiť. Boli sme v podstate úplní laici a nedokázali sme si ani len predstaviť, aká časovo aj fyzicky namáhavá práca to je. Pomáhala nám celá rodina a priatelia a sezónne sme zamestnali v spolupráci so starostom obce niekoľko ľudí zo sociálne slabších rodín.

Simona: Ja som študovala archeológiu, momentálne študujem históriu, maminka pracuje v oblasti nehnuteľností a stavebníctva a kolega Miro pochádza zo známej mäsiarskej rodiny. Každý nám hovorí, že je to celkom paradox, že sa traja ľudia, s úplne odlišnými záujmami, dokázali nadchnúť pre niečo takéto, a že sa nám darí a baví nás to. Nápady, rady a inšpiráciu čerpáme hlavne na internete a počas výletov v zahraničí, na miestach, kde je už pestovanie levandule tradíciou a na profesionálnej úrovni. Dúfame, že tomu postupne bude tak aj u nás.

robim-co-ma-baci_tatiana_simona_slobodova_levandulove_pole-9

Aké podmienky sú na Záhorí pre pestovanie levandule?
Tatiana: Levanduľa je vo všeobecnosti suchomilná a nenáročná rastlina, potrebuje viac slnka ako vlahy, a preto sme sa trochu obávali, či naša kvalitná a ťažká černozem, ktorá drží vlhkosť, bude pre jej pestovanie vhodná. V zahraničí, napr. v Chorvátsku môžete vidieť, že sa jej darí aj na suchej, kamenistej a piesčitej pôde, fanúšikom levandule určite odporúčame navštíviť napr. ostrov Hvar. Tento rok na jar pršalo viac ako obvykle a trošku sme mali obavy, či sa kríky príliš nezmočia a nezhnijú, naviac, po celej ploche máme fólie proti burinám, ktoré zadržiavajú vlhkosť, ale všetko sme ustáli a mali sme veľmi vydarenú sezónu.

Simona: Nedávno som sa dozvedela, že môj pradedo, ktorý bol v týchto končinách lesný hospodár vždy hovorieval, že práve v tejto oblasti je široko-ďaleko najkvalitnejšia poľnohospodárska pôda a keby dnes videl ako sa nám darí, určite by bol na nás hrdý.

Kde sa nachádza vaše levanduľové pole a kedy ho môžu navštevovať zákazníci?
Tatiana: Naše políčko sa nachádza v Malých Levároch, v rekreačnej oblasti Rudava v blízkosti kempu a jazera. Počas sezóny – cca od mája do augusta, sú u nás vítaní všetci návštevníci, milovníci levandule a záujemcovia o fotografovanie a samo-zber. Vzhľadom na to, že na pole dochádzame a nie je verejnosti prístupné, je potrebné sa s nami vopred dohodnúť, čo nie je žiadny problém a radi prídeme kedykoľvek otvoriť!

Simona: Momentálne pracujeme aj na webstránke, ktorej súčasťou bude kalendár, kde bude možné rezervovať si termín na fotenie, nakoľko túto sezónu bol o fotografovanie extrémne veľký záujem a radi by sme vyhoveli každému.

robim-co-ma-baci_tatiana_simona_slobodova_levandulove_pole-5

Nečudo, že k vám chodí toľko ľudí aj na fotenia. Je to miesto ideálne pre romantické a netradičné fotografie…
Tatiana: Levanduľové pole je čo sa týka fotenia veľmi atraktívne a v našich končinách ojedinelé, preto sme tento rok zaznamenali extrémny záujem! Fotili u nás amatéri aj profesionáli, vznikali tu fotky detí, rodín, pred-svadobné aj svadobné fotky a dokonca sa fotili aj zvieratká. Niektoré fotografie, ktoré nám návštevníci zaslali, je možné vidieť u nás na facebookovej stránke – ,,Levanduľa zo Záhoria“. K dispozícii máme biele lavičky a romantickú hojdačku, ktorá sa počas samo-zberu, podľa slov návštevníkov, stala najznámejšou hojdačkou na Záhorí. (smiech) Ako bolo spomenuté, budúci rok by sme chceli podmienky na fotografovanie o niečo vylepšiť, na webe chystáme rezervačný kalendár a určite nakúpime aj nejaké nové rekvizity.

Levanduľa kvitne približne od júna do augusta, závisí od jej druhu. Ako hodnotíte toto leto z hľadiska počasia a podmienok pre rast levandule?
Tatiana: Naša levanduľa tento rok kvitla trochu neskôr ako obvykle, pretože aj letné horúčavy začali o čosi neskôr ako v ostatných rokoch. Pár dní bolo extrémne teplo, a preto sme ani nevedeli dopredu určiť termín zberu a samo-zberu. Každý deň sme ju kontrolovali, či už je v plnom kvete. Levanduľa kvitne dva razy do roka, kvitnutie okrem počasia záleží aj od kvalitného a dobre načasovaného strihu. V týchto dňoch u nás levanduľa kvitne po druhý raz, úroda už nie je taká bohatá ako pri prvom zbere, ale tešíme sa každému kvetu, ktorý spotrebujeme pri výrobe sirupu a iných produktov.

Ako ste už spomínali, pre záujemcov je na levanduľovom poli možnosť aj samo-zberu. Koľko návštevníkov o samo-zber ste zaznamenali toto letné obdobie?
Simona: Tento rok mal u nás samo-zber premiéru a prišlo obrovské množstvo milovníkov levandule, odhadom viac ako 800 ľudí, z čoho sme boli nadšení! Po celý čas bola na poli úžasná atmosféra, stretli a porozprávali sme sa so zaujímavými ľuďmi, vymenili si rady a inšpirácie. Do budúcej sezóny sa naše pole zase o niečo rozrastie a veríme, že budeme môcť privítať ešte viac záujemcov ako tento rok.

Koľko druhov levandúľ v súčasnosti pestujete?
Tatiana: Pestujeme dva druhy levandule lekárskej, ktorú je možné okrem iného použiť aj na kulinárske účely, napr. do sirupu, čaju, či do koláčikov. V provensálskej kuchyni ju používajú v kombinácii s inými bylinkami aj ako korenie na mäso. Aktuálne rozmnožujeme aj sadenice levandule x intermedie, ktorá má krásne dlhé a mohutné kvety je vhodnejšia do kytíc, na dekorácie a výrobu olejov. Zasadili sme aj niekoľko sadeníc levandule lekárskej v bielej farbe, ktorá je žiadaná hlavne do svadobných kytíc pre nevesty.

robim-co-ma-baci_tatiana_simona_slobodova_levandulove_pole-6

Ako sa o sadenice treba starať?
Tatiana: Podľa nás je levanduľa vďačná a nenáročná rastlinka, potrebuje hlavne veľa slnka, vôbec ju nezalievame, dostatočnú vlhkosť u nás zabezpečia textilné fólie proti burinám.

Simona: Na začiatku je však dôležité zadovážiť si kvalitnú sadenicu, z vlastných skúseností vieme, že tie, ktoré predávajú v obchodných reťazcoch sú narýchlo vypestované, málo odolné a dlho nevydržia a je lepšie kúpiť si ju v záhradníctve alebo priamo od pestovateľov. Najlepšie sa jej darí v záhrade, ale ak tejto rastlinke zabezpečíte dostatočne veľký kvetináč, bude vám robiť radosť aj na balkóne.

Ktoré konkrétne produkty vyrábate z tejto rastliny?
Simona: Momentálne vyrábame dva druhy sirupov – jeden čistý levanduľový a jeden s prímesou čučoriedok, štyri druhy ovocných džemov s levanduľou – pomarančový, marhuľový, čučoriedkový a jahodový. Vyrábame aj prírodnú kozmetiku a rôzne dekorácie, avšak príprava je časovo náročná a odbyt stále väčší, preto spolupracujeme s mnohými šikovnými ľuďmi, ktorí nám hand-made výrobky priebežne dodávajú. Sirup sme si postupne počas rokov vylepšovali a vyrábali doma a momentálne ho už podľa našej receptúry spolu s džemami pre nás vyrába jedna rodinná firma na Slovensku. Stále pribúda množstvo nápadov na produkty, ktoré chceme zákazníkom ponúknuť a môžem prezradiť, že budúci rok budeme mať aj vlastný levanduľový med a víno. Aktuálne čakáme na vzorky rôznej kozmetiky s našou vlastnou levanduľou.

Ako ste si s mamou rozdelili úlohy?
Simona: Prácu sme si postupne prirodzene rozdelili tak, že kolega Miro zastáva hlavne ťažšiu prácu na poli, ktorej sa samozrejme ani my nevyhýbame, ale je to skôr jeho zameranie, zatiaľ čo my máme na starosti produkty, objednávky, reklamu, marketing, prezentovanie a podobné záležitosti. Počas víkendov sme často na rôznych akciách, farmárskych trhoch, alebo na workshopoch.

Tatiana: Hlavne počas sezóny je to veľmi náročné, pretože levanduľu stále máme iba ako hobby a nie prácu na plný úväzok, čo znamená, že po celom dni v škole, alebo v kancelárii, pracujeme ešte do noci s levanduľou.

robim-co-ma-baci_tatiana_simona_slobodova_levandulove_pole-8

Aké ma levanduľa účinky?
Simona: Levanduľa má doslova nekonečné možnosti využitia. Už v staroveku ľudia poznali jej dezinfekčné, upokojujúce a protizápalové účinky, používali ju proti bolestiam hlavy, v kúpeľoch, pri obradoch, aj v čase moru na dezinfekciu prostredia. Komerčne sa dnes využíva hlavne pri výrobe známeho esenciálneho olejčeka, ako prísada do rôznych krémov, mydiel, solí do kúpeľa, obľúbená je aj v kulinárstve vo forme čaju, ako prísada do keksov, koláčikov a zmrzliny. Veľkým hitom tohto leta sa stali levanduľové limonády, ktoré môžete ochutnať v rôznych záhoráckych baroch a reštauráciách aj z našich sirupov.

Tatiana: Levanduľa sa využíva pri rôznych kožných problémoch, proti menším popáleninám, či nespavosti alebo chrípke, vhodné je inhalovať ju pri dýchacích problémoch, dokonca sa využíva aj ako repelent a prírodná voda po holení. Našim deťom sme pripravili levanduľovú tinktúru na štípance a jedna naša zákazníčka si pochvaľovala, že si každý večer dáva lyžičku sirupu pred spaním a spí ako nikdy predtým. Odporúčame vyskúšať aj levanduľový kúpeľ na uvoľnenie a proti stresu, vývar z pár rastliniek stačí jednoducho pridať do vane. Vrecúška plnené preosiatymi kvetmi sa vešajú do skríň proti moliam a v ostatnej dobe sa levanduľa stala veľkým hitom aj v bytovom dizajne, aranžmá, provensálsky štýl si našiel svoje miesto aj v slovenských domácnostiach.

robim-co-ma-baci_tatiana_simona_slobodova_levandulove_pole-4

Preferujete aj vy vo vašej domácnosti tento provensálsky štýl?
Tatiana: Samozrejme sa naša vášeň preniesla aj do domácnosti a dokonca štýlu oblečenia a kedykoľvek vidíme niečo levanduľové, musíme si to kúpiť a ospravedlňujeme si to tým, že je to predsa potrebné na inšpiráciu. (smiech)

Ktorý z vašich výrobkov sa predáva najlepšie?
Simona: Levanduľa má veľmi výraznú vôňu a špecifickú chuť, veľa ľudí ju ešte nepozná a sú pri nakupovaní opatrní a aj preto na akciách robíme ochutnávky, pričom najčastejšie si ľudia odnášajú so sebou sirup. Najviac zákazníkov máme ženského pohlavia, ale nájde sa aj niekoľko  mužov, ktorí sa nám posťažujú na levanduľovú vášeň ich polovičiek, ale aj tak im ju vždy radi od nás kúpia.

robim-co-ma-baci_tatiana_simona_slobodova_levandulove_pole-2

Chodievate aj na rôzne festivaly, podujatia. Kde vás ľudia môžu stretnúť najbližšie?
Simona: Najbližšie nás môžete nájsť od piatku do nedele na ,,Dňoch zelá“ v Stupave. Tešíme sa na vás!

Aké máte v súčasnosti ciele? Chceli by ste, aby sa z vášho hobby stalo zamestnanie na plný úväzok?
Tatiana: Plány a ambície máme veľké, chceli by sme pole niekoľkonásobne zväčšiť, dať prácu ľudom z okolia, rozšíriť rad našich produktov, ponúknuť ich do obchodných sietí doma aj v zahraničí a získať značku kvality. Zatiaľ všetko smeruje k tomu, že jedného dňa by sa z tohto krásneho hobby mohlo stať aj zamestnanie.


.

BM: Festival Záhrad