Dve desiatky obyvateľov protestovala za asistencie polície v stredu (28.9.) za vylúčenie nákladnej dopravy na Ceste mládeže v Malackách. Mesto cestu zrekonštruuje čím príde k výraznému zmierneniu vplyvov, na ktoré obyvatelia upozorňujú.

blokada_malacky_cesta_mladeze_velkomoravska
Polícia, aby predišla prípadným problémom, po dohode s obyvateľmi počas protestu uzavrela časť Cesty mládeže.

“Zvolané zhromaždenie považujem za zbytočné, keďže sa zajtra začína komplexná rekonštrukcia Cesty mládeže v úseku po Veľkomoravskú ulicu vrátane výmeny podložia, opravy sietí a odvodnenia. Rekonštrukciou cesty príde k výraznému zmierneniu vplyvov, na ktoré obyvatelia upozorňujú. Zároveň tým plním sľub, ktorý som im dal na spoločnom verejnom stretnutí. ” povedal v stredu pre Záhorí.sk primátor mesta Juraj Říha.

Vo štvrtok (30.9.) začala úplná rekonštrukcia s cieľom nanovo vystavať podložie cesty, vrátane opravy sietí ako aj pridať odvodnenie komunikácie. V celom úseku sa bude rekonštruovať aj chodník. Mesto má v pláne budovať v ulici aj ostrovčeky s vybočením cesty ako opatrenie na zníženie rýchlosti. Polícia však mestu doručila nesúhlasné stanovisko k týmto už vysúťaženým ostrovčekom a žiada ich spolu so zastávkami pre plánovanú MHD ako aj cykloznačením z projektu úplne vypustiť. Mesto sa vo svojej snahe nevzdáva a chce o projekte v pôvodnom znení ďalej rokovať s políciou.

“Trochu ma mrzí, že naša snaha je napriek tomu už teraz spochybňovaná. Všetci totiž dobre vieme, že budovanie akýchkoľvek obchvatov nie je technicky ani finančne jednoduchá záležitosť a navyše ani zákonná kompetencia mesta. Navyše nesmieme ignorovať skutočnosť, že firmy majú v lokalite svoje riadne povolené sídla, a preto zmier môžeme dosiahnuť iba korektnou spoločnou komunikáciou.” dodáva pre Záhorí.sk primátor mesta.

Opravu cesty dlhodobo žiadali obyvatelia aj firmy, ktoré na Ceste mládeže sídlia. Keďže podľa posudku, ktorý vypracovala Slovenská správa ciest, má komunikácia nestabilné podložie, mesto sa rozhodlo ísť do maximálnej hĺbky. „Ide o zásadnú rekonštrukciu až na podložie, ktorá sa v našom meste už dávno nerobila. Po rekonštrukcii bude cesta v špičkovej kvalite, “ hovorí zástupca primátora mesta Milan Ondrovič.

„Mesto za rekonštrukciu zaplatí 400 tisíc eur. Je to takmer polovica nášho ročného rozpočtu mesta na investície,“ pripomína primátor Juraj Říha, podľa ktorého je oprava nevyhnutná: „Napriek astronomickej sume do toho ideme, pretože nám záleží na dobrých vzťahoch podnikateľov a obyvateľov lokality. Zároveň ďakujem poslancom mestského zastupiteľstva, že pochopili nevyhnutnosť tejto investície a rozpočet na Cestu mládeže schválili.“

Mesto sa bude sa snažiť v maximálnej miere zachovať prístup vozidlami k nehnuteľnostiam, avšak vzhľadom k rozsahu prác treba počítať s obmedzeniami. Práce potrvajú približne 2 mesiace.

Zvolaná blokáda cesty vyvovala na internete nevôľu a zväčša ju všetci považujú za bezpredmetnú. Aj napriek tomu zvolávatelia zhromaždenia avizujú ďalšie takéto zhromaždenia na 12.10., 26.10. a 9.11.2016. Zatiaľ nie je zrejmý spôsob, keďže počas celej doby bude tento úsek cesty odovzdaný dodávateľovi stavby ako stavenisko.

 


.
Toto je čítané

Futbal 4. liga: Gbely doma porazili Jaslovské Bohunice

Domáci sa od začiatku pustili s chuťou do súpera a najmä v úvodnej polhodinke si…

3D filamenty 2023