Výber svadobných šiat je väčšinou pre ženy veľká dilema, nakoľko si želajú vo svoj deň ,, D“ vyzerať nádherne a nezabudnuteľne. Je ťažké vybrať si tie pravé šaty, v ktorých by sa žena cítila nielen krásne, ale aj pohodlne a mohla si tak sebavedomo užiť neopakovateľné momenty.

robim-co-ma-bavi-lucia-skyrtova-2

Možno práve hľadáte inšpiráciu, alebo sa len tak rady kocháte pre prípad, že by ste sa v blízkej budúcnosti rozhodli vkročiť do manželstva. Nech je to akokoľvek, dnešný rozhovor rubriky – Robím, čo ma baví sa bude niesť v svadobnom duchu. Predstavím vám totiž manželský pár Petra a Luciu, ktorí sa rozhodli založiť si ,,Svadobný salón Peter a Lucia“. Ich zámer je jasný – ponúknuť budúcim nevestám krátke svadobné šaty ušité na mieru priamo od ich šikovných krajčírok. Aj vy si ako prvé pomyslíte, že krátke šaty nosia len staršie dámy, alebo tie, ktoré sa vydávajú druhýkrát? Lucia Škyrtová vás presvedčí o opaku a porozpráva vám aj o svojej vlastnej svadbe. Mladá Skaličanka ponúka zákazníčkam aj možnosť ušitia farebnej spodnice, LO-ok sukne, moderné obleky pre ženíchov a určite sa vám zapáči aj jej blog, kde sa okrem iného dozviete aj o základných radách a inšpiráciách pre váš veľký deň. Nezabúdajte, že robiť, čo vás baví sa dá s akýmkoľvek nápadom a treba s ním začať ihneď!

Váš svadobný salón Peter a Lucia sa zameriava na výrobu krátkych svadobných šiat, ktoré šijete zákazníčkam priamo na mieru. Ako sú v súčasnosti u žien obľúbené krátke svadobné šaty?
Vo všeobecnosti sa dá povedať, že viac obľubené sú dlhé svadobné šaty. Krátke šaty si vyberajú hlavne ženy, ktoré chcú byť iné, chcú podtrhnúť svoju osobitosť. Je ich síce menej, ale stojí zato ich spoznať. Vždy sú niečím výnimočné.

Záhorácke rádio 2024 01
 

Koľko váš svadobný salón funguje a kde sídli?
Fungujeme rok a trištvrte. Začiatky boli popri práci a posledný polrok sa venujem iba salónu. Pomaličky končí svadobná sezóna a hodnotíme ju veľmi pozitívne, takže môžeme povedať, že sa nám darí. Sídlime v Bratislave na ulici Májkova 3. Jedná sa skôr o malý útulný priestor ako klasický svadobný salón, ale tam pomaly smerujeme.

Váš salón je špecifický tým, že aj vy ste ako nevesta použili krátke svadobné šaty a tak v podstate to, čo ponúkate ste si aj na vlastnej svadbe vyskúšali a myslím si, že ste vo vašom svadobnom outfite vyzerali šťastne a spokojne. Aký bol teda váš príbeh a aj samotná svadba?
Náš príbeh stále trvá. Ale začal sa jedným pohľadom do Peťových modrých očí a vedela som, že je to ON. Na tretie výročie ma požiadal o ruku s básničkou, ktorú sám zložil. Bola krásna, ale je dobre, že sa neživí poéziou. Predstavu o našej svadbe a mojich šatách som mala jasnú. Šaty, jednoznačne, krátke a kombinácia farieb na svadbe žltá a čierna. Tieto predstavy sme nikde v rodine nešírili, aby sme nevyvolávali zbytočnú nervozitu z toľkej trúfalosti použiť čiernu farbu na svadbe. Spoliehali sme sa na dojem z finálneho prevedenia, ktorý dopadol na jedničku.

robim-co-ma-bavi-lucia-skyrtova-kolaz_veronika_zm

Aká nevesta ste boli?
Nevesta som bola veľmi spokojná. Šaty som si sama navrhla a dala ušiť, lebo som zistila, že výber krátkych svadobných šiat je v našich salónoch malý. Šaty boli jednoduché saténové s véčkovým výstrihom. Krásne ich dopĺňala žltá spodnica a čierna mašľa okolo pása.

Kedy ste sa rozhodli, že by ste chceli rozšíriť trh na Slovensku, doplniť ho a skrášliť o krátke svadobné šaty? Bolo to práve po vašej svadbe?
Prvýkrát mi to napadlo práve, keď som hľadala šaty pre seba a zistila som, že výber krátkych svadobných šiat v našich salónoch je nedostatočný.

robim-co-ma-bavi-lucia-skyrtova-lenka_kolaz_zm

Ako sa páčili vaše svadobné šaty manželovi a ako sa zapája do celého fungovania salónu?
Môj manžel je úžasný človek a ja som tá šťastná žena, ktorá by sa mu páčila aj v mechu. Asi je vám jasné, že som sa mu v mojich svadobných šatách páčila. V podstate by si ma v iných šatách ani nevedel predstaviť. So salónom mi veľmi pomáha, lebo má na starosti tie papierové veci, ktorá ja nerada. Máme to pekne podelené: ja „kreujem“ a on to reálne uchopí. V podstate, tak ako v našom vzťahu.

Svoje tipy, inšpirácie a kreativitu vnášate do nápadov pre nevesty, ktoré zverejňujete aj na vašom blogu. Prečo sú podľa vás krátke svadobné šaty ideálnou voľbou pre nevesty? Aké majú výhody?
Krátke svadobné šaty majú množstvo výhod. Napríklad kvôli dĺžke vám po nich nikto nestúpa, takže celková pohyblivosť je oveľa lepšia. Vďaka tomu sa častokrát nevesty vôbec neprezliekajú po polnoci, čím ušetria financie na popolnočné šaty. Spodnica je ako samostatný diel, takže šaty nie sú tažké a ak sú korzetové, tak pekne držia. Avšak najdôležitejšia výhoda krátkych svadobných šiat je ich výnimočnosť. Na nevestu v krátkych šatách sa tak skoro nezabudne.

robim-co-ma-bavi-lucia-skyrtova-3

Koľko u vás trvá bežné ušitie šiat a aká je ich klasická cena?
Ideálny čas je prísť dva mesiace pred svadbou, aby sme sa porozprávali o predstavách a materiáloch. Napríklad, v prípade krajkových šiat pripravujem vzorkovník, aby si zákazníčka vybrala krajku, ktorá sa jej najviac páči. Cenovo naše šaty vychádzajú okolo 300€.

Vyrábate aj farebné spodnice, LO-ok sukne, retro šaty, či obleky. Znamená to, že sa u vás oblečie nielen nevesta, ale aj ženích a svadobní hostia?
Áno, chceli by sme ponúkať komplexné služby, aby nevesta našla čo najviac vecí pod jednou strechou. Zároveň sa však chceme špecifikovať iba na určitý typ produktov a v nich sa zdokonalovať.

robim-co-ma-bavi-lucia-skyrtova-zuzka_zm

Na vašom blogu zverejňujete rôzne nápady, napríklad na tematické svadby, vhodné miesta pre svadobný deň a podobne. Sú to nápady, ktoré vymýšľate sama? Kde beriete inšpiráciu?

S týmto nám veľmi pomáha šikovnica Heňa, ktorá má vyštudovaný marketing a raz by chcela robiť marketing a PR módnej značke. Dali sme jej voľnú ruku a plnú dôveru, aby mohla získať skúsenosti a v budúcnosti robiť to, čo ju skutočne baví.

robim-co-ma-bavi-lucia-skyrtova-kolaz_zuzka_zm

Predstavme si, že som prišla do vášho svadobného salónu, ale nemám konkrétnu predstavu, len viem, že chcem krátke svadobné šaty a netradičný oblek pre ženícha. Aký outfit by ste mi odporučili pre mňa ako nevestu, ale aj pre môjho ženícha?
Kým by som vám odporúčila konkrétne šaty, tak by ste si vyskúšali niekoľko typov šiat, ktoré máme v salóne. Aj keby ste nemali konkrétnu predstavu, tak by som videla ako sa citíte napr. v krajkovaných šatách, čistých saténových, prípadne v šatách z bodkovaného tylu. Ďalej by som videla, či vám viac lahodia korzetové šaty, alebo ramienkové. Na základe týchto informácií by som vám navrhla finálne šaty. Ak by som však bez tohto mala opísať outfit, tak by spodnú časť šiat tvorila hladká saténová skladaná sukňa s vreckami a vrchná časť by bola celokrajková s trojštvrťovými rukávmi a hlboko krojeným chrbátom do véčka. Zvolila by som farebnú spodnicu bordovej farby. Ženícha by som obliekla do jemno károvaného obleku tmavosivej farby s bordovou kravatou.

robim-co-ma-bavi-lucia-skyrtova-mirka

Predpokladám, že ste si zažili už veľa svadobných príbehov, videli veľa neviest a ženíchov. Spomínate si na najbláznivejšiu svadbu, alebo na najbláznivejšie svadobné šaty, ktoré ste doteraz vyrábali?
Za najbláznivejšiu predstavu, s ktorou prišla nevesta, považujem dúhovú spodnicu. Priznám sa, že ma táto predstava veľmi potešila, pretože všetko nekonvenkčné s radosťou prijímam! Spodnica bola v troch farbách a vyzerala úžasne. Inak často sa stretávam s tým, že naše nevesty sa vydávajú v teniskách. Jedna nevesta, ktorá sa vydávala, keď už mala dve veľké detičky, mala „oteniskovanú“ celú rodinku červenými conversami. Výsledok bol skvelý!

robim-co-ma-bavi-lucia-skyrtova-lucka-a-rodinka_zm

Svadba je udalosť, kedy chce nevesta vyzerať jedinečne a nezabudnuteľne. Ako dosiahnuť a vytvoriť kreatívnu svadbu tak, aby o tom ľudia ešte dlho hovorili?
Myslím si, že ak začnete krátkymi svadobnými šatami, tak ste na dobrej ceste, aby si hostia vašu svadbu pamätali. Osobne sa mi veľmi páčia tématické svadby, ktorých je na Slovensku ešte stále málo. Napríklad, ak mladomanželia radi cestujú, tak je možné pripraviť celú svadbu v tomto duchu, alebo ak radi športujú, pozerajú filmy… V podstate z akejkoľvek záľuby je možné vytvoriť tématickú svadbu, ktorá urobí váš deň nezabudnuteľným.

robim-co-ma-bavi-lucia-skyrtova

Aké je to vo všeobecnosti pracovať v tejto oblasti a obliekať nevesty, ženíchov? Beriete to ako rutinu, alebo zažívate každý deň niečo nové?
Určite to nie je rutina! Nevesty sú pre mňa veľkým zdrojom energie. Majú krásne nadšenie pred svadbou, pri ktorom si vždy spomeniem na našu svadbu. Často chodia s kamarátkami, čiže spoznávam množstvo zaujímavých a príjemných ľudí. Niekedy sedíme a rozprávame o svadbe aj hodinu. Mám vždy po takom stretnutí veľmi príjemný pocit a úsmev na tvári.

Máte takú zdravú svadobnú vášeň aj v súkromí?
Myslím, že áno, mám zdravú svadobnú vášeň, inak by som do tejto oblasti nešla. Sledujem svadobné a módne trendy, svadobných fotografov a rada si pozriem aj svadobný film. V podstate sa inšpirujem všade naokolo, veď do svadby môžete zakomponovať čokoľvek, len sa netreba obávať a byť kreatívny!


.

BM: Ustekana sobota