Sobotňajšie ráno, 22. októbra, vôbec nevyzerala prívetivo. Nepríjemné jesenné  hmly sa plazili po krajine a nikto by nevsadil ani deravý groš na krajšie počasie nastávajúceho dňa. Po  desiatej hodine sa konečne vyčasilo, vykuklo zubaté jesenné slnko a prinieslo nielen teplo, ale aj  svetlo do duše všetkým účastníkom  Dňa otvorených búd na Vínnej ceste Záhorie, ktorý prebehol  v Skalici.

otvorene_budy_skalica3

Tento rok prebiehal už siedmy ročník, takže môžeme hovoriť o tradícii. Do akcie popularizujúcej dobré víno Skalického regiónu sa zapojilo 58 vinohradníckych prevádzok.

Naozaj si bolo z čoho vyberať, vína rôznych odrôd, chutí,  farieb. Jedno lepšie ako druhé, na svoje si prišiel každý milovník hroznového moku. Aby sme nemuseli svoju koštovkovú púť prerušiť,  v jednotlivých búdach bolo pripravené občerstvenie. A pretože nielen jedlom je človek živý, dobrú atmosféru podujatia v niektorých pivniciach umocňovali chytľavé melódie rynúce sa z hudobných nástrojov harmonikárov, cimbálovky ale i country kapely. Okrem ochutnávky vín sme mali možnosť navštíviť pivnice jednotlivých vinárov. Niektoré dýchali novotou, ale našla sa aj taká ktorá bola postavená v prvej polovici 19. storočia a stále slúži pôvodnému účelu. Úctyhodné. Fascinujúce boli prednášky vinárov o celom procese pestovania hrozna a výroby vína. Niektorí boli k svojim výrobkom aj kritickí. V jednej z menších pivníc pri koštovke Rubínu som počul aj nasledovnú repliku:

Navštevník: Prosím si z toho Rubínu.
Vinár: Dám si s Vami.

Po koštovke vinár pozrie na farbu vína proti svetlu a vraví: Lépe vypadá než chutí…

otvorene_budy_skalica1

Pre tých, ktorí by podcenili omamnú silu vínneho moku, ale aj pre tých čo  ich na vínnej ceste rozboleli nohy bol prichystaný bezplatný odvoz dodávkami, ktoré pendlovali  v  6 minútových intervaloch  a uľahčovali presun po trase, ktorej prejazd, podľa informácií z priloženej mapky, trval 80 minút.

otvorene_budy_skalica2

Všetko dobre vymyslené a zorganizované, počasie na jednotku, je vidieť , že sv. Urban nás má rád. Stúpajúci trend návštevnosti oproti minulému roku asi o štvrtinu svedčí o fakte, že Záhoráci majú víno radi a organizátori celú akciu opäť zvládli na výbornú.

A aby som nezabudol na Psíky z nadpisu. Ulica na, ktorej sa nachádzalo zopár búd sa volá roztomilo – Psíky.

pab


.

BM: Festival Záhrad