Tanec je umenie, ktoré musíte mať v krvi. Je to energia, ktorá spája mnoho ľudí rôznych vekových kategórií a vyvoláva len radosť a úsmev na tvári. O to viac, ak máte možnosť pozerať sa na tanečníkov, ktorí sa vedia predať, majú výborné choreografie a do toho vás ešte na pódiu doslova pohltia svojou energiou!

robim_co_ma_bavi_skalicanka_dominika-hadlikova-2

To, aby všetko fungovalo – hudba, tanečné kreácie, dobre zvolené kostýmy, téma choreografie – to je úloha pre dobrého choreografa. V Skalici, na Základnej umeleckej škole, pôsobí už od svojho detstva Dominika Hádlíková, ktorá má na starosti vo svojom rodnom meste, už známu tanečnú skupinu – ,,TAXIS“. Svoje prvé choreografie vytvárala už ako 13- ročná, no inšpirácia v nej ostala až po dnes. Tú vkladá do svojich originálnych tancov a odovzdáva deťom už od škôlky. Krajiny ako Dubaj, Francúzsko, Nemecko, Maďarsko, či Libanon, a navyše, ocenenia z Majstrovstiev sveta, či Európy, to všetko má ,,TAXIS“ vo svojej zbierke titulov…

Vyštudovala si muzikálové gymnázium v Bratislave a k tancu si mala blízko už odmalička. Veď ako 13- ročná si začala viesť vlastnú tanečnú skupinu na Základnej škole v Skalici. Ako vyzerali tvoje prvé choreografie?
Začala som viesť tanečnú skupinu Taxis ako 13-ročná, ale nie na Základnej umeleckej škole. Tam som nastúpila po vyštudovaní už zmieneného muzikálového gymnázia a neskôr som vyštudovala popri práci Vysokú školu pedagogickú. V mojich začiatkoch mi najviac pomohli moji rodičia, ktorí nám robili počas nácvikov dospelácky dozor. A ako vyzerali naše prvé choreografie? Veľmi radi si na tieto časy sem – tam zaspomíname a zasmejeme sa. Robili sme to najlepšie, čo sme vedeli, veď každý nejako začína.

Zistila si práve vtedy, že to je to, čo ťa skutočne baví? Tancovať a tvoriť?
Tancovať a tvoriť ma bavilo už od Základnej školy! Samozrejme, že som tancovala na každej školskej akadémii a postupne sa ku mne pridávali ďalší.

Od tvojich začiatkov si to dotiahla ďaleko. Od roku 1997 úspešne vedieš tanečnú skupinu Taxis v Skalici a vychovala si niekoľko generácií detí vo svojom rodnom meste. Akou trénerkou sa snažíš byť?
Taxisom prešlo veľmi veľa detí, niektorí to skúsili, ale nevydržali, no niektorí tancujú v Taxise už 20 rokov! Snažím sa robiť svoju prácu najlepšie ako viem.

robim_co_ma_bavi_skalicanka_dominika-hadlikova-3

Na aké tanečné štýly sa orientuje tanečná skupina TAXIS v súčasnosti?
Venujeme sa rôznym tanečným štýlom ako ,,Disco“, ,,Show – dance“, ,,Hip-hop“, ,,Open“, brušné tance, či muzikálové tance, alebo jednoducho čo nás napadne.

Choreografie vymýšľaš už pre deti v škôlke a veľa z nich u teba ostane tancovať až do svojich stredoškolských čias. Pre ktoré ročníky sa ti najlepšie tvorí?
Samozrejme, že najlepšie sa tancuje so staršími žiakmi, ale to je to umenie učiteľa, či už v Základnej umeleckej škole, alebo na Základnej škole, aby vedel pracovať so všetkými deťmi. Snažíme sa viesť ich správnym smerom, rozvíjať ich talent a vedomosti a keď vidíme u detí po pár rokoch výsledok a nadšenie, to je pre nás tá najväčšia odmena.

robim_co_ma_bavi_skalicanka_dominika-hadlikova-taxis-2

Skupina Taxis získala už veľa ocenení, či už na Slovensku, ale aj napríklad na Majstrovstvách Európy, či na Majstrovstvách sveta. Spomínaš si na jednu najkrajšiu súťaž, ocenenie, ktoré má pre teba najväčšiu hodnotu?
Pre mňa majú všetky ocenenia veľkú hodnotu a každý úspech je super!

Vaše choreografie sú charakteristické tým, že je to vždy kompletná show. Diváka zaujmú nielen výkony tanečníkov, ale ako trénerka si dávaš záležať aj na kostýmoch, dobre namixovanej hudbe a predovšetkým na dobrom nápade. Keďže máš toľko detí, vymýšľanie nových a nových tancov musí byť náročné. Kde teda berieš inšpiráciu na nové tance?
,,Taxis“ spolu so mnou trénuje aj moja sestra Sandra Michálková, ktorá mi najviac pomáha, keďže sa podieľa na vzniku každej choreografie. Niekedy sa pýtam aj detí, čo by radi robili a inokedy zasa idem po ulici a mám víziu.

Koľko trvá, kým si spokojná s konečným výsledkom tanca a si pripravená ísť s deťmi na súťaž?
Prípravný proces na súťaž u nás prebieha rôzne. Niekedy máme na trénovanie dosť času, inokedy nám horí termín a makáme aj soboty a nedele.

Ktorá tvoja choreografia bola pre teba tou najobľúbenejšou, alebo mala u divákov najväčší úspech?
V poslednej dobe mala najväčší úspech choreografia ,,Charlie Chaplin Show“. Tento tanec vyhral na súťažiach len prvé miesta, tiež tanečník Samuel Javorský dostal špeciálne ocenenia za stvárnenie Charlieho Chaplina. Choreografia zaujala všetky vekové skupiny divákov.

robim_co_ma_bavi_skalicanka_dominika-hadlikova

So svojou tanečnou skupinou si aj veľa precestovala. Vystupovali ste už v krajinách ako Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Maďarsko, či Dubaj. V spomínanom Dubaji ste napríklad boli so svojou tanečnou skupinou viackrát. Aké tance ste tam od-prezentovali a čo bol pre teba najväčší zážitok
V Dubaji sme tancovali viackrát. Tancovali sme tam rôzne štýly, vždy sme sa prispôsobili požiadavkám. Toto leto sme tancovali 16 dní v Libanone. Každá krajina má niečo do seba a sme vďační za každú príležitosť vycestovať do sveta. Zážitkov máme nespočetne veľa.

Ako vnímaš dnešné trendy v tanci? Čo je podľa teba základ dobrej modernej choreografie?
Vidím, že sa je stále kam posúvať! Je super, že sa v dnešnej dobe máme možnosť cez internet pozrieť, čo vo svete letí. Podľa mňa je základom tancovať pre radosť a naplno, aby tú energiu cítili aj diváci.

Doba ide dopredu, tanečné videá valcujú internet. Máš aj ty obľúbenú skupinu, podľa ktorej sa inšpiruješ do budúcna?
Nemám žiadnu skupinu, podľa ktorej sa riadim, ale mám veľa takých, na ktoré sa pozriem a poviem si: ,,Wau! Toto ako robia?“.

robim_co_ma_bavi_skalicanka_dominika-hadlikova-taxis

Aké máš v súčasnosti plány s deťmi?
Najbližšie chystám 3 veľké predstavenia. Všetky budú v kultúrnom dome v Skalici. 12. -decembra o 18:00-tej hodine, si môžete prísť pozrieť Vianoce s prípravným štúdiom, čo sú deti od 5 do 7 rokov. 14.-teho decembra o 18:00 pripravujeme predstavenie – ,,Mrázik“ s deťmi od 8 do 12 rokov. Zakončíme to 15.- decembra, kedy máme o 18.-tej hodine, pripravené vystúpenie s názvom: ,,Harry Potter“ so žiakmi od 12 do 24 rokov. Budeme sa tešiť na všetkých divákov a srdečne vás všetkých ypozývame!


.
Toto je čítané

Poľnohospodárov na Záhorí trápia časté a prudké zmeny počasia

Tohtoročná zima bola veľmi krátka a mierna. Počas nej nestihla vymrznúť pôda a vymrieť…

BM: Ustekana sobota