Nový rok je tu, čas oddychu pomaly končí, pred nami sú nové výzvy a očakávania…Veď aj teraz je príležitosť na to, aby ste si plnili svoje sny! A to vám vinšujem do nového roku, aby ste sa nebáli a išli si stoj, čo stoj za tým, po čom vaše srdce túži. A takisto dúfam, že vás naši hostia budú naďalej motivovať a inšpirovať.

A keďže máme za sebou sviatky radosti, ale aj osláv, začneme tancom! Našim dnešným hosťom je Lucia Slovincová, ktorá sa už pekných pár rokov venuje latinsko-americkým tancom. Na tie mala veľmi dobrého učiteľa, samotného –  Miguela Méndeza, ktorý ju naučil nielen chytľavým tancom, ale aj inšpiroval k tomu, aby si do zoznamu svojich cieľov napísala túžbu, založiť si svoju vlastnú tanečnú školu. Dnes už úspešne vedie tanečnú školu Latino scool v Moravskom sv. Jáne, s ktorou sa môžu pochváliť aj krásnym 3.miestom na Majstrovstvách Európy, ktoré absolvovali vlani v novembri. Rok 2017  je pre nich výzvou, zúčastnia sa totiž spolu s deťmi aj na Majstrovstvách sveta v Maďarsku…Držíme im palce! 

Odkedy sa venuješ tancu a ako to u teba celé začalo?
Tancu sa venujem odmalička a konkrétne latinu, s prestávkami, už 17 rokov. Vždy som bola tak trošku lenivé decko, k športu som veľmi neinklinovala a rada som papkala. Pamätám si, že úplne prvý tanečný štýl, ktorý som skúsila bol hip-hop a mala som asi 4 roky. To bola robota mojej mamy a moje tanečné vlohy sa tu ešte neprejavili(smiech). Druhý pokus boli ľudové tance, na ktoré ma nahovorila moja babina, ale tento štýl mi opäť nevyhovoval, nakoľko som po ockovi zdedila  falošný spev a tam bol veľmi potrebný. Do tretice som skúsila ďalší štýl, opäť na podnet mojej babky. V tej dobe začali fičať seriály, tele-novely a práve tam babka uvidela prvýkrát latino. Nejakým spôsobom sa vtedy dozvedela, že 10 minút od jej bydliska sídli tanečná skupina zameraná práve na latinsko-americké tance. Chytila ma za ruku a zobrala na prvý tréning.

Ako sa hovorí, do tretice všetko dobré…
Hneď, keď sa pustila hudba, vedela som, že toto je ono! Tancovala som tam 2 roky, bolo to fajn, ale stále mi tam niečo chýbalo. Jedného krásneho dňa, mala som vtedy zhruba 10 rokov, som si našla v Zlatých stránkach kontakt na – Akadémiu tanca Miguela Méndeza (Latino Culture Project). Zavolala som tam, telefón mi zdvihol veľmi príjemný hlas, ktorému som občas veľmi nerozumela, ale podstatné bolo, že som si priamo s “ujom” Miguelom dohodla stretnutie v sídle akadémie. Našťastie, bolo 5 minút od môjho domu (moji rodičia totiž o tom samozrejme nevedeli). Hneď, keď som uvidela prvý tréning, ostala som očarená, toto bolo “origoš” latino, môj vzťah k tomuto štýlu sa ešte viac prehĺbil! Zamilovala som sa do tohoto krásneho latino – miesta až natoľko, že som tam prežila krásnych 7 rokov plných tanca, radosti a kamarátstiev. Bola to pre mňa veľká životná skúsenosť. Okrem tanečných poznatkov som si tu našla, veľa skutočných kamarátov, druhého otca (Miguela Méndeza), ktorý má veľký podiel na tom, že som si pripísala na svoj zoznam snov a cieľov, mať niekedy v živote tanečnú školu!

Tvoje kroky na strednú školu však smerovali na hotelovú akadémiu. Ako si stíhala venovať sa popritom aj tancu?
Pri otázke výberu strednej školy, ma dosť ovplyvnili rodičia. Tanečné konzervatórium nepripadalo do úvahy. Poznáte to: ,,tancom sa neuživíš“,atď.. Tak som si vybrala hotelovú akadémiu – odbor hotelový manažment. Myslím si, že to bola správna voľba, manažovanie ma tiež odmalička veľmi bavilo. Po strednej som úspešne ukončila v Brne na – VŠ Obchodní a hotelová – externé bakalárske štúdium, tiež odbor hotelový manažment. Mne sa štúdium a tanec v tomto období moc neprelínali.

Ktoré konkrétne štýly latino-amerických tancov preferuješ?
Vždy som preferovala štýly, ktoré boli rýchlejšie a dynamickejšie, ako napr. samba, salsa, reggaeton, cha-cha, merengue, mambo, ale čím som staršia, tým viac si nachádzam vzťah aj k tým pomalším štýlom, ako napr. bachata, lambada, či cumbia…

Momentálne vedieš v dedine Moravský sv. Ján tanečnú skupinu Latino Scool. Koľko detí máš v celej skupine a ako im ide tancovať na takéto latinské rytmy?
V septembri minulého roka sa mi podarilo splniť si jeden zo svojich veľkých snov a založila som si tanečnú skupinu Latino Scool. Momentálne mám 25 detí rozdelených do dvoch vekových kategórií. Treba si uvedomiť, že to je režim, tie deti,  ktoré  mi prešli počas roka sitom, sú úžasné, vďačné, ambiciózne a majú predpoklad, že budú úspešné!

Pred mesiacom ste zaznamenali veľký úspech, ku ktorému vám v mene celej redakcie srdečne gratulujeme! Vyhrali ste na Majstrovstvách Európy v Brne tretie miesto a postúpili ste aj na Majstrovstvá sveta! Ako vyzerala výherná choreografia?
Ďakujeme veľmi pekne! V októbri sa konalo kvalifikačné kolo v Piešťanoch na ME. Opäť som si hovorila, že sme niečo preskočili, ešte sme neboli ani na Majstrovstvách Slovenska a už sme chceli ísť na ME. Bála som sa, že prípadný neúspech môže deti de-motivovať, nakoľko naši “súperi” budú deti síce v ich vekovej kategórii, ale tancujúce odmalička, t.j. minimálne 5 rokov. Ale našťastie detičky ma opäť prehovorili a povedali mi, že sa nemusím báť a že budú to brať ako ďalšiu skúsenosť. Tak sme sa zmobilizovali, dala som im urobiť krásne kostýmy a tvrdo sme trénovali 6 dní v týždni všade! Na súťaži sme sa zúčastnili s dvoma choreografiami. Výsledok bol, že sme sa s jednou choreografiou prebojovali na ME do Brna!

Opíš, s akým pocitom ste do Brna išli?
Bol november, nastal čas zobudiť sa zo sna. Zabookovala som hotel a vyrazili sme do Brna. Opäť tomu samozrejme predchádzal mesiac dlhých a častých tréningov, tvorba nových kostýmov, kostýmové skúšky, generálky…Nastal ten deň “D” a my sme vyrazili smer – Brno v zostave Lucia Slovincová- tréner, naši bojovníci/tanečníci – Erik Zajíc, Vivien Faltýnková, Melánia Polláková, Vanda Kunšteková a naši najbližší. Pred samotným súťažným dňom sme sa zúčastnili workshopu salsy. Po príchode do sály boli naše dojmy zmiešané, nakoľko žiadne iné deti v miestnosti neboli, takže si viete predstaviť tie pohľady upierajúce sa na nás, mysliace si, čo tu robíme. Po začatí hodiny salsy im však padli sánky, nakoľko deti išli lepšie ako podaktorí dospelí, snažili sa celú hodinku a pol a taký bol aj výsledok, deň worshopov nás ešte viac nakopol, ukončili sme ho dobrou večerou a môj spánok bol zase raz o čosi pokojnejší! (smiech) Začalo mi blikať v hlave svetielko nádeje. V nedeľu – 6.novembra, sme išli zabojovať na ME, ktoré sa konali na Brněnskom výstavišti. Deň bol úmorný, len aby ste si vedeli predstaviť, podujatie prebiehalo počas 3 dní v 2 – obrovských halách a premlelo sa tam vyše 45 000 návštevníkov!

Aké pocity ste zažívali po odtancovaní?
Generálka, líčenie, záverečný styling, stresovanie a čakanie na svoju kategóriu, až sme sa nakoniec dočkali, odtancovali sme našu choreografiu a ďalšie 2- hodiny sme čakali na výsledok. Začal sa vyhlasovať súťažný deň a my sme netrpezlivo čakali a tŕpli, ako to dopadne. Až zrazu prišla na rad naša kategória Open DANCE a na stupienok s označením 3. miesto zavolali Latino Scool! Neviete si predstaviť, čo sme prežívali, v tom okamihu sme zabudli, na všetko to náročné, čo tomu predchádzalo. Prešli dva týždne a mailom mi prišli od Talianov postupové listiny potvrdzujúce postup na Majstrovstvá sveta, konajúce sa na prelome máj/jún v Maďarsku!

Aká bola konkurencia v Brne?
Konkurencia bola veľká. Okrem Slovákov a Čechov tam mali veľké zastúpenie tanečné skupiny z Chorvátska, Talianska, Nemecka, Rakúska a aj Maďarska.

Spomínané Majstrovstvá sveta v roku 2017, ktorých sa zúčastníte, sa konajú v Maďarsku. Máte už plán s akou choreografiou pôjdete a ako budete trénovať?
Samozrejme víziu už mám, ale prezrádzať nebudem…Trénovať budeme veľmi intenzívne, vo februári náš čaká aj sústredenie (4 dni 2-fázových 3 hodinových tréningov).

Koľko približne trvá príprava jednej choreografie na súťaž akou sú napr. ME?
Tým, že to bolo tento rok prvýkrát a strašne narýchlo aj kvalifikačné kolo, nerátali sme úplne s postupom, len sme dúfali. Neostávalo mi nič iné, len tréningy zintenzívniť. Trénovali sme mesiac, ale 5-krát do týždňa. Čiže choreografia sa dá postaviť a naučiť aj za mesiac. Ideálnejšie je však rozvrhnúť si prípravu do minimálne 3 mesiacov. Najprv treba vybrať chytľavú dobrú hudbu, po ktorej,  keď si ju zapnem a zavriem oči, sa mi začne črtať choreografia. Samotnú choreografiu staviam približne týždeň. Stavanie choreografie na MS mám naplánované na sústredenie za 3 dni 2-fázových tréningov. To musíme zvládnuť, potom to budeme 2 mesiace už len pekne nabehávať a čistiť. Samozrejme celý dojem dotvára image tanečníkov, v rámci ktorého sa okrem výrazu hodnotia aj kostýmy. Kostýmy musia byť pohodlné, ale aj efektné. Tri dni pred odchodom na MS si dáme ešte generálku, na ktorej sa pokúsime vychytať posledné “muchy”, či už kostýmové, alebo pohybové. Po úspešne zvládnutej generálke si môžeme povedať, že sme pripravení!

Čo je podľa teba úplný základ dobrého latino-tanečníka?
Musí byť energický, priebojný, mať zmysel pre zodpovednosť a pre režim a hlavne, musí byť zapálený pre tento štýl hudby a tanca. Latino je, dovolím si tvrdiť,  životný štýl. Kto raz začne a má predpoklady, má to v krvi, už neprestane.

Môžu sa do tvojej Latino scool prihlásiť aj dospelí?
Okrem detí mám aj kurz pre ženy. Momentálne máme pauzu, kvôli sviatkom, ale od januára nás môžete vidieť opäť makať v KD v Moravskom sv. Jáne, každý pondelok a stredu o 19:00.

Aké máš s deťmi ďalšie ciele na budúci rok, okrem Majstrovstiev sveta?
Vo februári máme plánované sústredenie, nakoľko od marca nám začína opäť kolotoč súťaží.  S deťmi by som chcela absolvovať aspoň tri! Od tohto roka by som chcela zobrať na 1. súťaž aj niektorých mojich “malkáčov” (výber detí z menšej vekovej kategórie, ktoe tancujú min. rok a pravidelne chodia na tréningy). Prelom mesiaca máj/jún nás čakajú už spomínané Majstrovstvá sveta v Maďarsku/ v Pecsi. Budú to pre nás náročné štyri dni, tak držte palce! Predsavzali sme si, že sa chceme umiestniť na stupni víťazov, nakoľko ideme 1. krát stačí 3. miesto. (smiech) Na konci júna by sme chceli mať našu tradičnú Viva La Fiesta, prvýkrát aj v letnom prevedení a pevne veríme, že to bude oslava úspešného 1. pol roka roku 2017. Počas letných prázdnin sa budeme opäť sústrediť a v októbri nás čaká znovu kvalifikačné kolo na ME, ak ho úspešne zvládneme v novembri budú ME a náš tanečný rok 2017 ukončíme našou zimnou Viva La Fiesta.


.

BM: Ustekana sobota