Vytváranie vzťahov na pracovisku by sme nemali podceňovať. Stretávate ste sa mimo pracoviska s vašimi kolegami? Viete ako teambuilding prebieha, a čo všetko je nutné zariadiť na jeho realizáciu? Dočítate sa nižšie.

   

V práci sa vie človek poriadne narobiť. Čo vám prácu uľahčí je kolektív, v ktorom sa dobre cítite. Práca priam odsýpa. Niekedy to nemusí byť vždy tak, a pravdou je, že sa napríklad z 50 členného tímu poznáte len s 5 ľuďmi, s ktorými najčastejšie spolupracujete. Tých ostatných ledva poznáte po mene.

Na pracovnú idylku sa niekedy dosť zabúda. Niekomu sa vzťahy na pracovisku zdajú zbytočné a ide mu len o jedno. To ako sa cítite na pracovisku sa môže podpísať na vašom výkone. Preto v niektorých prípadoch nadriadení kompenzujú nespokojnosť rôznymi výhodami, aby si udržali vašu pracovnú priazeň. To sa potom hneď lepšie pracuje, však?

Rozlišujeme 2 skupiny zamestnancov. Tí, ktorý čakajú na povestný piatok a s ním prichádzajúci víkend a voľno od povinností a svojich kolegov. Potom sú tí, ktorí majú prispôsobivý pracovný čas, a teda pracujú  aj počas víkendov. To, čo všetkých spája, je nadriadený. Na ňom stojí všetko. Iba od neho závisí, ako sú naplnené lehoty, a to, či každý robí to, čo má. Nemal by zabúdať aj na ďalšiu podstatnú vec, a to budovanie vzťahov na pracovisku. Taký teambuilding vie robiť zázraky.

Hľadáte možnosť, pri ktorej niečo také zrealizujete? Prísť s nápadom na akciu vám nezaberie toľko času. Niekedy stačí aj obyčajná príležitosť, vďaka ktorej zapojíte všetkých zamestnancov do krútiaceho sa kolesa zábavy. Výročie založenia podniku, vianočné večierky, narodeninové večierky alebo sám o sebe spomínaný teambuilding sú skvelou príležitosťou na zlepšenie vzťahov na pracovisku. Firemný event nie je na zahodenie, a preto ho určite zvážte. Stačí si vybaviť priestory, oboznámiť všetkých v práci o nadchádzajúcej firemnej akcii (najlepšie s povinnou účasťou) a začnite pripravovať program, ktorý zaručí chcený výsledok. Všetci sa spoznajú, zvýši sa komunikácia a tímové zmýšľanie v skupine, a nálada na i mimo pracoviska bude naladená na tú správnu vlnu a vy sa stanete ako šéf obľúbenejším alebo aspoň uznávanejším za to, že ste niečo také zorganizovali. Zvážte i dĺžku trvania takéhoto eventu. 2 dni sú tak akurát.

S tým prichádza riešenie na otázku: „čo s prenocovaním?“ A nebuďte skromný, veď predsa firemné akcie neusporadúvate tak často. Doprajte vašim zamestnancom viac, ukážte im, ako vám na nich záleží. Zvoľte si zariadenie ktoré ponúka široký výber služieb a veľké spoločné priestory s možnosťou luxusného ubytovania. Ak ste s kreativitou na dne, ste tu správne, my vám pomôžeme vybrať priestory pre vašu firemnú akciu.

Počuli ste o hotelovom komplexe na západnom Slovensku Malvázia? Ak nie, určite si ho vyhľadajte a prejdite si ich internetovú stránku, my vám ich však teraz trochu priblížime, a veríme, že spolu prídeme na to správne riešenie pre upevnenie pracovných vzťahov vašej firmy.

Malvázia je rozľahlý areál pozostávajúci z niekoľkých častí. Nachádza sa tu veľká konferenčná miestnosť, v ktorej môžete situovať celý priebeh teambuildingu. Navyše, vo vonkajších priestoroch je park a športovisko, ktoré sa taktiež dajú veľmi dobre využiť. Ďalej sa tu nachádza reštaurácia s vinárňou a wellness, pre ktorý je Malvázia tak známa a vyhľadávaná. Dôležitá je ubytovacia časť s jedno- a dvoj- lôžkovými izbami s možnosťou prístelku, prípadne si môžete vybrať jeden z ich apartmánov. Myslím, že sme našli ideálne miesto pre váš firemný event.

Teraz keď sme vyriešili problematiku priestorov sa musíme zamyslieť nad programom a vymyslieť vhodné aktivity, vďaka ktorým nájdete v skupinách tímového ducha. Môžu to byť rôzne športové činnosti ako futbal, golf alebo splavovanie, alebo všelijaké vedomostné a logické súťaže, prípadne úlohy s riešením modelových situácií. Dôležité je si so zúčastnenými na začiatku stretnutia prejsť všetky inštrukcie. Nakoniec musíte dbať i na spätnú väzbu. Zistiť aká bola úspešnosť skupín v daných aktivitách, vyhodnotiť ich činnosť počas tohto pracovného sústredenia, prebudiť v nich súťaživého ducha, a taktiež nezabudnite na spätnú väzbu priamo od vašich zamestnancov. Tí čo boli v aktivitách úspešní, budú následne odmenení, no to neznamená, že tí slabší neboli dobrí. Preto aj im musíte ukázať ich dôležitosť v rámci tímu. O tom je teambuilding. Od začiatku do konca myslite na hlavný cieľ – prečo organizujete tento event. Dať každému priestor ukázať sa v tom, čom je dobrý, zlepšiť ich v tom, čom mali nedostatky. Naučte sa tímovej práci a zároveň sa bližšie spoznajte.

Ako ste zistili, mať dobré vzťahy na pracovisku i mimo neho je veľmi dôležité. Niekedy pre to ale musíte niečo obetovať. Bude vás to stáť čas, peniaze i námahu, no za finálny výsledok to stojí za to. Keď nájdete vhodné miesto na vašu akciu, ako je napríklad spomínaná Malvázia, máte polovicu úspešného plánu za sebou. Potom je to už iba o vás a vašich ľuďoch. Stále si myslíte, že je teambuilding zbytočný?


.

BM: Ustekana sobota