Minulý týždeň skupinka dvadsiatich trénerov, prevažne bývalých prvoligových hráčov (Rado Zábavník, Pavol Majerník, Pavol Kováč, Martin Raška, Martin Poljovka, Mario Pečalka, Radoslav Urgela, Igor Súkeník, Michal Gašparík a ďalší) mala po absolvovaní 13 – mesačného trénerského štúdia na získanie Euro A licencie záverečné skúšky. Medzi nimi sa nestratil ani súčasný tréner mládežníckych družstiev Rudolf Bíly.

Že to nebolo len „také“ trénerské štúdium pod vedením komisie Greguš, Lešický, Pakusza, Kováč, svedčí fakt, že na prvýkrát ich zložilo iba deväť študentov zo spomínanej dvadsiatky, a medzi tou deviatkou bol aj Rudolf Bíly. Ostatní musia ešte absolvovať opravné skúšky.

„Ja ako absolvent Fakulty telesnej výchovy a športu so zameraním na trenerstvo som mal trosku výhodu, že som sa veľa z týchto vecí učil už počas vysokoškolského štúdia,“ skromne zhodnotil skúšky ich úspešný absolvent.

A ako sa toto prejaví na jeho ďalšej trénerskej činnosti ?
„Konečne môžem naplno odovzdávať svoje trénerské schopnosti tým najdôležitejším v našom klube a to sú naše prípravky od U13 nižšie plus mladší žiaci, kde som šéftrénerom. Toto je moja filozofia, venovať sa hlavne mládeži a výchove mladých talentov z nášho regiónu. Samozrejme že ma láka aj vyššia kategória, no, srdcovkou je mládež do U19,“ hovorí R. Bíly.

Čo oprávňuje trénera s touto UEFA A licenciou trénovať ?
„Ja som počas štúdia na FTVŠ získal trénerku dvojku, a v roku 2014 bola rekvalifikácia na UEFA A licenciu, ktorú som však časovo nestihol a tak som musel teraz absolvovať toto ročné štúdium kde som získal UEFA A licenciu. Tá ma oprávňuje trénovať všetky ligové mládežnícke mužstvá a v lige mužov môžem byť asistentom. Lavičku u dospelých som si už vyskúšal už v Rakúsku, kde som štyri roky mužstvo na regionálnej úrovni,“ uzatvára debatu Rudolf Bíly.

V jeho ďalšej trénerskej činnosti mu prajeme veľa úspechov a trpezlivosti pri najmladšej generácii futbalistov FK Senica.


.
Toto je čítané

Jáňan Ľuboš Pribila prešiel ako prvý Slovák cestu Via Alpina

V roku 2023 sa Jáňan Ľuboš Pribila zapísal do histórie ako prvý…

BM: Ustekana sobota