O najväčšie prekvapenie kola sa postarala Senica, odniesol si to líder tabuľky. Senickým hrdinom sa v úvodnom stretnutí futbalovej Fortuna ligy proti lídrovi zo Žiliny stal Michal Ranko, ktorý na Záhorie prišiel na hosťovanie vypomôcť z AS Trenčín na post stopéra.

Foto: Róbert Fritz

 

K mužstvu sa pripojil iba deň pred prvým majstrovským zápasom a už po pätnástich minútach si v Senici otvoril svoj strelecký účet, keď si nabehol na rohový kop Briganta a na prvej tyči šikovne tečoval loptu do siete Volešáka. Senica naposledy vyhrala 13. augusta v Zlatých Moravciach (1:0), to ďalšie tak prišlo až po 189 dňoch.


FK Senica – MŠK Žilina 2:0 (1:0)
Góly: 16. Ranko, 88. Turyna.
Pred 932 divákmi rozhodovali Vlk – Tomčík, Pozor.
ŽK 1:2 (90. Blažek – 6. Králik, 20. Kaša).
Senica: Šulla – Šušolík, Ranko, Pillár, Kotula – Blažek – Brigant, Kratochvíl, Miklós (52. Bališ) – Šašinka (63. Turyna), Kováč (85. Pajer), tréner Miroslav Mentel.
Žilina: Volešák – Mabouka, Králik, Kaša, Holúbek – Diaz (66. Mráz) – Jánošík (66. Špalek), Káčer, Škvarka, Hlohovský – Haskič (79. Cociuc), tréner Adrian Gula.
V jarnej premiére privítali Záhoráci proti suverénnemu tabuľkovému lídrovi zo Žiliny s úplne novým mužstvom oproti jesennej časti. Z jesenného kádra sa v základe objavila len štvorica hráčov (Šulla, Pillár, Kratochvíl, Blažek).

Podľa očakávania mala Žilina vysoké percento držania lopty, no paradoxne ich domáci na dostrel Šullovej brány vôbec nepripustili. Naopak, senickí mladíci príkladne bojovali a už v 15. minúte aj udreli, keď Volešák sa pri rutinom zákroku pošmykol a daroval domácim roh. Ten zahral Brigant, na prvú žrď si nabehol stopér Michal Ranko a dal nielen prvý gól Senice, ale aj prvý gól Fortuna ligy v tomto roku – 1:0. V 21. minúte roh Miklósa obrana hostí odvrátila len ku Blažekovi a jeho volej sa obtrel o brvno žilinskej brány. Žilina pohrozila v 29. minúte, kedy po úniku a prihrávke Mabouku netrafil z dobrej pozície Haskič Šullovu bránu. Záhoráci pohrozili aj v 31. minúte, kedy po ľavom krídle unikol Pillár (!!) a po jeho prihrávke Brigant prestrelil bránu hostí.

Žilina aj v druhom polčase bola silnejšia na lopte, no obetavo hrajúca obrana domácich ich do žiadnej šance nepustila. Záhoráci sa popri pozornej obrane sústredili na rýchle protiútoky, z ktorých mohli pridať ďalšie góly. Seničanom vychádzali rýchle protiútoky najmä zásluhou striedajúceho Turynu, ktorý mal najväčšiu príležitosť v 72. minúte,kedy si po rýchlom protiútoku narazil loptu s Bališom, no z čistej šance prestrelil z vnútra šestnástky bránu hostí. v tutovke prestrelil. Dočkal sa až v 88. minúte, keď center Briganta žilinská obrana nedokázala odvrátiť a loptu do siete poslal efektným lobom Turyna – 2:0. V Senici sa po konečnom hvizde rozhodcu po dlhej dobe tlieskalo, keď Záhoráci podali bojovný a koncentrovaný výkon. Žilinčania za celý zápas netrafili do priestoru brány.

Foto: Róbert Fritz

Ako videl Michal Ranko situáciu pred svojim prvým gólom v drese Záhorákov ?
„Bol to v prvom rade pre nás doslova darovaný roh po pošmyknutí sa Volešáka. Nedá sa ani povedať, že to bol nacvičený signál, keďže mužstvo sa iba spoznáva. Jednoducho som si nabehol na prednú žrď a Brigand ma svojou prihrávkou trafil. Možno to bude znieť neskromne, no my sme išli do zápasu s úmyslom vyhrať. Toto víťazstvo nám veľmi pomôže v utužovaní kolektívu a verím, že neostane posledným. Žilina má svoju kvalitu, čo aj na ihrisku potvrdzovala, no nás zdobila enormná bojovnosť a obetavosť, čo sa prejavilo najmä na množstve zblokovaných lôpt, ktoré sa k nášmu brankárovi ani nedostali. Toto víťazstvo má pre nás veľký význam, potvrdilo že vyrovnanú partiu môžeme hrať s každým.“

Miroslav Mentel, tréner Senice: „Podľa mojich skúseností prvých päť kôl býva bláznivých. Víťazstvo patrí do kabíny chalanom, pretože prišlo strašne veľa pozitívnej energie od mladých hráčov, ktorí sem prišli. Je to úplne iné mužstvo, než ktoré tu bolo počas jesene.“


.

BM: Ustekana sobota