Len nedávno sa uskutočnilo oceňovanie slovenskej hudobnej ankety Radio Head Awards. Cenu za prínos do hudby vyhral jednoznačne projekt s názvom: Ostrov hudby, ktorý je spojením štyroch slovenských vydavateľstiev, ktoré sa rozhodli dať dokopy svoje sily a vydať 23 skladieb pestrého žánrového výberu. Za Ostrovom hudby stojí aj Richard Čermák z obce Moravský Svätý Ján a my sme sa ho práve dnes rozhodli prizvať aj do rubriky Robím, čo ma baví.

Foto: Ondrej Koščík

Prezradil nám, aké to bolo prevziať si cenu za významný hudobný prínos a objaviť sa medzi menami ako Marián Varga, alebo Juraj Kušnierik, ale takisto nám porozprával aj o jeho práci vo WebSupporte, či o jeho novo vzniknutom projekte Meet the Heroes.

  

Rubrika Robím, čo ma baví by mala ľudí inšpirovať a motivovať. Máš za sebou viacero projektov a v podstate si našiel to, v čom sa chceš realizovať. Bolo to tak vždy? Viem, že si spomínal v niektorom z rozhovorov, že si istý čas strávil prácou vo veľkých korporáciách, no nenapĺňalo ťa to. Kedy teda prišiel ten zlom, keď si si povedal, že vyjdeš z davu a skúsiš niečo, čo ťa posunie?

Nepatrím medzi ľudí, ktorí už v dvadsiatke vedeli, čo chcú. Po škole som sa pofľakoval po rôznych firmách a snažil som sa nájsť sám seba, prácu, ktorá ma bude napĺňať. Nemal som žiadne sny. Vedel som len to, že chcem robiť niečo zaujímavejšie, čo má zmysel, druhí to ocenia a prípadne to bude nejakým spôsobom formovať spoločnosť okolo mňa.

Foto: Boris Németh

 

Tvoj prvý projekt bolo založenie hudobného vydavateľstva – Gergaz, ktorého cieľom bolo vybudovať si rešpekt  v zahraničí. Hudobný priemysel na Slovensku je veľmi malý, ako si sa teda učil a hľadal spôsob, ako si vybudovať dobré meno? Aké boli tvoje začiatky?

My sme práveže prvých 5 rokov na slovenskej scéne vôbec ako “lejbl” nerezonovali. Mali sme väčšie ambície a chceli sme to robiť celosvetovo. Internet nepozná hranice. GERGAZ v zásade vydával len zahraničnú hudbu, teda okrem nás dvoch s Jimmy Pé (tiež chalan z Moravského sv. Jána). My sme mali to privilégium. Inak, GERGAZ je vlastne virtuálnym pokračovateľom tanečného klubu, ktorý fungoval v Moravskom Sv. Jáne. Len veľmi málo ľudí vie, akou značkou sa stal tento klub a ako doteraz rezonuje na scéne medzi hudobníkmi. V každom prípade, jeho odkaz sme chceli posunúť o level vyššie, tentokrát nie na regionálnej, či celoslovenskej, ale celosvetovej úrovni. Začínali sme naberať fanúšikov z celého sveta, najmä z Ameriky, Kanady, ale aj vtedy sa rozvíjajúcej “beatovej” scény z Ruska.

 

Cieľom bolo samozrejme aj pomáhať nováčikom, ktorí chceli svoju tvorbu ukázať a šíriť verejnosti. Ako hodnotíš talenty na Slovensku? Myslíš si, že máme talenty, ktoré by pokojne mohli byť úspešné aj v zahraničí?

Talenty tu rozhodne sú a sranda je, že oni už dávno v zahraničí do istej miery úspešní sú. Je tu mnoho hudobníkov, ktorí sú známy aj v zahraničí, hrajú na zahraničných festivaloch, kluboch a hrajú ich anglické, či US rádiá. Volajú si ich tam samotní usporiadatelia a hrávajú pre zahraničné publikum.

 

Foto: Igor Kollárovics

S hudobným vydavateľstvom Gergaz už nie si tak aktívne spätý. Skôr sa orientuješ na svoju prácu vo Websupporte, riadiš brandovú časť firmy, tvoríš obsahové stratégie, staráš sa o sponzoringové aktivity a zastrešuješ komunikáciu firmy navonok. V čom ťa táto práca napĺňa?

Do WebSupportu som sa dostal najmä skrz GERGAZ. To bolo práve to obdobie, kedy som chcel vypadnúť z korporátu a začať robiť niečo, kde nebudem len jedným z tisícich. Chcel som ísť robiť niečo kreatívne, no z každého pohovoru v reklamkách ma vykopli, pretože GERGAZ pre nich nebol dostatočná “biznis” skúsenosť. Vo WebSupporte mi to s ním nejako prešlo. Aktuálne som tam už 4 roky a snáď som nejakou trochou prispel k tomu, že dnes je táto firma taká rešpektovaná a v zásade mnohými obdivovaná.

 

Veľký úspech si dosiahol len nedávno, keď si si na oceneniach Radio Head Awards odniesol cenu za prínos do hudby, konkrétne za projekt Ostrov Hudby. Ostrov Hudby je spojenie 4 rešpektovaných slovenských vydavateľstiev, ktoré sa dali dokopy a zozbierali 23 zaujímavých skladieb. Ide o kvalitnú slovenskú tvorbu. Aký to bol pocit prevziať si toto významné ocenenie?

Na jednej strane je to obrovská česť objaviť sa medzi menami ako Marián Varga, alebo Juraj Kušnierik, ktorí toho pre slovenskú hudbu urobili bez pochyby oveľa viac, ako ja. Stále premýšľam, ako silno musel zapôsobiť tento projekt na porotu, aby sme si zaslúžili takúto cenu. Našim cieľom bolo hlavne vyslať signál, nejaké gesto, že slovenská scéna sa vie spojiť pre jeden cieľ, v tomto prípade podpora vzniku prvého Export Office, ktorý má ešte viac pretláčať slovenskú hudbu do zahraničia. Veľmi si toho vážim a verím, že tento projekt bude naďalej pokračovať.

 

Gergaz

 

Koľko trvalo, kým Ostrov Hudby vznikol? Na akého poslucháča sa predovšetkým orientuje?

Vznikal trištvrte roka. Výber je selekciou 4 vydavateľstiev, čiže nereflektuje úplne celú scénu. Ostrov rozhodne zaujme poslucháča, ktorý vníma hudbu viac ako len kulisu v rádiu, alebo aute. Ide o pestrý žánrový výber. Na kompilácii sa nachádza kvalitný pop, inštrumentálny hip hop, ale aj experimentálnejšie skladby. Tento rok počítame na “Ostrove” s Janou Kirschner aj Katarziou, ktoré na aktuálnu kompiláciu nestihli dodať skladby, ale snáď sa pridajú aj Para, či Hex. Uvidíme ako to pojmeme tento rok.

 

V podstate ide aj o pokračovanie odkazu zosnulého publicistu a moderátora Juraja Kušnierika, ktorý bol veľký podporovateľ slovenskej hudby. Prečo je dôležité pokračovať v tomto odkaze?

V spájaní vidím zmysel nielen na hudobnej scéne, ale aj celospoločensky. V hudbe sme silnejší, ak je nás viac za jeden ciel. Verím, že to má zmysel.

 

Plánuje spolupráca týchto slovenských vydavateľstiev pokračovať aj naďalej? Aké sú zatiaľ reakcia od verejnosti?

Určite. Práve v týchto dňoch prebiehajú prvé stretnutia k druhému pokračovaniu. Reakcie ľudí sú fajn, kompilácia sa stále predáva, je dostupná na všetkých streamovacích službách a stále niekde rezonuje.

 

Tvojim ďalším zaujímavým projektom je web: Meet the Heroes, ktorý poskytuje rozhovory s ľuďmi z oblasti kultúry, technológií, či biznisu. Ako sa projektu momentálne darí?

Fungujeme 5 mesiacov, počas ktorých sa udialo toľko zaujímavých vecí, že sa nestačím diviť. V každom prípade, aktuálne máme 13- členný tím, množstvo externých fotografov po celom Slovensku, prepracovaný zoznam ľudí z celej krajiny, rešpekt skúsených novinárov a veľkých médií. Vzdelávame sa, učíme sa ako robiť rozhovory lepšie, zaujímavejšie, študujeme si hostí, beháme po konferenciách, kde sa snažíme tento projekt prezentovať. Chceme vybudovať silnú značku. Nechceme, aby nás pohltilo veľké médium. Práve naopak, rozbiehame a chystáme spolupráce s rešpektovanými médiami.

Richard Čermák a Baška Ilić z Meet the Heroes (Foto: Welin Nagyová)

Ktorý hosť ťa naposledy zaujal a si hrdý, že sa objavil práve v jednom z rozhovorov na Meet the Heroes?

Kým rozhovor publikujeme, prečítam si ho aspoň dvadsaťkrát. Poznám v nich skoro každé slovo a mám k nim doslova citový vzťah. Je v nich veľa perfektných myšlienok, ktoré raz spolu musíme dať v nejakej forme von. Preto sa mi veľmi ťažko vyberá ten najzaujímavejší, pretože každý má inú pointu, iný štýl a jazyk. V každom prípade, inšpiratívny je rozhovor s Jánom Benčíkom a z tých posledných s Peťom Hajdinom.

 

Ako stíhaš viacero týchto svojich projektov tak, aby ťa to stále bavilo? Plánuješ si dni dopredu?

 Tieto projekty mám v hlave absolútne oddelené. Treba však pripomenúť, že v GERGAZe aktuálne aktívne nefungujem a projekt Ostrov hudby bol roztiahnutý do určitých období v roku, čiže to bola skôr organizačná a manažérska práca. Dni si rozhodne plánujem a mám v zásade stále plný kalendár a rozdelené dni. Obvykle sa cez deň venujem len svojej práci vo WebSupporte, na obed, alebo po práci, si zväčša plánujem stretnutia a vo večerných a nočných hodinách, keď zaspí celá rodinka, sa venujem Meet the Heroes.


.

BM: Kralici