Ajurvédska masáž, pôvodom z Indie, je pôžitkom pre naše telo, ale aj myseľ! Dokáže ľuďom pomôcť k lepšiemu zdraviu, uvoľneniu a potrebnému oddychu, ktoré naše telo, hlavne v dnešnej dobe, potrebuje. Tento kúsok Indie k nám na Záhorie priniesla práve Kristína Kollárová, ktorá si len nedávno otvorila svoj vlastný salón v mestečku Šaštín-Stráže.

Mladá 26-ročná masérka z Čárov mala k masážam vždy veľmi blízko a hneď pochopila, čomu sa chce v živote venovať. Dnes bude rubrika Robím, čo ma baví práve o nej! Kristína nám v rozhovore prezradila mnoho zaujímavostí súvisiacich s týmto exotickým typom masáže a vy si tak môžete rozšíriť nové obzory týkajúce sa nášho zdravia…

 


Liečivé účinky ajurvédskej masáže:

  • úľava od bolesti chrbta a šije
  • odstránenie únavy a stresu
  • vyživenie pokožky, nechtov, a vlasov
  • zlepšenie spánku
  • detoxikácia organizmu
  • odbúravanie podkožných tukov 

Cenník

  • 40 minutová masáž – 22 € (špecializovaná masáž chrbta, šije a horných končatín)
  • 60 minutová masáž – 25 € (celotelová ajurvédska masáž s teplým sezamovým olejom v biokvalite)
  • 80 minutová masáž – 35 € (celotelová ajurvédska masáž s teplým sezamovým olejom v biokvalite)

Kontakt
Jána Hollého 562

Šaštín-Stráže
0948 387 414


 

Ako si sa dostala k masírovaniu?

Vyštudovala som medzinárodne vzťahy, ale naozaj som si nevedela predstaviť, že by som sa tomu v budúcnosti venovala aj profesionálne. Neskôr som sa začala viac zaoberať zdravým životným štýlom a tak som sa dostala až k práci v prestížnom masážnom salóne. Postupne som zistila, že práca masérky ma napĺňa a začala som s tým naplno. Mala som svoju predstavu, ako by mal takýto masážny salón fungovať a ako by sa mal v ňom klient cítiť. Som šťastná, že sa mi môj sen splnil a že som našla v Šaštíne vhodné miesto, kde som si mohla zariadiť svoj ajurvédsky salón. Práca masérky je fyzicky náročná, vyžaduje maximálne sústredenie, ale vďačnosť a pochvaly zákazníkov ma neustále presviedčajú o tom, že moje rozhodnutie bolo správne. Každý deň sa do práce teším.

 

O svoj salón sa staráš úplne sama, rovnako tak si začala aj s podnikaním v tejto lokalite. Dokonca si o svojom pláne spočiatku nikomu nehovorila. S čím všetkým si si teda musela poradiť, aby tvoj salón bol taký, ako si si ho predstavovala?

Jedna vec je masírovať a druhá vec podnikať v tejto oblasti. Musela som si nájsť vhodné priestory, zariadiť ich, nájsť zákazníkov, pripraviť konkurencieschopné ceny a vymyslieť malú reklamu. Do tohto projektu som zasvätila len niekoľko ľudí, ktorí mali skúsenosti s podnikaním v tejto oblasti. Nakoniec aj moja stredná škola – Via Humana v Skalici, bola zameraná na súkromné podnikanie. Podnikanie je vždy určité riziko a preto som svojim blízkym a známym o tomto projekte povedala až vtedy, keď som si bola istá, že to bude úspešné.

 

Venuješ sa konkrétne ajurvédskej masáži. Prečo si si vybrala práve tento typ masáže?

Oslovila ma, lebo napomáha zdraviu, ponúka oddych, uvoľnenie a v kombinácii s čínskymi masážnymi technikami, prináša klientovi dokonalú harmóniu! Navyše, má vyššiu účinnosť ako klasická masáž.

 

Aká to teda je ajurvédska masáž?

Je to masáž, ktorá má starobylý pôvod v Indii. Slúži na uvoľnenie mysle, ale aj na zlepšenie funkčnosti pohybového aparátu, lymfatického systému a odbúrava stres, či únavu. Dochádza pri nej k celkovému prehriatiu organizmu. Táto masáž sa robí za pomoci špeciálnych olejov, ktoré prenikajú do pokožky hlboko až ku kostiam. Majú množstvo prospešných vitamínov pre pokožku, vyživujúci a zároveň čistiaci účinok na kožu, tkanivá a kĺby.

 

V podstate si na Záhorie priniesla kúsok Indie. Čo sa ti najviac páči celkovo z tejto kultúry?

V Indii bola masáž, a aj stále je, súčasťou každodenného života. Ľudia sa tu neustále dotýkajú, pri chôdzi, pri rozprávaní, len tak. Keď sa v Indii narodí dieťa, matka ho automaticky masíruje každý deň od jeho narodenia. Má to pre neho upokojujúci efekt, ale hlavne sa mu zlepší jeho cirkulovanie krvi. Nie je neobvyklé v Indii vidieť dieťa, ako masíruje na ulici svojich starých rodičov. Masáž má v ich živote teda veľmi významné postavenie. To ma fascinuje.

Aké oleje používaš na masírovanie?

Používam špeciálne oleje v bio kvalite, pričom masáž robím za pomoci teplého oleja.

 

Tulaj december 2023

 

Ako sa líši ajurvédska masáž od tej klasickej masáže?

Ajurvédska masáž je viac relaxačná, slúži na oddych a aby mala aj zdravotný účinok, používa aj čínske masážne techniky. Pri klasickej masáži sa používajú rôzne masážne emulzie. Masážne salóny ponúkajú na výber čokoládové, či medové emulzie, ale tieto prípravky síce s príjemnou vôňou, nemajú žiadny väčší význam pre pokožku a svaly človeka. Preto ajurvédska masáž spolu so svojimi olejmi, má aj silný antioxidačný účinok. Dôležité je masírovanie meridiánových bodov, inak povedané akupunktúrnych. Meridiány sú body v tele, ktoré posilňujú tok energie, krvi a štiav v našom tele. Sú to dráhy v tele, cez ktoré prúdi energia nazývaná – tchi.

 

Ktoré konkrétne meridiánové body masíruješ?

Masírujem hlavne body, ktoré sa nachádzajú na lopatke a v jej okolí, pretože je ich tam najviac a práve tieto miesta majú ľudia najviac stuhnuté, čo spôsobuje napríklad bolesť krčnej chrbtice, či migrény. Veľa ľudí si myslí, že čím je masáž silnejšia, tým je účinnejšia. Ale meridiánové body sú 3 až 5 milimetrov pod kožou, takže stačí tieto body nájsť a poriadne ich prekrviť.  

Ako v každom salóne, aj v tom tvojom je na výber viacero možností masáží. Aké si teda zákazník môže u teba vybrať?

Vo svojom salóne ponúkam na výber masáž chrbta, kde na rozdiel od iných masážnych salónov, patrí aj masáž krížovej oblasti, masáž šije a horných končatín. Táto masáž trvá 40 minút. Na výber je aj celotelová masáž, ktorá trvá 60 minút, alebo 80 minút.

 

Ako často by mali ľudia chodiť na masáž?

Väčšina zákazníkov chodí ku mne pravidelne raz do týždňa, niektorí dvakrát do mesiaca. Prichádzajú ľudia všetkých vekových kategórií, ale hlavne tí, ktorí majú problémy s chrbticou zo sedavého, alebo aj fyzicky náročného zamestnania. Teší ma, že mnohí klienti chodia aj zo širšieho okolia – z Malaciek, či zo Senice. Niektorí prídu až z Bratislavy, alebo z Rakúska.

 

Aké sú ich reakcie po absolvovaní ajurvédskej masáže?

Väčšinou sú milo prekvapení, že pozitívne účinky pociťujú okamžite. Som šťastná, že chodia pravidelne a odporúčajú ma aj svojim známym. Po každej masáži si vychutnajú aj ajurvédsky himalájsky čaj, ktorý prispieva k vylúčeniu zlých látok v tele, ktoré sa uvoľňujú počas masáže.

Zaujímavosťou je, že vo svojom masážnom salóne máš aj tzv. trakčné ležadlo. Na čo slúži?

Trakčné ležadlo je prevencia, alebo aj liečba boľavej chrbtice. Slúži na prekrvenie celého tela, ale hlavne na odľahčenie a uvoľnenie tlaku na medzistavcové platničky. Tým, že máme sedavé zamestnanie, či stojíme dlho na jednom mieste, dochádza k postupnému preťažovaniu medzistavcových platničiek, preťažovaniu kĺbov, či vnútorných orgánov. Tieto dôsledky sa dajú odstrániť obrátenou polohou tela, kde hlava smeruje k zemi. Uvoľní sa svalové napätie, zablokované časti chrbtice, či dýchacie cesty. A práve na to je trakčné ležadlo výborné.

 

Zablokovaná chrbtica je častý problém. Vravela si, že po masáži sa uvoľnia zlé látky z tela von. Čo by mal človek po dobrej masáži ešte spraviť pre svoje telo? Sú ešte nejaké pomôcky?

Ak je dobrá masáž, netreba robiť už nič, len oddychovať. Hodina masáže je rovnako fyzicky náročná ako hodina v posilňovni. Každý zákazník u mňa ešte chvíľu oddychuje pri kvalitnej šálke čaju.

Ako zistíme, že máme zablokované svaly, časti chrbtice, keď nás napríklad nič nebolí?

Stuhnutie svalov bežne človek sám nezistí. Signalizuje mu to až bolesť. Preto odporúčam ľuďom, ktorí majú sedavé zamestnanie a fyzicky náročnú prácu, aby preventívne absolvovali takúto masáž. Je to príjemné, zdraviu prospešné a určite lacnejšie, ako následné zdĺhavé liečenie konzervatívnou metódou, alebo dokonca operáciou.

 

Boľavá chrbtica trápi mnoho ľudí. Čo by si okrem masáže poradila ľuďom na zlepšenie ich stavu?

Ľudia by sa mali viacej hýbať, pretože telo miluje pohyb. Pri masáži sa síce hýbe so svalmi, ktoré počas dňa nepoužívame, ale to nestačí. V dnešnej uponáhľanej dobe si však len málokto dokáže nájsť čas na cvičenie.

 

Na záver, čo ťa na tejto práci najviac baví?

Páči sa mi, že je to práca v tichu, len pri relaxačnej hudbe. Zákazníci odo mňa odchádzajú spokojní a to mi vracia energiu, ktorú im pri masáži dávam.

 

 


.

BM: Festival Záhrad