V poslednom čase vydáva skladby ako na bežiacom páse, má množstvo kvalitných spoluprác, skladby s myšlienkami, ktoré stoja za to a navyše, žije skutočný život, neprispôsobuje sa trendom a tvorí podľa toho, čo práve zažíva a čo sám cíti! Aj toto je skutočná tvár rapera Majselfa!

V dnešnej časti rubriky – Robím, čo ma baví, vám ponúkame rozhovor práve s ním, s rodákom zo Stupavy! V rozhovore nám ponúkol inšpiratívne odpovede nielen o svojej tvorbe, ale aj o jeho pohľade na prácu, život, či rodinu…

 

Aká bola tvoja cesta? Kedy si si prvýkrát povedal, že chceš robiť práve hudbu a koľko trvalo, kým si sa dostal až sem?

Hudbu som vnímal intenzívnejšie už odmalička. Počas toho, ako som dospieval, som si prešiel obdobia rôznych hudobných žánrov, až som sa okolo 16-tich našiel v rape. Prvú skladbu som vydal, ak sa nemýlim, keď som mal 17- 18 rokov! Potom som robil všeličo iné, až kým som si okolo roku 2011 uvedomil, že ma najviac napĺňa hudba a že jej chcem venovať čo najviac času.
 

Ako by si opísal svoju tvorbu? V čom si výnimočný?

Keď sa nato pozerám spätne, moja tvorba vždy odzrkadľovala do detailov život, ktorý som v danom období prežíval. Nikdy som sa neprispôsoboval trendom, iba na základe toho, že je niečo teraz v kurze. K progresu a zmenám som sa vždy dostával prirodzene. To, v čom som výnimočný, nechám na fanúšikov. Ja sa len snažím robiť to, čo ma baví takým spôsobom, ako to cítim.
 

Hovorí sa, že umelci tvoria veľmi veľa, keď prežívajú zlé obdobie, alebo keď bojujú s prekážkami. Je to tak? Je vtedy tvoja chuť tvoriť väčšia?

Pravda je asi naozaj taká, že v sračkách som napísal svoje najlepšie veci. Tá chuť tvoriť, sa vtedy skôr mení na potrebu dostať to celé zo seba von. Ale dá sa zo všetkých skúseností čerpať aj v budúcnosti, niektoré veci potrebujú vychladnúť, kým nájdeš správne slová…

Momentálne ale zažívaš úspešné obdobie, od roku 2015 si vydal dva albumy v spolupráci s Grizzlym –Eden a Neptun. Grizzly je tvoj parťák stále, dokonca s ním práve spolupracuješ na ďalšom albume. V čom si rozumiete najviac? Prečo podľa teba vaše spolupráce doposiaľ vždy vyšli na výbornú?

Grizzly je v prvom rade dobrý a spoľahlivý človek, to je asi úplný základ. Zároveň je pre mňa najtalentovanejší producent, ktorý sa u nás momentálne pohybuje. Myslím si, že nie som zrovna človek, s ktorým sa spolupracuje ľahko. Veľakrát veci mením, pokiaľ s nimi nie som na sto-percent spokojný. Ale Grizzly tomu rozumie, lebo vie, že je to vždy preto, aby sme vypúšťali top materiál. Ak spojíš tieto veci, dostaneš odpoveď nato, prečo ideme spolu.

 

 

V posledných dvoch albumoch ste ponúkli plnohodnotné skladby, mnohé s dobrými myšlienkami. Kedy vás nakopne múza a koľko trvá, kým sa dostanete k finálnej verzii albumu?

To je strašne individuálne. Každý má iný proces tvorby, niektoré veci idú ľahšie, niektoré opačne. Píšem väčšinou pocitovo, to znamená, že si nedávam nejakú fixnú tému, ale dávam na papier to, čo zo mňa ide von. Album považujem za hotový až v momente, kedy som s ním spokojný. Ale od releasu Neptunu po release nového albumu, ubehne zhruba rok a pol.

 

Ako hodnotíš, že za dva roky ste vydali toľko skladieb? Nebolo to náročné aj na inšpiráciu?

Snažím sa tvoriť neustále, udržovať si workflow. Samozrejme sú hluché obdobia, ale píšem kým to ide. Zatiaľ mám stále chuť a dúfam, že ma to tak skoro nepustí. Na margo druhej časti otázky, ak si vnímavý človek, tých podnetov na skladby, ti život ponúka stále veľa.
 

V skladbách ponúkaš rôzne myšlienky, nad ktorými by sa mali ľudia zamyslieť. Ako napr. v skladbe Amen, kde veríš v lepšie dni a v to, že nádej zomiera posledná. Myslíš si, že interpreti majú veľkú moc v tom, aby povzbudzovali spoločnosť a dávali jej nejaké hlbšie podnety na zamyslenie sa? Ktorá skladba je, podľa teba, práve z tvojej tvorby najviac na premýšľanie?

Určite že áno. Práve interpreti sú jednými z najsilnejších influencerov tejto doby. Sociálne siete všetko zmenili a dostávajú fanúšikov tak blízko, ako to len ide. Tým pádom sú ovplyvniteľní, treba nájsť správnu hranicu. Tou hranicou myslím to, že si uvedomíš koľko ľudí ťa sleduje, koľko mladých čaká na tvoj postoj k hocijakej problematike a je fajn a správne, dať im dobrý príklad. Ale nie je to nikoho povinnosť a robiť tie veci, pokiaľ ich necítiš, je jednoducho umelé a zbytočné. Ideál je robiť to, čo cítiš prirodzene, vtedy je to fajn. Čo sa týka skladby, tak pre mňa asi skladba „Zázrak“. Ak náhodou čakáš dieťa a okolie ťa presviedča, že sa končí svet, vypočuj si túto vec, možno zmení tvoj pohľad.

Tú skladbu si písal zo svojej skúsenosti. Sám už si otec. Ako teda vyzerali tie názory okolia v porovnaní s tým, čo teraz zažívaš ako otec?

Možno ťa to prekvapí, ale nie všetky postoje boli pozitívne. V hip hopovej komunite vtedy nebol štandard, že niekto z raperov bol aj otec. Keby som vymenoval ľudí, ktorí mali všelijaké poznámky, hocikto by ostal prekvapený. Ale dnes to už chápe každý a berie sa to inač. Keď sa nám narodil syn, bolo to najintenzívnejšie obdobie, čo bolo aj cítiť v tvorbe. Čo som chcel k tomu povedať, som v danom období povedal, a keď prídem na niečo ďalšie, rád o tom spravím skladbu…
 

Poďme späť k hudbe. Veľa spoluprác by stálo za zmienku. Napr. spolupráca s Vladisom na skladbe: ,,Hovoriť priamo“. Je to taký odkaz, prečo je dôležité hovoriť veci v živote tak, ako ich cítime. Ty máš teraz okolo seba veľa ľudí, si úspešný, no hovoril si vždy to, čo si cítil? Nikdy si sa nebál povedať veci rovno? Myslíš si, že to je základ pre spoločnosť?

Určite áno, treba veci hovoriť priamo. Čím som starší, tým si to viac uvedomujem. Každý si ale môže vybrať formu toho, ako čo povie a to je dôležité. Hovoriť priamo nemusí znamenať byť arogantný. V textoch som zvykol povedať oveľa viacej ako v reálnom živote, ale myslím si, že sa to vyrovnáva.

Čo by podľa teba mala mať kvalitná skladba? Kedy si s ňou spokojný?

Keď ju cítim. Neviem ti to inak opísať…Niektoré veci ma bavia vďaka textu, iné kvôli hudbe, iné kvôli klipu. Ideál, keď je to všetko dokopy.
 

Za sebou a pred sebou máš veľa spoluprác, koncertov, hosťovačiek, všelijakých akcií, tak skús povedať priamo, aké to je? Čo si na tom momentálne najviac ceníš, no na druhej strane cítiš za to aj nejakú daň?

Je to život, ktorý som si vybral a som šťastný, že môžem žiť tak, ako žijem. Robím, čo milujem, nemám pracovnú dobu, robím celý deň a celú noc. Cením si to, že nech už sa stane v mojom živote čokoľvek, môžem si povedať, že som to vyskúšal a neostal som iba v tieni toho, že som rozmýšľal, aké by to bolo, keby som sa nato odhodlal. Tých vecí, ktoré stratíš je samozrejme veľa a dosť vecí mi prekáža, lebo to nie je ľahký biznis a rozhodne nie pre každého. Ale nesťažujem sa a beriem to ako realitu, ktorú si snažím prispôsobiť na svoj obraz.

Interpretov, s ktorými spolupracuješ je pomerne dosť – Kali, Separ, Dj Wich, Plexo, Strapo a mnohí ďalší, s ktorými si už mal tú možnosť objaviť sa na spoločných veciach. Ktorá spolupráca bola doteraz pre teba najvydarenejšia a prečo? Ako si spolu vychádzate na takýchto hosťovačkách?

Cením si všetky spolupráce, do ktorých som išiel a spätne je ich fakt len zopár, ktoré by som nespravil dnes. Tých vydarených skladieb je dneska už dosť, možno pre mňa taká srdcová je spolupráca s Wichom, nakoľko to bol človek, na ktorom som naozaj vyrástol a bol som nadšený, keď ma oslovil na spoluprácu. Vznikla z toho vec „Amen“,  ktorú mám rád doteraz. Ale robím rád so všetkými, s ktorými spolupracujem, lebo ich cením. Niektoré spolupráce idú ľahšie, iné ťažšie ale v resumé, keď tú vec počúvam vo finále, som vždy rád.

 

Teraz pracuješ s Grizzlym na novom albume. Stále máte o čom tvoriť? Aký bude nový album? Mohol by si prezradiť možno na aké spolupráce sa môžeme tešiť?

Myslím si, že bude veľmi špecifický, či už zvukom, alebo atmosférou skladieb a trúfam si povedať, že ho nebude možné prirovnať k ničomu v našich končinách. Tematicky je pestrý, ale vychádza viac z mojich pocitov, ako z opisu nejakých tém. Názov a hostí ešte neprezradím, nakoľko je to ešte celé stále v procese.

Dnes je mladá generácia doslova odchovaná na rap, hip hop. Veľa mladých interpretov by chcelo dosiahnuť napr. to, čo ty. Aký je podľa teba kľúč k úspechu? Aký bol u teba?

Každý má inú cestu. Niekomu to hore trvá rok, inému desať. Môj kľúč k úspechu je v podstate jednoduchý. Treba tomu veriť, nezastaviť sa po prvých, druhých a ani stotridsiatich prekážkach a pracovať na sebe neustále vo všetkých smeroch. Myslím si, že rovnako dôležité je aj udržať si v sebe pokoru a stále cítiť „hlad“ po napredovaní. Ostatné je o šťastí, kontaktoch, výbere správnych ľudí okolo teba a rozvíjaní talentu a silných stránok.


.
Toto je čítané

Jáňan Ľuboš Pribila prešiel ako prvý Slovák cestu Via Alpina

V roku 2023 sa Jáňan Ľuboš Pribila zapísal do histórie ako prvý…

BM: Ustekana sobota