Na celom svete existuje len jediná základná škola, na ktorej sa žiaci učia sokoliarstvo, poľovníctvo a lesníctvo. Nachádza sa v Štiavnických Baniach, nad jazerom Vindšachta.

Za všetkým stojí mimoriadne šikovný riaditeľ a skvelý sokoliar Pavel Michal. No a keďže kombinácia lietajúcich dravcov a detských dravcov je Pavlovou špecializáciou, jeho sokoliarska show nemôže na historickom festivale Rotenstein chýbať.

Prítomnosť tohto majstra si vyžiadala samotná česká kráľovná, ktorá sa na festival Rotenstein dostaví s celým dvorom. No a v rámci poľovačky, ktorú usporiada na Holíčskom panstve odmení najšikovnejších jazdcov. Ako prejav úcty, nechali pre ňu rytieri vycvičiť prekrásneho sokola. No a prečo je to neslýchaný rozmar?

 

 

 
Takéto dravce, tak ako v minulosti majú aj dnes nesmiernu cenu. Zatiaľ čo v minulosti sa ich hodnota odhadovala na počty dedín, dnes sa zrovnáva s rozpočtami firiem. V 21. storočí tomu ťažko veríme, ale v stredoveku hodnota dobre vycvičeného dravca často presahovala cenu dediny so všetkým príslušenstvom.

Česká kráľovná je známa svojou záľubou v poľovníctve. Sokoly a jastraby boli ozdobou každej stredovekej poľovačky a lov s nimi sa považoval za mimoriadne ušľachtilú disciplínu. Práve preto sa rytieri z Rotensteinu rozhodli pre takýto vzácny dar.

Najstarším vyobrazením sokoliara z nášho prostredia je strieborná plaketa, nájdená vo veľkomoravskom hrobe v Starém Měste. Ide o jeden z najkrajších artefaktov z veľkomoravských čias vôbec. Precízne vyrobená plaketa zobrazuje muža na koni, akiste vyššie postaveného s dravcom na ruke. Vyobrazenie jasne dokumentuje význam sokoliarstva už v rannom stredoveku.

Výcviku dravcov bola venovaná obrovská pozornosť a prvá ucelená príručka sokoliarstva vznikla už v stredoveku. Je ňou príručka Fridricha II Štaufského – nemeckého cisára, príznačne nazvaná De arte venandi cum avibus – O umení lovu s vtákmi.


.
Toto je čítané

Senické zastupiteľstvo sa bude venovať úveru na modernizáciu mestskej bytovky

Zastupiteľstvo mesta Senica zaradilo do programu svojho štvrtkového (18.4.) rokovania rozhodnutie o…

BM: Ustekana sobota