Klub slovenských turistov Sobotište usporiadal v pondelok 8. mája pre priateľov turistiky jubilejný, už 35. ročník turistického pochodu Sobotištská pätnástka, ktorým si od roku 1983 pripomínajú oslobodenie našej vlasti Červenou armádou a koniec druhej svetovej vojny.

Pochod, ktorý je zaradený do kalendára akcií IVV a je tiež jednou z akcií KST na Slovensku ako súčasť Svetového dňa turistiky, sa koná pravidelne v tento deň.
Organizátori pripravili pre účastníkov tradične päť možných tratí: 10, 12, 15, 30 a 50 km. Najviac sa ich prihlásilo už tradične na 15 km trať. Štart i cieľ bol v miestnom Dome kultúry. Pre účastníkov bolo pripravené občerstvenie nielen na štarte a v cieli, ale aj na jednotlivých kontrolných stanoviskách.
Sobotištská pätnástka je jednou z najznámejších turistických akcií v oblasti Senice i Myjavy, a preto nečudo, že je tak vyhľadávanou športovou akciou.
Až takou, že už tretí rok po sebe prekročila účasť hranicu 2000 turistov. Doterajší rekord 2243 z roku 2015 sa síce o rok nepodarilo prekonať (2202), no v tomto roku už rekord padol. Do Sobotišťa prišlo presne o 200 turistov viac ako pred rokom a ich počet sa úderom dvanástej hodiny, kedy bola uzávierka prihlášok, zastavil na čísle 2402 účastníkov. 10 km trať prešlo 451 turistov, 12 km trať 119, najobľúbenejšou je 15 km, tú prešlo 1637 turistov, na 30 km trati ich bolo 141 a aj na najnáročnejšej 50 km trati  zaznamenali nárast, z minuloročných 37 ich v tomto roku bolo 54. Organizátori boli s tohtoročnou účasťou nadmieru spokojní.

„Krásne počasie pritiahlo do Sobotišťa turistov až zo Záhorskej nížiny, z oblastí Studienky, Malaciek i okolia Senca, prišla silné skupiny turistov až Bratislavy, Trenčína, Starej Turej, najväčšou silou však boli turisti z okolia, či už Senice, Myjavy, Holíča, Prietrže a iných miest a obcí. Na trati sme však mohli aj rakúsku nemčinu, či maďarčinu,“ povedal jeden z organizátorov akcie Ján Oravec. „Tak vysoká účasť nás príjemne prekvapila, počasie nám zahralo do karát, bolo ako na objednávku. Pri rekordnej účasti pred dvomi rokmi nás počet účastníkov prekvapil (rekord 1709 bol prekonaný o 534 účastníkov) a nemali sme pripravený dostatok diplomov, čo sme však za „pochodu“ odstránili, v tomto roku sme už boli aj na takúto možnosť nachystaní. Chcel by som pochváliť miestnu Úniu žien, ktorá bez najmenšej chybičky zvládla evidenciu účastníkov napriek tomu enormnému záujmu,“ hovorí Oravec a dodáva: „Turistika je jedným z najnenáročnejších športových odvetví. Každý si tu môže vybrať dĺžku trate na akú si trúfa, nieje limitovaný časom a po celej dĺžke trate si užíva krásy prírody. Dnešná vysoká účasť mi dáva za pravdu, že ľudia sú ochotní športovať, niečo urobiť pre svoje zdravie. Úspešná, 35 – ročná tradícia nášho pochodu nás zaväzuje organizovať toto podujatie aj v budúcnosti.“


.
Toto je čítané

Futbal 4. liga: Gbely doma porazili Jaslovské Bohunice

Domáci sa od začiatku pustili s chuťou do súpera a najmä v úvodnej polhodinke si…

BM: Ustekana sobota