V lete sa na záhrade nemnožia iba jahody a čerešne, ale najmä hmyz. A zvlášť ten okrídlený a vybavený žihadlom či sosákom je nielen otravný, ale môže byť aj nebezpečný. Na bodnutie hmyzom ľudský organizmus totiž vždy reaguje podráždením alebo dokonca spustením alergickej reakcie. A tá, zvlášť ak o nej neviete, môže aj zabiť.

Okrídlený hmyz útočí na človeka z dvoch dôvodov. Buď preto, že sa cíti ohrozený, alebo aby sa nakŕmil. V sebaobrane reagujú agresívne najmä včely, osy alebo sršne, bežne sa tak správajú komáre, ovady a niektoré mravce. Ako prvá sa niekedy dostaví akútna bolesť, svrbenie a opuch, v extrémnom prípade alergická reakcia a anafylaktický šok.

Cicavce

Uštipnutie od hmyzu, ktorý sa rozhodol využiť vás ako pohostinstvo, kde sa dá zastaviť na „poldeci“ čerstvej krvi, býva väčšinou iba nepríjemné. V ojedinelých prípadoch však môže mať aj komplikovaný priebeh alebo následky. Napríklad také bodnutie od komára spočiatku iba svrbí, ale ak ste na seba narazili v nejakej exotickej krajine, mohli by sa u vás po čase prejaviť príznaky malárie. Aj uštipnutie od blchy a ploštice je väčšinou iba nepríjemné, keď sa k vám však príde pohostiť taký ovad, bude to aj dosť bolieť a rozhodne to aj opuchne. Pokiaľ sa v nasledujúcich hodinách nedostavia ďalšie príznaky, ako napr. vyrážka, závrate či búšenie srdca, postačí ak miesto vpichu ošetríte štandardne. Bežne pomáha miesto lokálne chladiť ľadovým alebo alkoholovým obkladom, aplikovaním dezinfekčnej tinktúry, Fenistilu alebo iného gélu či krému určeného na aplikáciu po bodnutí. Pri silnejšej reakcii je možné použiť homeopatikum APIS 30CH.

Bodavce

Do tejto skupiny patrí okrídlený hmyz, s ktorým v konflikte skončíte najmä vtedy, keď sa bude cítiť ohrozený. V našej zemepisnej šírke to môže byť najmä včela, osa alebo sršeň, zriedkakedy sa podarí pocit ohrozenia vyvolať aj v čmeliakovi. Pri takomto stretnutí vám hmyz vstrekne do tela jed, v dôsledku čoho môže u určitej skupiny ľudí dôjsť k alergickej reakcii. Ak sa reakcia na vpichnutie nejaví ako vážna a nepresahuje bežné príznaky, môžete na ošetrenie bodnutia použiť všetky vyššie menované prípravky. Mimoriadne opatrný však treba byť vtedy, ak ste alergickú reakciu mali už v minulosti, máte potvrdenú alergiu na uštipnutie hmyzom alebo vás hmyz bodol v blízkosti oka, v ústach či dýchacích cestách. Vtedy treba okamžite vyhľadať lekársku pomoc a nečakať, kým sa komplikácia dostaví.

Šťastie praje pripraveným

Hmyz nie je lev. Keď sa chcete vyhnúť jemu, neleziete do Afriky. S hmyzom je to trochu komplikovanejšie. Je všade. Hovoríme tomu príroda. Preto vám môžeme len veľkoryso odporučiť, aby sa sa v nej pohybovali ostražito a na všetko pripravení. Zvlášť v prípade, keď máte alergiu na hmyz zapísanú v lekárskej karte. Pre tento prípad dostanete v našich lekárňach pohotovostný balíček so zachraňujúcimi liekmi. Balíček je na lekársky predpis a obsahuje antihistaminikum, kortikosteroid v tabletkách, adrenalínové pero a sprej na roztiahnutie priedušiek. V našich lekárňach nájdete tiež široký sortiment prípravkov zmierňujúcich bežné následky bodnutia: perá, roztoky, gély, spreje či rôzne druhy mastí. Stačí len prísť a s našou podporou si vybrať podľa vlastných preferencií.


.

BM: Ustekana sobota