Vysoké teploty sa vyšpľhajú až na 35°C, sprevádzať ich budú búrky z tepla. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre celé Záhorie výstrahu až do piatka (23.6.).

V Lakšárskej Novej Vsi namerali 3.augusta 2013 – 40°C v tieni. Foto: Ľudmila Bachnová

Tropické teploty dosiahnu svoje maximum 35 °C na Záhorí už vo štvrtok (22.6.) v čase od 15:30 do 18:30h.  Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká.

Na Záhorí sa ojedinele očakáva v piatok (23.6.) výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h). Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).

Vysoké teploty dosahujúce 33 °C budú na Záhorí  aj v piatok (23.6.).

 

Nezabúdajte na pitný režim. Dospelý človek by mal denne vypiť viac ako 2 litre vody. Odporúča sa piť nesladené a nesýtené nápoje, najlepšie čistú vodu a vyhýbať sa alkoholu a energetickým nápojom. Hneď z rána vyvetrajte dom/byt a zatemnite okná roletami a žalúziami, aby ste zabránili prenikaniu slnečných lúčov. Počas horúčav sa musia mať na pozore hlavne deti, starší a chorí ľudia –  nevykonávajte namáhavé telesné aktivity.

Ako a kde budete tráviť tropické dni? 


.

BM: Festival Záhrad