V dnešnej časti rubriky Robím, čo ma baví vám predstavíme mladú Nikolu Pavelkovú z Holíča, ktorá sa venuje kategórii bikiny fitness.

Tento rok má veľmi úspešnú sezónu, na každej súťaži sa vždy prebojovala do finále a získala pekné ocenenia, no čo je veľmi dôležité – neustále pracuje na tom, aby sa vo svojom tele cítila čo najlepšie. Do jej sveta, v ktorom robí len to, čo jej prináša radosť, vás dnes zavedieme prostredníctvom inšpiratívneho rozhovoru.

Kategórii bikiny fitness sa venujete od roku 2014. Kto, alebo čo vás k tomuto športu priviedlo?

Cvičenie a fitness ma sprevádza asi od roku 2000, kedy som ako 10-ročná začala cvičiť aerobic. Už vtedy sa vo mne prejavila schopnosť viesť ľudí k športu, keď som precvičovala aerobic v kultúrnom dome v Chropove a vystupovala som na školských akciách v Radošovciach. Po presťahovaní sa do Holíča som sa neprestala venovať športu, zúčastňovala som sa súťaží v aerobicu a navštevovala základnú umeleckú školu, kde som sa zamerala aj na tanec. Avšak, počas strednej školy mi bola diagnostikovaná astma, ktorá moje aktivity s aerobicom značne obmedzila. To ma ale nezastavilo a hľadala som iné vhodné pohybové aktivity, navštívila som prvýkrát fitness centrum a kúpila som si prvú permanentku. Môj cieľ bol jednoduchý, chcela som schudnúť a cítiť sa dobre vo svojom tele, asi ako každá žena. Popri štúdiu na vysokej škole som sa naďalej venovala tancu v Street Dance Academy, či v tanečnej skupine Styleunits. Medzitým som spoznala svojho priateľa a ten ma priviedol k fitness a súťaženiu.

 

Ako sa vám odvtedy zmenil život? Pomohlo vám cvičenie a zdravý životný štýl aj v iných oblastiach života?

Odkedy som začala pravidelne cvičiť a zdravo sa stravovať, moja kondícia sa zlepšovala a dokonca som prestala mať astmatické a alergické príznaky na potraviny. Môj zdravotný stav sa nezlepšil ale zo dňa na deň, bolo to po dlhšom čase.

 

Prečo by sa mal každý starať o svoje telo a pravidelne cvičiť?

Ako sa vraví – v zdravom tele, zdravý duch! Som presvedčená, že šport pomáha odbúravať každodenný stres, človek je vďaka nemu spokojnejší, vyrovnanejší a samozrejme aj zdravší. Naše zdravie je najdôležitejšie a zaslúži si našu pozornosť.

Vy sa o svoje telo staráte tak, že by bola škoda nevenovať sa tomu súťažne. Úspechy v tomto roku zbierate jedna radosť. Jedným z nich je napr. 1. miesto v kategórií bikiny fitness do 164 cm na súťaži BFC Cup 2017 v Českej Lípe. Pociťujete, že máte dobrú sezónu? Máte stále chuť posúvať sa ďalej?

Jarné súťaže v asociácií SAKFST  – (Slovenská asociácia fitness, kulturistiky a silového trojboja) boli pre mňa doteraz najúspešnejšie, avšak na slovenskej scéne som nedosiahla vrcholný výsledok. Z tohto dôvodu mám stále chuť posúvať sa ďalej.

Ženský fitness. Dnes už sme na tento šport zvyknutí, veľa žien chce vyzerať dobre a venovať sa tomuto športu súťažne. Myslíte si, že už sa stratila tá nálepka, že je to šport len pre chlapov a nie pre ženy? Alebo sa s takýmito názormi ešte sem tam stretáte? 

Záujem o kategóriu bikiny fitnes sa za posledné roky výrazne zvýšil a každým rokom je viac súťažiacich. Fitnes sa tak stáva čoraz viac populárnejší medzi verejnosťou, čo hodnotím ako veľké pozitívum. Stretávam sa skôr s pozitívnym ohlasom.

 

Aký je v súčasnosti ženský fitness svet na Slovensku? Zmenil sa veľmi odkedy ste s tým len začínali?

Slovensko má mnohé úspešné reprezentantky, ktoré sa presadili nielen na domácej pôde, ale aj vo svete. Máme aj bikiny fitnesky, ktoré získali kartu profesionála a sú motiváciou pre nás. Keď som začínala bolo menej výškových kategórií bikiny fitnes. S narastajúcim počtom pretekárok vznikli nové výškové kategórie. Je tu veľká konkurencia, nakoľko Slovensko patrí do svetovej špičky.

Čo pokladáte za svoj najväčší úspech a prečo?

Pre mňa je najväčším úspechom už iba sa postaviť na súťaž, nakoľko cvičenie a fitness vyžaduje veľa času, ktorý si musím nájsť popri práci a domácnosti. Teraz je pre mňa najväčší úspech celá jarná sezóna 2017, kde som sa na Majstrovstvách Slovenska žien v bikiny fitnes do 164 cm umiestnila na 4 mieste. O týždeň neskôr na pohárovej súťaží AMIX PATRIOT CUP 2017 som sa umiestnila opäť na 4. mieste, ale v zmiešanej výškovej kategórií bikiny fitness do 166 cm. Sezónu som ukončila 3. miestom na FFF Cupe v Rakovníku (Česká republika) a 1. miestom na BFC Cupe v Českej Lípe. Moje posledné úspechy som si zdokumentovala a vytvorila videá, ktoré sú zverejnené na youtube, sociálnej sieti facebook a instagrame. Každý pozitívny ohlas je tiež pre mňa úspech.

 

Koľko trvá kým ste pripravená na dôležitú súťaž a ako vyzerá tá príprava?

Jarnú sezónu som začala asi od januára, odvtedy som si postupne zaznamenávala celkový počet prijatých kalórii, príjem bielkovín, sacharidov a tukov. Od februára som sledovala nielen kalorický príjem, ale aj výdaj. Takže príprava trvala u mňa približne 4 mesiace. Čím sa blížil dátum súťaže, tým intenzívnejšie boli tréningy v posilňovni (4-5 krát do týždňa) a príjem kalórií sa postupne znižoval. Okrem tréningov a stravy, spočíva príprava vo vhodnom výbere plaviek, makeupu, trénovanie pózovania a prezentácie. V neposlednom rade je dôležitou súčasťou prípravy psychická pohoda a dobrá nálada.

Podstatná je aj strava. Aká strava vyhovuje vám? Čo veľmi často zaradujete do svojho jedálnička pred súťažou? Nemáte niekedy problém s tým, že neodoláte nejakému jedlu?

Vyberám potraviny s obsahom bielkovín – vajcia, mäso (kuracie, morčačie), ryby, tvaroh, tofu, sóju a prípadne bielkovinový chlebík. Sacharidy čerpám z ovsených vločiek, ryže, zemiakov, zeleniny a ovocia. Tuky prijímam z vaječných žĺtkov, olivového oleja, orechov a chia semiačok. Pred súťažou zaraďujem aminokyselinové výživové doplnky, spalovače tukov, vitamíny a minerály. Vyraďujem napríklad mliečne výrobky, ovocie a mením množstvo prijatých sacharidov, tukov. Problém s odolávaním jedla nemám, mám rada svoje jedlo a občas zaraďujem tzv. cheat meal, kde si doprajem aj iné jedlo, ako je moje bežné.

 

Je to náročnejšie vypracovať sa v tomto športe v porovnaní s mužmi?

Podľa môjho názoru majú rovnaké možnosti muži aj ženy, avšak záleží aj od výberu súťažnej kategórie, v ktorej sa hodnotí svalový rozvoj, stupeň definície svalov, genetická predispozícia a celkový dojem. V bikiny fitness sa hodnotí hlavne celkový dojem (súťažná úprava pokožky, make-up, prezentácia na pódiu, plavky). Samozrejme je potrebné mať určitý stupeň svalového rozvoja (nie je to ženská kulturistika), nízke percento podkožného tuku, mať symetrické telesné proporcie tzv. postava v tvare písmena „X“. Porovnateľná kategória s bikiny fitness je mužská kategória Men´s physique.

Čo by mal mať každý, kto chce začať s fitness? Radíte aj iným športovým nadšencom? Trénujete ľudí?

Najdôležitejšie je mať jasný cieľ a vytrvalosť. Výsledky sa nedostavia okamžite, je to dlhodobý proces. Je dôležité dodržiavať stravovací režim, tréningy, vnímať svoje telo, vzdelávať sa a nájsť si v tom svoju záľubu. Aktuálne nemám ľudí na tréningy, ale vlastním osvedčenie trénera I. stupňa a som k dispozícií. Rada sa podelím so svojimi skúsenosťami.


.

BM: Kralici