Malacky sú slovenským unikátom. Ako jedno z mála miest na Slovensku nemá problém s umiestňovaním detí do materskej školy. „Dvojročná snaha o stabilizovanie kapacity bola úspešná. Tak, ako som sľúbil, k novému školskému roku prijímame deti vo veku 2 a pol roka,“ informoval primátor Juraj Říha s doplnením, že ide o deti, ktoré dovŕšia tri roky vo februári 2018.

Foto: Stanislav Osuský

„K 1. septembru máme celkovú kapacitu 663 miest, pričom k tomuto dátumu nastupuje do materskej školy 170 novoprijatých detí,“ hovorí riaditeľka MŠ Martina Novotová a dodáva, že Malacky tento rok zaviedli novinku smerom k transparentnosti prijímacieho procesu: „Každé dieťa dostalo pri podaní prihlášky jedinečný kód.“ Dôvod tohto kroku vysvetľuje primátor: „Nepoznám lepší nástroj proti akýmkoľvek myšlienkam či nebodaj podozreniam o neférovom prijímacom konaní, ktoré by prípadne mohli rodičom napadnúť.“ Podľa prideleného kódu si vie rodič na internetovej stránke škôlky vyhľadať, na ktoré elokované pracovisko bolo dieťa prijaté. „Transparentnosť a vek – to sú naše jediné kritériá, ktorými sa riadime. Žiadne iné pre nás neexistujú,“ uzavrel J. Říha.

Materská škola v Malackách pripravuje kapacity na prijatie ešte ďalších 15 detí vo veku pod 2 a pol roka (tri roky budú mať v máji 2018). Ak bude dostatočný záujem rodičov, MŠ pre ich deti vie zabezpečiť starostlivosť na pol dňa.

Súčasné vedenie samosprávy za prvé dva roky svojho pôsobenia investovalo do materskej školy vyše milióna eur, tento rok sa počíta so sumou okolo 450 tisíc. „Problém s kapacitami materskej školy, ktorý trápi množstvo samospráv na celom Slovensku, sme zodpovedne vyriešili sami. Dnes môžeme hrdo povedať, že investície sa vyplatili,“ dodal primátor. Prioritou vedenia mesta je postupne splácať modernizačné dlhy vo všetkých 6 elokovaných pracoviskách MŠ (Jána Kollára, Hviezdoslavova, Bernolákova, Rakárenská, Štúrova a Záhorácka). Vlani počas leta a jesene bol zrekonštruovaný hlavný pavilón MŠ na Bernolákovej, aktuálne prebieha verejné obstarávanie na rekonštrukciu MŠ Hviezdoslavova, cez letné prázdniny sa plánuje zateplenie budovy na Rakárenskej a dokončenie rekonštrukcie areálu na Bernolákovej.

Ľubica Pilzová, foto: S. Osuský


.

BM: Festival Záhrad