Tomáš Jurica sa v rubrike Robím, čo ma baví už ako hosť objavil, no práve tento týždeň sme sa ho rozhodli vyspovedať už ako aktuálneho majstra sveta v naturálnej kulturistike.

Cez víkend sa mu totiž podarilo prekonať doposiaľ svoj najväčší úspech – titul majster Európy a stal sa víťazom v mužskej kategórii na majstrovstvách sveta v Thajsku. Rodák z Kútov sa tak od posledného rozhovoru posunul zasa o veľký kus vpred a do jeho života vstúpili nové výzvy. Pýtali sme sa ho nielen na jeho čerstvé pocity z výborného výsledku, ale aj na priebeh a organizáciu nedávnej súťaže…

 

V prvom rade ti chcem v mene celej redakcie zablahoželať k obrovskému úspechu, ktorý si cez víkend dosiahol – a síce k prvému miestu v mužskej kategórii Open 1 (do 175cm) na majstrovstvách sveta v Thajsku! Aké sú tvoje pocity z tohto víťazstva? Čakal si takýto úspech?

Všetkým veľmi pekne ďakujem a veľmi si to vážim. Moje pocity sú neopísateľné, nakoľko som ešte deň pred súťažou na registrácii mal myšlienky typu, že si idem medzi mužov do obrovskej kvality len “zasúťažiť”. Úspech som nečakal vôbec žiadny, lebo som mal naozaj veľký rešpekt pred obomi kategóriami, no nakoniec som zabojoval a dopadlo to tak výborne, že tomu ešte dodnes neverím.

 

 


Okolnosti boli také, že si mal spočiatku štartovať ako jediný junior, no z vlastnej vôle si sa preradil do dvoch mužských kategórií, keďže si netúžil mať zlato v kategórii, kde by si bol sám. Chcel si si viac zasúťažiť. O to väčšia to musela byť radosť po vyhlásení výsledkov. Bolo práve to vyhlásenie víťazstva najsilnejší moment?

Bolo to skutočne tak. V piatok sme prišli na registráciu, kde som zistil, že som ako jediný registrovaný junior a tak som bol z toho, popravde , dosť smutný. Nevedel som si ani len predstaviť, že ma vyhlásia za majstra sveta bez nejakej námahy a súťaženia. Ako hovoríš, radosť a pocity pri vyhlásení výsledkov boli neopísateľné. Všetky tie mesiace driny mi prebehli hlavou, keď som si zrazu uvedomil, že stojím na pódiu ako majster sveta! Bol to veľmi silný moment, no ešte viac ma dostalo, keď za mnou po vyhlásení výsledkov pribehla moja priateľka, ktorá ma celé mesiace veľmi podporovala.

 

Na tieto momenty určite do konca života len tak nezabudneš. Čo ti ešte prebehlo hlavou po vyhlásení výsledkov? Myslel si aj na ostatných, ktorí ťa podporovali a mali zásluhu na tvojom životnom úspechu?

Na takéto chvíle sa zabudnúť nedá. V tom momente človeku prebehne v mysli celá tá drina, všetky odriekania počas roka, keď si ostatní okolo teba doprajú všetko, na čo si zmyslia, ale ty máš jednoducho v hlave ciel a ideš si stále svoje! Všetky tie najťažšie chvíle som si v sekunde vybavil a bolo to neopísateľné. Samozrejme som myslel na všetkých, ktorí mali čo i len najmenší úmysel podporiť ma v ceste na majstrovstvá sveta! Myslel som na môjho otca, ktorý už bohužiaľ nie je medzi nami, ale som istý, že on by podporoval najviac zo všetkých! Chcel by som aj poďakovať všetkým, ktorí ma podporili či už finančne, psychicky, alebo hocijako inak.

Ďakujem môjmu sponzorovi Bodymania.sk za neustálu podporu doplnkov výživy, reštaurácii BeAbout, vďaka ktorej som mohol uskutočniť moju cestu na majstrovstvá sveta, firme INAT s.r.o. za finančnú podporu, ktorá mi pomohla s ostatnými výdavkami (akými sú štartovné a podobne), mojej skvelej priateľke za neskutočnú podporu v celej príprave, Renému Tomáškovi, s ktorým som riešil celú prípravu a hlavne on ma veľkú zásluhu na tom, že som to dotiahol do úspešného konca. Samozrejme ďakujem všetkým ostatným, ktorí ma podporovali , rodine a priateľom.

 

 

Ako hodnotíš celkovo súťaž, za ktorou si cestoval trocha ďalej ako zvyčajne? Aká bola jej úroveň a podmienky pre súťažiacich? Prekvapilo ťa niečo v Thajsku?

Súťaž, za ktorou som cestoval takú veľkú diaľku bola jedným slovom geniálna! Úroveň podujatia bola výborná, konečne sa mi stalo na súťaži, že organizátori myslia aj na pretekárov a nielen na to, aký zisk budú mať zo súťaže. Súťaž meškala na začiatku maximálne 10 minút, čo sme však o nejakú hodinku hravo dobehli a všetko išlo podľa harmonogramu. Odohrávalo sa to v krásnom veľkom rezorte na ostrove Phuket s ešte krajšou prírodou. Jednoducho paráda a nebolo čo vytknúť. V Thajsku ma prekvapilo inak veľa vecí. (smiech) Keď odbočíme trocha od súťaže, veľmi ma napríklad prekvapilo, ako tu ľudia dokážu žiť. Sú skromní, nepotrebujú sa predbiehať, kto bude mať čoho viac, ako u nás na Slovensku. Každému stačí málo a je šťastný.

 

Koľko trvala príprava? Mal si novinky, ktoré si do tej prípravy zaradil a ktoré ti možno dopomohli k tomu, aby si prišiel do súťaže s takouto formou?

Príprava ako taká trvala cca 4 mesiace. No stravu som mal viac-menej upravenú už od septembra 2016, nakoľko som zvyknutý mať prípravu radšej dlhšie, ale o to menej drastickejšie pre telo. Novinky som nemal prakticky žiadne, stále je to o tom, aby dal človek telu nejakú pravidelnosť a aby bol trpezlivý. V tomto športe neexistujú žiadne prevratné rady ani tipy, ako schudnúť za týždeň. Vždy tam musí byť dodržaný nejaký základ, od ktorého sa treba odraziť.

 

 

Novinka bola aj to, že si len nedávno zmenil asociáciu zo SANK na ICompete Natural Slovakia. Tým pádom už nespadáš ani do klubu SKNBF Moravsky Svätý Ján. Ako hodnotíš túto zmenu? Posunula ťa ďalej?

Klub SKNBF ako taký bol veľmi dobrý, nemal som s nimi žiadny problém, no keďže som zmenil z určitých dôvodov asociáciu, neostal som už ani v klube. Zmenu hodnotím veľmi pozitívne a dala mi veľa skúseností. ICompete Natural Slovakia má veľký potenciál a každý pretekár si príde na svoje. Je takmer na začiatku svojho rozvoja, no už teraz ponúka kvalitné súťaže so zaujímavými kategóriami a to všetko na medzinárodnej úrovni. Icompete ponúka úplne nový systém pravidiel na rozdiel od iných asociácií. Je vítaný úplne každý, kto má chuť zasúťažiť si. Pribudne veľa zaujímavých kategórií, ktoré prilákajú veľa pretekárov a verím, že si prídu na svoje aj diváci!

 

 

Ako sa pripravuješ na takéto dôležité podujatia v tvojej kariére po tej psychickej stránke?

Po psychickej stránke je veľmi ťažké zvládnuť hlavne to, aby som dokázal nezhrešiť v jedle, najmä keď sme niekde v spoločnosti a podobne. Ale je to veľmi jednoduché, ak má človek v hlave nastavený cieľ – vyhrať!

 

Kulturistike sa venuješ už pár rokov. Prvý veľký úspech bol v roku 2013, kde si sa stal majstrom Európy len ako 16-ročný. Tento prvý úspech ťa ale nespomalil, ostal si stáť pevne nohami na zemi a stále si na sebe pracoval. Bude motivácia aj po takomto veľkom úspechu? Plánuješ ďalšie nové ciele a výzvy? Ak áno, aké?

V roku 2013 bol scenár podobný ako teraz. Tiež som nemal možnosť štartovať za dorast, tak som musel súťažiť za juniorov a podarilo sa mi získať zlato. Nemám vo zvyku myslieť si o sebe, že som vyššie ako niekto iný. Vždy môže prísť niekto, kto bude lepší ako ja, a preto na sebe makám stále viac a to je moja motivácia! Chcem stáť na pódiu vždy lepší a lepší a to je aj môj ďalší cieľ a výzva. Nezáleží mi až tak veľmi na tom, aká to bude súťaž a kde sa bude odohrávať, ale záleží mi hlavne na tom, aby som svoje hranice posunul vyššie ako naposledy.

 

 

Momentálne trénuješ ľudí a snažíš sa priviesť im k dobrým výsledkom. Aké najčastejšie chyby robia a čo je základ dobrej postavy?

Pracujem ako osobný tréner v Bratislave. Najčastejšie chyby ľudí sú, že by chceli výsledky bez toho, aby preto niečo urobili. Tým, že si zaplatia trénera si myslia, že vieme robiť zázraky. Možno sa budem opakovať, ale tu naozaj neexistuje iná odpoveď. Základom dobrej postavy je pravidelný pohyb a vyvážená strava. Pokiaľ človek nezváži tieto dve veci, tak nemôže čakať výsledky!

 

Si dôkazom toho, že keď sa chce a keď robíš, čo ťa baví dá sa vyšplhať až na vrchol. Momentálne si v skvelej forme, máš viditeľné výsledky. Čo bolo ale podľa teba kľúčom k tvojmu úspechu? Aké tvoje vlastnosti? Prípadne ako sa motivuješ?

Som zástanca toho názoru, že človek by mal v živote naozaj robiť to, čo ho baví. Je to moja práca, vo fitku strávim väčšinu času, či už s klientami, alebo sám so sebou a to, že sa pripravím na súťaž je už taký môj bonus. Nepovedal by som, že až tak rozhodli moje vlastnosti. Kľúčom môjho úspechu je hlavne to, že som sa naučil dodržiavať stravu celoročne s minimálnymi výkyvmi. Telo začalo úplne inak reagovať a doslova sa mi v pred-súťažnej príprave ,,odvďačilo“. Je veľký nezmysel trištvrte roka nič pre seba nerobiť a potom sa za tri mesiace kvalitne pripraviť na súťaž.


.
Toto je čítané

Hokejbal: Skalica postúpila do semifinále play-off

V hokejbalovej extralige bol po dvoch zápasoch na Záhorí stav štvrťfinálovej série…

BM: Ustekana sobota