Druhé prestížne turfové podujatie v tomto roku – 25. jubilejné Slovenské derby sa  vydarilo po všetkých stránkach. V atraktívnom prostredí hipodrómu v bratislavskom Starom háji najväčšia návšteva sezóny videla veľa  hodnotných športových výkonov. Podľa mnohých odborníkov tento  ročník bol určite jedinečný a nezabudnuteľný.

Foto: Milina Strihovská

Víťazkou 25. Slovenského derby (rovina Gd-3, pre 3-ročné kobyly a žrebce, vzdialenosť 2400 m, dotácia 64.000 eur) sa stala jediná kobyla v 14-člennom štartovom poli Zoriana v sedle s džokejom Štefanom Budovičom. Obaja aktéri získali na mítingu  pre slovenskú stajňu PD Senica dotáciu 32 000 eur.  Naposledy vyhral kôň zo slovenského chovu “modrú stuhu” Innovator v roku 2010. Aj vtedy bola trénerkou víťazného koňa Z. Kubovičová, ktorá právom žiarila šťastím. ,,Tento triumf  má osobne pre mňa veľkú hodnotu. Som zamestnankyňou PD Senica a preto si veľmi cením, že som družstvu takto mohla vrátiť dôveru, ktorú do mňa vložilo. Zoriana po dvoch druhých miestach v klasickej Jarnej cene kobýl a v cene Arvy dosiahla svoj najväčší triumf. V prvých dvoch dostihoch tejto sezóny však nebola zdravotne v poriadku. Šesť týždňov pred Jarnou cenou kobýl ukázal röntgen zlomené obe bodcové kosti na predných nohách. Doktor povedal šesť týždňov oddych. Dali sme jej štyri týždne, dva potrénovala. Teraz je už stopercentne v poriadku. Na jazdenie a v tréningu je bezproblémová, odpracuje všetko, čo je treba. Má veľký potenciál, verím, že ešte dosiahne ďalšie veľké víťazstvá. Pravda, neraz nám strpčuje život rôznymi vylomeninami, niekedy je ako čert. Získali sme ju vďaka bývalému pánovi riaditeľovi Závodiska Mariánovi Šurdovi  na  aukcii v nemeckom Baden-Badene. Stála 7000 eur a keď sme sa dozvedeli, že sme jej štvrtým majiteľom, tak sme sa zhrozili. Zakrátko sme sa aj presvedčili, prečo vystriedala niekoľkých majiteľov, lebo kopala, bola zlá a nedalo sa k nej priblížiť. Natrápili sme sa s ňou, ale nakoniec však spoločné úsilie nám prinieslo krásne ovocie. Napokon horšie koníky sú zasa o to viac výkonnejšie,“ povedala nám Zuzana Kubovičová, ktorá oslavovala už tretí triumf v Slovenskom derby po zásahoch Teddy Readyho (2008) a Innovatora (2010).

Trenérka Zuzana Kubovičová a Milan Valko, Foto: Milina Strihovská

Uznávaný džokej Štefan Budovič vyhral Maďarské derby a teraz sa mu podarilo uspieť aj v Slovenskom derby. ,,Zoriane som veril, trúfali sme si skončiť do tretieho miesta. Je to taká potvorka, stále niečo vymýšľa, treba mať na ňu nervy. Kúše, kope, je nevyspytateľná, ale týmto víťazstvom nám všetko vrátila. Je to moje druhé Slovenské derby, k víťazstvu som si dal pekný darček, lebo 26. júna budem mať 40 rokov. Už som aj uvažoval o konci kariéry, ale po tomto triumfe budem v jazdení pokračovať,“ povedal nám Š. Budovič.  Zaujímavé je tiež, že Zoriana doteraz nikdy nebežala preteky dlhšie ako 1800 metrov.     

Foto: Milina Strihovská

,,Som veľmi šťastný, že tomuto skvelému mítingu žičilo aj počasie. Akoby nám chcelo vynahradiť tie predchádzajúce dostihové dni, ktoré  neboli dobré. Spokojný som teda nielen s počasím, ale aj s návštevnosťou, so spoločenskou úrovňou zábavy a hlavne so športovými výkonmi,“ vraví riaditeľ Závodiska Ľuboš Chmelár.  ,,Slovenské derby kvalitou nezaostalo za úrovňou minulých rokov, bola dobrá. O triumfe Zoriany rozhodlo optimálne odjazdenie. Štefan Budovič odvážne nasadil na trhák na začiatku cieľovej roviny. Dobre odhadol silu Zoriany a v cieli si náskok udržal. Útok druhého Gastona prišiel neskoro,“ hovorí Ján Valtýni, vedúci dostihovej prevádzky a marketingu.

Najväčšou osobnosťou tohto mítingu bol 46-ročný Bratislavčan Jozef Bojko, ktorý však už roky žije a pracuje v Nemecku.  Na svojom konte má už takmer 1250 víťazstiev. Slovenské prvenstvo mu stále uniká, hoci triumfoval v Českom a Nemeckom derby.  ,,Nie som sklamaný ani zo siedmeho miesta, idem ďalej, stále budem myslieť na víťazstvo v Slovenskom derby,“ vyhlásil J. Bojko.

Milan Valko


.
Toto je čítané

Futbal 4. liga: Gbely doma porazili Jaslovské Bohunice

Domáci sa od začiatku pustili s chuťou do súpera a najmä v úvodnej polhodinke si…

BM: Ustekana sobota