Basketbal v Malackách a hlavne jeho odchovanci opäť dosiahli vynikajúci úspech. Basketbalisti TJ Strojár sa posledné desaťročie zamerali na výchovu mladých hráčov a hráčok.

Veľa z nich Malacky opustili a odišli hrať a študovať prevažne do zahraničia a dokázali sa presadiť aj v slovenských reprezentačných mládežníckych, ale i seniorských družstvách. V týchto dňoch sa dostali do repre další dvaja odchovanci TJ Strojár.

16-ročný 217 cm vysoký Tomáš Pavelka sa zmestil do 12 člennej nominácie trénera Richarda Durisa na blížiace sa ME U18, ktoré budu od soboty v Bratislave a Piešťanoch. Slovensko minuly rok prvýkrát v histórii postúpilo na ME A kategórie a tie sa budu konať práve v najbližších dňoch na Slovensku. Tomáš minuly rok odišiel do španielskej Academie CBA , na ktorej hrával aj další odchovanec a reprezentant SR Boris Bojanovský. O Tomáša maju záujem ďalšie kluby v Európe , pred prípravou na ME bol na skúške v Madride a na Sicílii. Tomáš posledný rok začal tvrdo na sebe pracovať a výsledkom je aj nominácia na ME. Slováci hrajú v sobotu a v nedelu o 18 hod v Hant Aréne v Bratislave a určite sa oplatí ist na ME pozrieť.

Mužská reprezentácia sa pripravuje na kvalifikáciu na MS v Číne 2019 a sme radi , ze do výberu sa dostali dvaja naši odchovanci. Boris Bojanovský a Michal Fusek. 218cm vysoký Boris sa nakoniec z reprezentácie ospravedlnil kvôli operacii členku, ale Michal Fusek sa dostal do 12 člennej nominácie trénera Rudeža. Dnes 223 cm vysoký hráč belgického Charleroi je takisto odchovancom Strojáru, prvé tri roky svojej kariéry odohral práve v drese Malaciek. Michal mal posledný rok veľmi zaujímavý. 2x sa zúčastnil najväčšieho Adidas eurocampu v Trevise v Taliansku , kde su všetci skauti NBA a euroligovych družstiev.  Dostal sa do ALL Stars a bol vyhlásený za najlepšieho pivota campu. Podarilo sa mu urobit aj rekord campu, ked z vertikálneho výskoku dosiahol na 405 cm! Samozrejme záujem prejavili i družstva NBA a hlavne Utah Jazz. Michal sa zúčastnil tohtoročného draftu NBA a podľa zámorských médií mu súťaž ušla o vlások.

Zaujimavosťou je, že momentálne traja najvyšší basketbalisti na Slovensku su všetci odchovanci TJ Strojár a všetci traja su momentálne reprezentanti Slovenska. Robia dobre meno Malackám, basketbalu, ale i celému malackému športu.

Branislav Orth


.

BM: Kralici