Prezuvky Banny pod clankom

V Stupavskom kaštieľskom parku vznikla v rámci workshopu 1:1 „supergola“

KamVen 0

V čarovnom prostredí kaštieľskeho parku Stupavy sa v dňoch 1.8- 12.8.2017 konalo podujatie pod názvom 1:1 WORKSHOP, organizované už po piaty krát občianskym združením WOVEN.

 

 

Pod vedením profesionálnych lektorov, architektov zaoberajúcich sa drevenými konštrukciami – Ransu Helenius (Fínsko) a Tobias Foged Permin (Dánsko), vytvorila skupina 14 študentov architektúry a dizajnu (Eva Kvaššayová, Silvia Gálová, Petra Garajová, Karol Gwiazdowski, Dávid Nosko, Michaela Krpalová, Maria Pietrenko, Salomé Meuret, Ilona Morel, Vanda Výbohová, Tomáš Jančarik, Lucia Dubačová, Marta Gruca, Katarína Siváková) zo 6 európskych krajín návrh na revitalizáciu doposiaľ nie veľmi využívanej časti kaštieľskeho parku, ktorej výsledkom je dielo “supergola“.

 

Cieľmi workshopu boli ako dizajn tak aj realizácia nevšedného architektonického diela, prinášajúceho nové možnosti a interpretácie využitia a definície zvoleného priestoru v parku, ako aj rozšírenie schopností a skúseností zúčastnených študentov.

 

 

Po dôkladnej analýze celého územia kaštieľskeho parku a prehodnotení viacerých možností sa skupina zhodla na umiestnení objektu v zadnej časti parku. Toto miesto sa vyznačuje dobrou dostupnosťou pri križovatke hlavného chodníka a turistickej trasy. Študentov upútalo najmä rozľahlým zeleným priestorom v kontraste so zákutiami v tieni mohutných stromov. Natočením objektu navádzajú okoloidúcich k vybočeniu z trasy, zastaveniu, orientujú ho do vnútra parkovej prírody.

 

Finálne dielo môže z diaľky pripomínať vznášajúcu sa líniu, levitujúcu medzi skupinkou mohutných stromov, a to vďaka úmyselne nepravidelnej kompozícii subtílnych stĺpov, na ktorých je horizontálna konštrukcia pripevnená vo výške 3 metrov. Dĺžka zastrešenia je necelých 20 metrov a šírka približne 3 metre. Zvláštnosťou je ohýbané zavetrenie jednoduchej rámovej konštrukcie, viditeľné až v detailnejšom preskúmaní, pri pohľade zo spodu. Stĺpy svojim usporiadaním a hustotou vytvárajú premenlivé prostredie. Dojem otvorenosti striedajú izolovanejšie miesta, zatienené nielen pravidelnou tieňohrou konštrukcie, ale aj konárov stromov. Prechádzka pavilónom privádza okoloidúceho smerom k parkovej riečke, do stredu rozľahlej lúky.

 

 

“Supergola“ dáva voľnej zelenej ploche parku iný význam, konštrukcia citlivo reaguje na romantické prostredie a má vo všeobecnosti slúžiť v prvom rade ako atraktor, definícia miesta na stretávanie a odpočinok, či zázemie pre rôzne druhy akcií a podujatí. Precvičovanie jógy jednotlivo či skupinovo, burza nepotrebných vecí, dizajn market, pikniková pauza, relax s dobrou knižkou v ruke, hra na slepú babu, šialená naháňačka, či športový tréning… predstavivosti sa medze nekladú, práve naopak. Názov pavilónu “supergola“, by mal taktiež nabádať k nejednej interpretácii diela.

 

 

1:1 WORKSHOP prináša od roku 2013 život na zabudnuté, nepovšimnuté miesta. Okrem ambícií vzdelávacieho podujatia sa snaží priblížiť obyvateľom rôznych slovenských miest súčasný pohľad na architektúru, podnietiť diskusiu o úlohe architektúry v dnešnej spoločnosti.

 

Marianna Maczova

 

Organizátor: o.z. WOVEN
Spoluorganizátor: mesto Stupava
Partneri: Inžiniersky kabinet, KAT, VŠVU, Fakulta architektúry STU v Bratislave
Projekt finančne podporili: Fond na podporu umenia, Bratislavský samosprávny kraj, Nadácia Tatra banky.

INAT vodny luc 1110x300px