Tak ako po minulé roky, tak aj tento,  sa na sklonku leta 10.septembra, konali Hodové slávnosti pod hradom Branč. Obci Podbranč a Únii žien v spolupráci s Dobrovoľnými hasičmi Podbranč Horná Dolina sa aj tento rok podarilo prichystať slávnostné a veľmi príjemné popoludnie.

 

 

Domáci „hodovali“ už od soboty.  V areáli Obecného úradu sa konala od 19:00hod hodová zábava. Zároveň po celý víkend prebiehala výstava zvierat Slovenského zväzu chovateľov v Dolnej Doline.  Samotné slávnosti , ako inak, spojené s tradíciami, sa tento rok niesli v duchu „Drevo ako súčasť nášho života“.

 

 

V Kultúrnom dome v Podzámku bola prichystaná výstava na túto tému. Domáci, ale aj cezpoľní , oprášili svoje „drevené poklady“, ktoré potom veľmi vkusne a príjemne naaranžovali členky z Únie žien. Výstava bola rozdelená na celky, ako napr. varenie a stolovanie, pranie, spanie, vzdelávanie a informácie, deti, poľnohospodárstvo. A všetko pekne poukladané staré vedľa nového.  Takže sa tým vytvorila veľmi zaujímavá paralela medzi dobou našich starých rodičov a dnešnou „modernou“.  A pekne sa ukázalo, že napriek novým materiálom, je drevo stále veľmi žiadané a používané aj v moderných domácnostiach.

 

Počas celého popoludnia, okrem príjemného počasia, ktoré sa tento rok vydarilo, spríjemňovali návštevníkom program Folklórne skupiny svojimi vystúpeniami.  Detská folklórna skupina Javorinka bola s tancom a spevom veľmi milým osviežením na úvod.  Piesne FS Gbelan a vystúpenie speváckej skupiny Bukovčané z Bukovca ocenili hlavne tí návštevníci, ktorí spievali s nimi. Vystúpenie FS Sobotišťan, ktorá spevom, tancom aj mini divadlom predviedla ako sa kedysi varil lekvár, bolo príjemným ukončením kultúrneho programu.  To, že sa ďalej spievalo pri harmonike, aj mimo pódia, len umocnilo dobrú pohodu celej akcie.

 

 

No a ako každý rok, tak aj tento, boli pripravené tiež ukážky tradičnej výroby drevených výrobkov. Návštevníci si mohli pozrieť, a niektorí aj vyskúšať, ako sa tradičnými nástrojmi, ktoré sa väčšinou museli najprv vyrobiť, vyrábali napr. korytá, kladivá, hranole či krovy na strechu. Ukážky boli veľmi obľúbené hlavne u detí.

 

Popritom bolo pripravené pre všetkých občerstvenie v podobe domácich šišiek z džemom, čerstvo pripravovaných počas celého dňa. Smäd sa dal uhasiť v bufete, kde obsluhovala mládež v krojoch.

 

 

Takže opäť sa podarilo organizátorom spojiť staršiu generáciu s mladšou…tradície starých rodičov ukázať ich deťom tak, aby ich vnímali s nadšením a posúvali tak ďalej.

 

Soňa Kadlečíková


.
Toto je čítané

Prezidentka so svojím tímom vysadila na Záhorí 6000 stromov

Prezidentský les sa počas soboty (20.4.) rozrástol o ďalších vyše 6000 stromov.…

BM: Ustekana sobota