Najbližšie festival Ekotopfilm navštívi mesto Holíč. Trnavský kraj podporil v rámci Výzvy Podpora mládežníckych aktivít TTSK viaceré projekty so zameraním na životné prostredie, ekológiu, vzťah k prírode, určené pre všetky vekové kategórie.

 

 

V minulosti sa vďaka podpore kraja mohli realizovať dve etapy značenia turistickej trasyHolíčsky lužný les, ktorý vykonal Klub turistov Holíč. V meste Holíč na navyše nachádza aj5 cyklotrás, ktoré majú spolu 14,1 km, takže vášniví turisti i cyklisti si prídu na svoje ?

Cyklotrasa po hrádzi rieky Morava

V roku 2017 v rámci výzvy Podpora mládežníckych aktivít TTSK boli podporené tiež projekty združenia Modrý lev Holíč na revitalizáciu prameňa Pasienky. V spolupráci s mestom Holíč organizuje kraj aj akciu Mesto deťom a v rámci spolupráce s Ústavom krajinnej ekológie Slovenskej akadémie vied organizuje každoročne Deň Zeme.


Deň Zeme 2014

Trnavský kraj je tiež zriaďovateľom stredných škôl, ktoré svojim zameraním a vzdelávacími programami priamo súvisia s vytváraním a ochranou životného prostredia – ide o záhradnícke a poľnohospodárske stredné školy.

 

V Holíči nie je ochrana životného prostredia cudzia Strednej odbornej škole, ktorá v rámci Environmentálneho akčného plánu triedi odpad a využíva ho ako druhotnú surovinu. Škola je už druhý rok zapojená do medzinárodného environmentálneho projektu Zelená škola, ktorého hlavným cieľom je pomôcť vytvoriť zdravšie, „zelenšie“ školy a spoločnosť. V škole  je pracovný, akčný tím, tzv. Kolégium Zelenej školy, ktoré riadi a organizuje ekoaktivity tohto programu.

Výbornou akciou, ktorú škola organizuje sú napríklad Vianočné a Veľkonočné tvorivé dielne pre Senior dom Terézia Holíč a materské školy Holíč, a taktiež tvorivé dielne pri príležitosti Dňa Matiek, kde sa nájdu a recyklujú len výrobky z odpadových materiálov.

Medzi ďalšie zaujímavé projekty patrí aj zorganizovanie akcie „Blší trh“ – výmenný obchod alebo predaj nepoužívaných vecí z domácností študentov a zamestnancov školy. Škola sa deti snaží motivovať  k ochrane životného prostredia zábavnou formou, preto organizuje súťaže medzi triedami o najkrajší kontajner na separovaný odpad v triedach. Nájdete tu aj nádoby na zber starých batérií a informačné materiály o separovaní batérií. V roku 2014 v súťaži Ekologický čin roka, ktorý vyhlasuje Trnavský kraj, získala táto škola odmenu za výrobu podložiek na hniezdenie pre bocianov na Záhorí a v tomto roku študenti pri príležitosti Dňa Zeme vyčistili okolie Veterného mlyna v Holíči.


Vyhodnotenie Ekočin roka 2016

Zelených aktivít mesta Holíč s podporou TTSK je naozaj mnoho. Inšpirovali ste sa? My sme radi, že do tohto mesta prichádzame už 3. októbra. Všetkých vás pozývame, budeme vás čakať na zámku.

HOLÍČSKY ZÁMOK – TABAČIAREŇ –  utorok 3.10. 

ŽIVOT V OBLAKOCH (SK ZNENIE) SK/51′
16:00 – 16:55
Ako na Noemovej arche plávajúcej časom, prežívajú v Tatrách kamzíky spolu s ďalšími obyvateľmi arktickej prírody už viac ako desaťtisíc rokov. V tomto vysokohorskom prostredí, ktoré je polovicu roka pokryté snehom, je človek dodnes len príležitostným hosťom. Aj vďaka tomu sú Tatry stále jedinečným ostrovom divokej prírody. Život v oblakoch je plný protikladov. Krehké kamzíčatká akoby ani nepatrili do tohto drsného prostredia.

 

DOJEDZ TO: PRÍBEH O PLYTVANÍ JEDLOM (SK TITULKY) US/57′
17:00 – 17:55
Všetci radi jeme. Milujeme kuchárske programy v televízii, časopisy o varení a blogy o dobrom jedle. Ale ako je to možné, že takmer 50% nášho jedla končí ako odpad? Filmári a gurmáni Jen a Grant sa ponoria do sveta odpadkov z farmy, obchodov, až po ten ich z vlastnej chladničky. Filmový príbeh spojí pri jednom diskusnom stole farmárov, inšpiratívne organizácie a spotrebiteľov. Príbeh je výchovný a zároveň „chutne“ zábavný.

 

MIMO PLÁTNA | Z 12% NA 50% – OD TRIEDENIA K RECYKLOVANIU
18:00 – 18:55
Nakladanie s odpadmi zrkadlí úroveň našej kultúry. Efektivitu ovplyvňuje okrem dobre fungujúceho systému aj uvedomelosť a kultúrna vyspelosť občanov. Slovensko je v recyklácii na chvoste zoznamu členských krajín EÚ. Recyklujeme žalostných 12% odpadu, zvyšok končí na skládkach. Európskym priemerom je 32% (2012). Švédsko nedávno ohromilo 99% úspešnosťou v zhodnocovaní a recyklovaní odpadu, Dánsku sa darí zrecyklovať 45% odpadu. Ako vieme na Slovensku toto číslo spoločnými silami zvýšiť? Ako je na tom mesto Holíč, čo sa separácie týka, oproti zvyšku Slovenska? Diskutovať budú Miroslava Straková z Oddelenia výstavby a životného prostredia MsÚ Holíč, Karol Čambal zo spoločnosti VPP servis a Peter Krasnec z Asociácie podnikateľov v odpadovom hospodárstve.

 

SPOMAĽOVANIE RÝCHLEJ MÓDY (SK TITULKY) UK/65′
19:00 – 20:05
Čo si obliekate? Z čoho sú vaše šaty? Viete aký je ich cyklus života? Aký je ich vplyv na našu planétu? Len málo z nás si to uvedomuje. Keď si kupujeme lacné „plastové“ odevy vieme, že nám skoro nič nevydržia, ale aj tak máme potrebu stále si ich kupovať. Prečo? Tzv. rýchla móda našej planéte tak veľmi škodí, a preto nutne potrebujeme alternatívu. Musíme spomaliť. Alex James sa vydáva na cestu za poznaním, s cieľom zistiť ako sme sa do tohto stavu dostali. A čo je dôležitejšie, čo môžeme s problémom urobiť. Dokáže niečo rýchlu módu spomaliť?

 

BUDÚCNOSŤ NAŠICH MIEST (SK DABING) US/18′
20:10 – 20:30
Film je video esej zaoberajúca sa minulosťou, súčasnosťou a budúcnosťou urbanizácie. Je kokteilom osobného dobrodružstva, využitia internetu a ľudí v rôznych krajinách. Nájdeme v ňom rozhovory s urbanistami – filozofmi ako sú napríklad Edward Glaeser, Carlo Ratti, a…

 

GANGA: SVÄTÁ (ZNE)SVÄTENÁ RIEKA (SK DABING) US/60′
20:30 – 21:30
Film plynie po prúde najsvätejšej a zároveň najzatracovanejšej rieky sveta – Gangy. V roku 2013 sa vydali režiséri Jake Norton a Pete McBride na cestu od jej prameňa až po ústie dokumentujúc jej nespútanú krásu a boj o prežitie. Je to príbeh rieky s jej dichotómiou a zložitosťou. Je príbehom rieky, ktorú uctieva miliarda ľudí. 500 miliónov ľudí je na nej závislých. Je zdrojom života a inšpirácie, ako aj smrti, znečistenia a tragédie.


.
Toto je čítané

BSK: Dvanásty ročník súťaže Vráťme knihy do škôl spoznal víťazov

Dvanásty ročník celoslovenskej súťaže Vráťme knihy do škôl, zameranej na podporu čítania…

BM: Ustekana sobota