Čo by to bol za začiatok školského roka, keby sme si ho nespríjemnili nejakou exkurziou? Koncom septembra  sa teda žiaci Súkromnej strednej odbornej školy VIA HUMANA Skalica vybrali do neďalekých Čejkovíc, v ktorých sa nachádzajú Templárske vínne sklepy a podnik na výrobu BIO čajov a korenín SONNENTOR.

 

 

Keďže  to máme ako sa vraví za rohom, ani sme sa nenazdali a už sme boli v srdci vínárskej obce Čejkovice, lemovanej prekrásnymi vinicami, ktoré nás na prvý pohľad upútali a ohúrili. Ako prvá nás čakala prehliadka v historických templárskych sklepoch. Po vstupe do nich, sme pocítil chladný vzduch s príjemnou arómou zrejúceho vína a  tiež tam bolo celkom vlhko, čo je ale však pre zretie vína veľmi dôležité. Pani sprievodkyňa nás sprevádzala tmavými kamennými tunelmi niekoľko metrov pod zemou, ktoré boli fascinujúce a svojím spôsobom dokonalé. Dozvedeli sme sa veľa informácií o ráde Templárov, ich pôvode a pôsobení v Čejkoviciach, o dozrievaní a výrobe vína. Okrem ručne vyrezaných dubových sudov sme mali možnosť vidieť aj take unikáty  ako najväčšiu sklenú fľašu na víno v celej Českej republike, ktorej objem je 200 litrov. Templárske vine sklepy sa tiež  môžu pýšiť najväčšou etiketou na fľašu na víno a korkový uzáver. Ale asi najväčšou  kuriozitou, akú sme videli, bol sud, ktorého objem má až 20 250 litrov a je široký a vysoký 3,5 metra!

 

 

V súčasnosti produkujú tieto vinárne z 25 odrôd hrozna a sú najväčšie vinárske družstvo v Čechách. Prehliadka v nás zanechala príjemné spomienky. Na templárske sklepy nezabudneme len tak. ani doma, niektorí sme si odniesli  spomienku nielen v hlave, ale aj vo fľaši.

 

 

Ďalšou zastávkou, ktorá bola od sklepov vzdialená niekoľko desiatok metrov, bola bylinkáreň Sonnentor. Krásna záhrada pred samotným Sonnentorom bola balzámom na dušu a tiež sa tam nachádzala príjemná čajovňa s kaviarňou, v ktorej sme si mohli vychutnať produkty podniku. Tieto produkty sme si mohli zakúpiť aj v predajni, ktorá sa nachádzala v priestoroch kaviarne. Hneď po vstupe nám udreli do nosa rôzne vône bylín a korenín z rôznych kútov sveta.  Bylinky a koreniny rozvoniavali naozaj všade. Hlavne v sklade, sme videli a cítili byliny starostlivo uskladnené a označené. Tu sme sa zúčastnili prezentácie o vzniku podniku. Odtiaľ sme sa presunuli do výrobne, kde sa bylinky mechanicky sekajú, následne porciujú a balia do vrecúšok a obalov z bio rozložiteľných materiálov. Takže to, čo prírode vezmeme, jej znova vraciame.
Aj túto prehlíadku sme si veľmi užili a už sa tešíme na ďalšie výlety a exkurzie.

 

Mgr Blažena Rybárová
PhDr. Alexander Pokovič


.
Toto je čítané

Muž v Holíči mieril na autá dlhou airsoftovou zbraňou

Na hlavnom ťahu medzi mestom Holíč a hraničným priechodom s Českou republikou…

BM: Ustekana sobota