Študenti, ktorí počas roka sprevádzajú návštevníkov malackých pamiatok, majú za sebou ďalší rok práce i zábavy. Sezónu uzatvoria “dušičkovou” verziou potuliek Malackami.

 

 

Skupina študentov – sprievodcov pod vedením Martina Macejku z Mestského centra kultúry – Múzea Michala Tillnera sa vytvorila pred dvoma rokmi. Postupne v nej nastali drobné zmeny a aktuálne má MCK Malacky k dispozícii sedem študentov, ktorí dokážu sprevádzať nielen vo významných pamiatkach mesta, ale naplno sa zapájajú aj do historických potuliek mestom.

V tomto roku sa najväčších podujatí – potuliek a Noci múzeí a galérií – zúčastnilo približne 150 ľudí. Okrem toho sprevádzali počas letnej sezóny po skončení rekonštrukcie strechy v zámku, kde sa do začiatku októbra vystriedali približne dve tisícky návštevníkov. A tiež príležitostne sprevádzali objednané skupiny v kryptách Čierneho kláštora.

Sprievodcovia Malacky

 

“Ďalší rok sprevádzania so sebou priniesol príjemné chvíle a hlavne perfektnú atmosféru na tohtoročných potulkách. Okrem toho, že na potulky prišiel veľký počet ľudí nielen z Malaciek, sa mi páčilo, ako si ľudia počas výkladu začali spomínať na staré Malacky a rozprávať o krásnych večeroch prežitých v hoteli Tatra alebo na najlepší tatarák v miestnom pohostinstve Športka. Presne to je cieľom potuliek – oživiť v ľuďoch spomienky na mladosť a v mladších generáciách vzbudiť zdravú zvedavosť,” prezrádza jedna zo sprievodkýň Isabel De Pasquale.
 

A pokračuje: “Taktiež ma prekvapilo vyjadrenie jedného nemeckého páriku, ktorému Malacky tak učarovali, že ich porovnávali s mestami v Amerike, ktoré navštívili. A každé leto sem chodia načerpať nové sily. Práve ľudia dotvárajú atmosféru potuliek a nie je nič krajšie, ako sa s nimi z chuti zasmiať. Často spomínam aj na vtipné momenty pri natáčaní reportáže o malackých kryptách do RTVS.”

Sprievodcovia Malacky

 

“Veľmi sa teším, že aj tento rok som mohla byť súčasťou nášho sprievodcovského tímu,” pridáva sa Miriam Siváková. “Máme spolu kopu zážitkov z potuliek, zo služieb v zámku a iných udalostí. Okrem osvojenia si ďalších zaujímavých vedomostí o histórii Malaciek a skúseností pri sprevádzaní som si užila s našou partiou nezabudnuteľnú sezónu. A teším sa už na ďalšiu!”

 

Sprievodcovia Malacky

 

“Myslím si, že každý by mal vedieť aspoň niečo o histórii svojho mesta a odovzdávať to mladším generáciám –  na minulosť by sme nemali zabúdať, pretože značne ovplyvnila prítomnosť, v ktorej žijeme. Vďaka sprevádzaniu sa Malackami netúlam bezhlavo, ale všímam si veci okolo seba a dávam si ich do súvislosti s minulosťou – s konkrétnymi udalosťami a konkrétnymi menami,” dopĺňa Isabel. “Je to dobrý pocit, ak príde k nám návšteva a ja im viem povedať o histórii nášho mesta alebo povedať nejaké pikošky. Avšak viem, že mám stále, čo zlepšovať, zvedavé otázky turistov ma niekedy ešte zaskočia. Sprevádzanie ma naučilo, že aj napriek tomu, že Malacky nepatria medzi najkrajšie mestá Slovenska, skrývajú množstvo krásnych príbehov a miest. Sprevádzanie ma naučilo vlastne vážiť si viac mesto, v ktorom žijem!”
 

Sprievodcovia Malacky

 

Sprevádzanie na starom cintoríne a v kryptách Čierneho kláštora bude počas “dušičkového” predĺženého víkendu na prelome októbra a novembra nasledovne:

 

nedeľa 29.10.
starý cintorín (15.00 h), krypty (16.00 h)

utorok 31. 10
starý cintorín (19.00 h)

streda 1. 11
starý cintorín (15.00 h a 17.00 h), krypty (16.00 h)

Sviatky Všetkých svätých a Pamiatka zosnulých sú príležitosťou, keď sa do Malaciek vracajú ľudia, ktorí odtiaľto pochádzajú a bývajú inde. Mnohí sem prichádzajú práve vtedy, jediný raz za rok. Samozrejme cintorín navštevujú aj Malačania. Cintorín obsahuje mnoho hrobov významných osôb, viaceré náhrobky sú zaujímavé z historického i umeleckého hľadiska. Napriek tomu, že sa nerozširuje, stále sa tu pochováva, tým pádom je udržiavaný a nepustne.

Krypty, pozostávajúce z pálffovskej krypty, františkánskej krypty a krypty významnejších Malačanov, sú vyhľadávané počas celého roka. To všetko sú dôvody, prečo sa organizátori (Mestské centrum kultúry, Malacké pohľady) rozhodli usporiadať prehliadky. Začiatok je vždy pri vchode do krýpt a na cintorín. Vstup je voľný.
 

 

Martin Macejka


.

BM: Ustekana sobota