Dni sú kratšie, množstvo slnečných lúčov neustále klesá spolu s našou náladou. Jeseň. Premáha nás únava a len ťažko sa hľadajú veci, ktoré by tešili. Mohlo by to byť aj inak?

 

 

 

Ak máte pocit, že aj na vás doľahla jesenná depresia a na nič nemáte chuť, poradíme vám, ako prirodzene prispôsobiť váš organizmus tomuto (peknému) ročnému obdobiu a vnímať ho z tej druhej strany.

Ako sa prejavuje jesenná depresia?

Fungovali ste ako hodinky a zrazu únava, strata energie, vyčerpanosť, nechuť. Organizmus nútite pracovať na 100%, no on sa vzpiera. Dolapila ho jesenná únava. Silením do skvelého výkonu ho vystavujete stresu, čo má veľký vplyv na imunitu. Tá, so stále viac oslabeným telom, klesá, čo je príčina zvýšeného počtu chorôb v jesennom období.

Svoje telo by ste mali, špeciálne v týchto dňoch, lepšie počúvať a dopriať si viac oddychu. Kým si zvykne, potrebuje trochu času. V tomto článku vám prezradíme, ako prijať všetky prejavy jesene, ubrániť sa proti jesennej depresii a udržať si pocit zdravého tela.

 

  1. Pohyb posilňuje

Nič nezlepší duševnú kondíciu tak ako pravidelný pohyb. Ak sa necítite na cvičenie či behanie, doprajte si aspoň denné prechádzky po čerstvom vdzuchu. Jeseň má krásnu vôňu aj zvuky, prechádzka vám určite prospeje.

Povzbudíte tak krvný obeh, bude sa vám ľahšie zaspávať a pozitívne hormóny z pohybu zaplavia vaše telo dobrou náladou.

 

  1. Bylinkový kúpeľ zmyje zlú náladu

Teplý kúpeľ je liek. No ak k tomu pridáme ešte aj bylinky, pochmúrna nálada sa stratí skôr ako vás stihne ovládnuť. Po ťažkom dni radíme namiešať si kúpeľ napríklad s medovkou alebo levanduľou. Tieto bylinky vám pomôžu lepšie zaspať, uvoľniť sa a zbaviť sa bolesti hlavy, ktorá často sprevádza jesennú depresiu.

 

  1. Jesenná strava

Každé obdobie má svoje chute, ktorým sme naklonení. K jeseni rozhodne patrí chutná tekvicová polievka, sladké hrušky či jablká. Vo všeobecnosti by ste mali v tomto období konzumovať veľa zeleniny a ovocia pre posilnenie imunity a prílev energie.

 

  1. Svetlo a farby!

Jeseň sa hýri zemitými farbami, ktoré sú krásne, no pre pozdvihnutie nálady nie  celkom účinné. Preto sa potešte veselými letnými farbami aspoň na vašom oblečení alebo v izbe. Nezabúdajte ani na dostatok svetla, ktoré sa s kratšími dňami skôr stráca.

V boji proti jesennej depresii veľmi pomáha terapia svetlom. Ide o vystavenie sa priaznivému svetelnému žiareniu zo špeciálnej lampy, ktoré sa podobá dennému svetlu. Je často účinnejším prostriedkom proti depresii ako lieky a zaberá dosť rýchlo.

 

  1. Kvalitný spánok lieči

Často sa z toho skrátka „treba vyspať.“ Spánok je najliečivejším a najprirodzenejším prostriedkom proti jesennej depresii a únave. Ak máte kvalitný spánok, baterky sa rýchlo dobijú a vy všetko zvládate ľahšie.

Kvalita spánku závisí rozhodne od kvality vašej postele a matracu. Ak neviete, ako si vybrať dobrý matrac, spoločne nato prídeme. Spánok budete mať krajší a do nového dňa sa zobudíte plní nových síl. Sľubujeme.

Novinkou na slovenskom trhu sú CBD kvapky, teda produkty z rastliny konope, ktoré preukázateľne poskytujú úľavu pri depresii, strese, migrénach, a to bez vedľajších účinkov.

Proti jesennej depresii sa teda bojovať naozaj dá. Hlavne nezabudnite stále robiť veci, ktoré vás tešia. Dobíjajte sa pozitívou energiou, dobrým spánkom, zdravým jedlom, stretávajte sa s ľuďmi, ktorých máte radi alebo sa prihláste na kurz tanca. ?


.

BM: Kralici