Trúfli by ste si precestovať Afriku zo severu na juh na kultovom Pionieri? Marek Slobodník a partia jeho kamarátov si nielenže trúfli, ale to aj dokázali. O svojich dobrodružstvách prišiel Marek porozprávať priamo do Malaciek.

 

 

Začalo sa to nevinným výletom, keď po strednej škole vyrazili prvýkrát  na Pionieroch okolo Slovenska. Každým rokom chceli vidieť viac a po deviatich rokoch sa im podarilo prejsť naprieč celým kontinentom. Zo zamrznutej Európy sa dostali do 45-stupňového pekla, svoje „pinčle“ tlačili do vysokých hôr a užili si aj rozsiahle pláže. Začali v Banskej Bystrici, pokračovali cez Taliansko, Izrael, Egypt, Sudán, Etiópiu, Keňu, Tanzániu, Malawi, Mozambik a skončili na Strelkovom myse v Juhoafrickej republike, čo je najjužnejší cíp Afriky. Suma summarum: päť cestovateľov, päť mesiacov na cestách, 15 tisíc kilometrov.
 

Marek Slobodník, autor celého projektu Afrika na Pionieri, absolvoval už predtým cestu do Kazachstanu a expedície cez Južnú Ameriku, Austráliu či Indonéziu. „Pioniera nechcem teraz ani vidieť,“ povedal nám na záver svojej prezentácie v malackom kine. Dobrodružnú cestovateľskú dušu však nezaprie, pretože už o pár mesiacov sa chystá so známym českým cestovateľom Danom Přibáňom na ďalšie zaujímavé kilometre s kultovými žltými trabantmi.

 

-lp-


.
Toto je čítané

Na Mierovom námestí v Malackách vyrastie mestská lúka

Menej prachu, znižovanie teploty, zadržiavanie vlhkosti priamo na mieste a mestské lúky…

BM: Ustekana sobota