Záhorácky slovník, ktorý koncom vlaňajšieho roka vydalo mesto Malacky, je už súčasťou aj prezidentskej knižnice. Andrejovi Kiskovi ho na novoročnom stretnutí so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska odovzdal Juraj Říha.

 

 

Prezident republiky so starostami a primátormi hovoril predovšetkým o kompetenciách samospráv – sociálnych službách či základnom školstve.

 

Andrej Kiska sa dotkol aj najdôležitejšej tohtoročnej udalosti v samosprávach: „V tomto roku nás čakajú komunálne voľby. Chcel som vás veľmi pekne poprosiť, keďže viem, že drvivá väčšina z vás bude znova kandidovať, poučme sa trochu zo župných volieb. Nachádzajte spojencov. Vyskúšajte spájať demokratické sily spolu.

Nedovoľme, aby sa počas predvolebného súboja začala v našej spoločnosti opäť šíriť nejaká nenávisť, hnev, aby sme našu spoločnosť polarizovali. Stále vidíme v našej politike veľa hnevu a nenávisti a chcem vás poprosiť, aby komunálne voľby také neboli. Aby boli súťažou dobrých nápadov, dobrých myšlienok, preukazovaním toho, čo ste dosiahli a čo chcete dosiahnuť.

 

Na záver sa chcem poďakovať vám a vašim zamestnancom, poslancom – odvádzate pre našu krajinu obrovský kus práce. Mnohokrát občania nikde neprichádzajú do styku so štátnou správou, ale prichádzajú práve na vaše úrady. A nesmierne záleží na tom, ako pristupujeme k  ľuďom.

Či zamestnanci mestských a obecných úradov berú svoju prácu ako službu, že majú občanom pomáhať, alebo či to berú ako obťažovanie niekoho, o koho sa musia starať. A treba na rovinu povedať – a zažil som to u mnohých z vás – že ak je primátor alebo starosta, ten, ktorý berie svoju prácu ako službu ľuďom, ak túto energiu šíri po celom svojom úrade, tak potom je radosť prísť na taký úrad.“

Zo zdrojov Kancelárie prezidenta SR spracovala –lp-. Foto: KP SR


.

BM: Ustekana sobota