Džokej Michal Abík (25) z Malaciek sa stal suverénnym šampiónom rovinových dostihových jazdcov v Poľsku za rok 2017.

 

 

 

Nazbieral 58 víťazstiev a získal titul s náskokom 9 víťazstiev pred Rusom Reznikovom (49) a domácim obhajcom titulu Sz. Mazurom (47).

Michal Abík pôsobí od sezóny 2016 u kouča Adama Wyrzyka vo Warszawe v Poľsku. Teraz tam začína už svoju tretiu sezónu. Hneď v tej premiérovej v roku 2016 bol druhý, o rok už suverénne vyhral.

Pred odchodom do Poľska pôsobil v Plaveckom Štvrtku u trénera Jaroslava Hanáčka, v roku 2014 sa stal Slovenským šampión jazdcov a o rok bol tretí, keď sa pred neho dostali tiež iba Záhoráci, Jaroslav Línek a Zdenko Šmida.

 

S Miškom Abíkom sme sa porozprávali o jeho úspechoch i o tom, čo ho ešte v Poľsku čaká.

 

 

Kto ťa oslovil s ponukou pokračovať v kariére džokeja v Poľsku ?
Oslovil ma práve tréner Adama Wyrzyk, s ktorým som úzko spolupracoval už v roku 2015. Popri mojej práci u trénera Hanáčka v Plaveckom Štvrtku som v čase, keď sa nekonali dostihy na Slovensku, chodil jazdiť jeho kone na dostihy do Warszawy.

 

Ako hodnotíš svoj čerstvý titul Poľský šampión jazdcov a čo pre teba znamená ?
Poviem úprimne, je to pre mňa veľmi veľká vec. Dosiahnuť niečo tak významné doma je ťažké, ale dosiahnuť to v zahraničí, je bez podpory dobrého trénera s dobrou stajňou a v tak krátkom čase takmer nemožné. Ja som to šťastie na super trénera mal. Adama Wyrzyka patri k poľskej trénerskej špičke, veľa ma naučil, vďaka čomu sa mi podarilo získať titul Poľského šampióna, čo je v mojej doterajšej kariére zatiaľ najväčší úspech.

 

Budeš v Poľsku pokračovať ? Dokedy ťa viaže zmluva ?
Určite tu budem do konca tohtoročnej sezóny 2018. Potom sa uvidí, čo bude ďalej.

 

Čo by si chcel ako aktívny športovec ešte dosiahnuť?
V tomto športe je to tak, kto je dobrý je žiadaný. Vďaka tomu jazdí najlepšie kone s ktorými môže ukázať, že je ešte lepší. A ja by som chcel byt najlepší a vyhrávať !


.

BM: Ustekana sobota