Vezmeme si hoblík, pílku, zahráme sa ešte chvíľku…

 

Hra Kolo, kolo mlynské patrí k základnej výbave každého škôlkára. Iste si ju viete v mysli vybaviť: pri slovách o hoblíku a pílke deti napodobňujú prácu s týmito nástrojmi. Od nového školského roka si to budú môcť aj naozaj vyskúšať. Malacky sa totiž pripájajú k projektu technickej škôlky. Čo si máme pod tým predstaviť? Je to vlastne návrat ku Komenského princípu škola hrou, spájanie konkrétneho s abstraktným,“ vysvetľuje garantka projektu, bývalá predsedníčka vlády SR profesorka Iveta Radičová.
 

Koncept technickej škôlky prišla osobne predstaviť do Malaciek: Deti sa veľmi hravou a nenásilnou formou učia, ako fungujú veci okolo nás. Ide o rozvíjanie nielen technickej zručnosti, ale predovšetkým logiky a matematiky, ktoré v bežnom živote potrebuje každý z nás. Po 3 a pol roku fungovania projektu na Slovensku môžem smelo povedať, že máme vynikajúce výsledky. Deti sú sebavedomé, vedia rozmýšľať v súvislostiach a rozvíja sa ich osobnosť.“
 

Technické škôlky u nás vznikli podľa vzoru z Českej republiky, kde ich za 7 rokov vyrástli už desiatky. Na Slovensku fungujú napríklad v Poprade, Lučenci, Prievidzi či Trnave. Škôlkari dostanú do triedy „dielničku“ a rôzne nástroje. Pod vedením zaškolených učiteliek zatĺkajú klince, hobľujú dosky, ale dokonca stavajú aj mosty či lietadlá,“ povedal Peter Beck zo spoločnosti Edymax, ktorá projekt realizuje.
 

Primátor Juraj Říha deklaroval za Malacky pripravenosť pripojiť sa k projektu. Výchova k zručnosti s stane súčasťou vyučovania na niektorom z pracovísk našej materskej školy.  Technická škôlka v Malackách by sa mala stať realitou od septembra 2018.

 

-lp-


.

BM: Kralici