Primátor Malaciek Juraj Říha vymenoval dve pracovné skupiny – jedna sa zaoberá budúcnosťou kaštieľa, druhá odpadovým hospodárstvom. Okrem toho sa pripravuje rekonštrukcia materskej školy na Ulici J. Kollára a myslíme aj na tých úplne najmenších – jasličkárov. Dočkáme sa aj dvoch nových veľkých športovísk. „Bez odvážnych projektov sa Malacky neposunú ďalej,“ komentuje plány mesta primátor.

 

      

 

Pracovná skupina ku kaštieľu

 

Na kaštieli sa už od vlaňajška vyníma nová strecha. Jej kompletná oprava bola potrebná, aby do budovy nezatekalo a aby sa mohlo pokračovať v obnove vnútorných priestorov. Mesto už má pripravenú projektovú dokumentáciu na rekonštrukciu reprezentačných sál, pripravuje sa obnova fasády a odstránenie vlhkosti zo základov kaštieľa. Odhadované náklady predstavujú viac ako milión eur, pričom mesto sa bude uchádzať o dotáciu z ministerstva kultúry.
Pracovná skupina, zložená z odborníkov i osobností kultúrneho života Malaciek, diskutuje o možnostiach ďalšieho rozvoja tejto pamiatky. Uvažuje sa o sobášnej sále, galérii a novom mestskom múzeu. Časť kaštieľa by mohla prispením podnikateľov ožiť vo forme kaviarne či ubytovania.

 

Prvé zapustené kontajnery už tento rok

 

 

Pracovná skupina primátora analyzuje súčasnú situáciu kontajnerových stojísk na sídliskách. Ich počet už dlhší čas kapacitne nepostačuje, okrem toho sa obyvatelia sťažujú aj na neporiadok. Mesto preto pripravuje osadenie polopodzemných kontajnerov. Keďže majú väčšinu svojho objemu pod zemou, ťažšie sa k nim dostanú vandali či bezdomovci. Okrem toho sa zníži aj zápach v okolí smetných nádob. Prvých šesť stojísk so zapustenými kontajnermi by malo vyrásť už tento rok, pravdepodobne na Veľkomoravskej a Záhoráckej ulici.

 

MŠ na Ulici J. Kollára

 

 

Škôlka na Kollárovej je posledným nezrekonštruovaným pracoviskom našej materskej školy. Prvých päť (Štúrova, Bernolákova, Rakárenská, Hviezdoslavova, Záhorácka) už má modernizáciu za sebou. „Kollárka“ príde na rad v lete. Súčasťou komplexnej rekonštrukcie bude zateplenie s novou fasádou a oknami, výmena podláh, modernizácia WC a umyvární či obnova priestorov pre zamestnancov. Rekonštrukcia bude stáť okolo 400 tisíc eur a jej trvanie sa odhaduje na 5 mesiacov.

 

Pripravujú sa aj jasle

 

 

Na jar chce mesto požiadať o dotáciu z eurofondov na výstavbu detských jaslí. Mali by vzniknúť na mieste starého technického pavilónu v areáli materskej školy na Bernolákovej. Tamojší priestor dovoľuje vybudovať dve triedy pre 20 detí.

 

Smelé plány na nové športoviská

 

 

Mesto už minulý rok vyhlásilo súťaž na výstavbu zimného štadióna, súkromný investor však po neúspešnom hlasovaní poslancov MsZ od svojho zámeru upustil. Preto sa hľadali spôsoby, ako v projekte pokračovať.  Po sérii rokovaní s ďalšími potenciálnymi investormi, vrátane Slovenského zväzu ľadového hokeja, sa napokon mesto rozhodlo, že sa pustí do  zimného štadióna vo vlastnej réžii. Financovanie výstavby za približne 2 milióny eur  sa navrhuje kombinovať z poplatku za rozvoj a úveru. Pre štadión sa navrhuje areál Základnej školy na Záhoráckej. Vedenie mesta uvažuje aj o výstavbe novej tréningovej haly pre kolektívne športy. Mala by vyrásť pri Základnej škole na Štúrovej ulici.

 

Ľubica Pilzová, vizualizácie: Útvar strategického rozvoja MsÚ


.
Toto je čítané

Jáňan Ľuboš Pribila prešiel ako prvý Slovák cestu Via Alpina

V roku 2023 sa Jáňan Ľuboš Pribila zapísal do histórie ako prvý…

BM: Ustekana sobota