„Volám sa Vladislav Kunák, pracujem na Mestskej polícii v Malackách a budeme sa stretávať. Keďže ste už predškoláci, povieme si veci, ktoré budete potrebovať, aby sa vám niečo nestalo. Do konca roka nás čakajú štyri témy a dnešná hodina bude o tom, že vám predstavím mestskú políciu,“ povedal V. Kunák na úvod deťom z MŠ na Hviezdoslavovej ulici, čím otvoril prvú časť Programu prevencie kriminality.

 

 

Program je určený pre deti predškolského veku v materských školách a deti základných škôl a skladá sa z viacerých tematických blokov. Témou prvej prednášky bolo Chrániť a pomáhať. Škôlkari sa dozvedeli, kde sídli mestská polícia, aké sú jej úlohy, poslanie a význam. Prostredníctvom fotografií z prezentácie si pozreli priestory polície, výstroj i kamerový systém určený na monitorovanie mesta a zistili, ako mestskí policajti riešia napríklad rušenie nočného pokoja, problémy s bezdomovcami, čierne skládky, nesprávne parkovanie či odchyt túlavých psov.
 

V. Kunák vysvetlil deťom význam prevencie, pričom použil citát J.F. Kennedyho: „Gram prevencie sa rovná kilogramu terapie.“ Upozornil deti na rizikové situácie, ktoré by sa ich mohli týkať, ako sú napríklad krádeže, falošné hlásenia, vandalizmus a porozprával im, aké dôsledky môže mať takéto správanie: „Deti, nikdy sa nedajte prehovoriť od niekoho na postriekanie alebo pomaľovanie plotu farbou. Je to trestný čin, aj keď spravíte škodu len za 5 eur.“ Okrem toho predškolákom zopakoval tiesňové čísla a zdôraznil, kedy ide o oprávnené volanie a kedy už o zneužívanie čísiel.
 

Škôlkari trpezlivo počúvali a keď dostali  priestor na otázky, neúnavne sa hlásili a s nadšením rozprávali o svojich zážitkoch v súvislosti s činnosťou polície. Vďaka detskej úprimnosti sme sa tak dozvedeli, kto videl haváriu alebo túlavého psa, komu nedal vodič auta prednosť, ale aj napríklad to, ako parkujú rodičia, alebo kto dostal pokutu za rýchlosť. Dôležité však je, že deti tému pochopili a aktívne sa zapájali do diskusie. V blízkej budúcnosti sa môžu tešiť na ďalšie témy v rámci Programu prevencie kriminality, ktoré sa týkajú napríklad správania na ulici, cudzích ľudí, bezpečnosti, násilia a zvieratiek.

 

Projekt finančne podporuje Ministerstvo vnútra SR.

 

-nb-/-is-


.

BM: Ustekana sobota