O titule Masteriek Slovenska a postupe na Majstrovstvá Európy sme snívali sedem rokov, teraz sa to splnilo a hneď niekoľko krát.

 

 

Prvý májový víkend zaplavili mesto Hlohovec mažoretky z celého Slovenska. Konal sa tu totiž už 15.ročník MAJSTROVSTIEV SLOVENSKA v mažoretkovom športe, ktorý zastrešovala asociácia AMAS.

 

V piatok 4.mája sa MSR zahájili slávnostným pochodom cez mesto až na námestie, kde bol predstavený každý zúčastnený súbor. Stovky mažoretiek spoločne zaspievali a zatancovali hymnu tohtoročných majstrovstiev Slovenska, ktoré organizoval domáci súbor SAŠETKY Hlohovec.

Výprava mažoretiek MERCI, ktoré sa od septembra pripravovali pod vedením tréneriek Bc. Natálie Vajdečkovej a Kristíny Hrbkovej štartovala hneď od skorého sobotného rána. V tento deň boli na programe sóla, triá a miniformácie. Mažoretky zo Záhorskej Vsi sa v prvý deň majstrovstiev predstavili s 9 choreografiami, ktoré odtancovali detičky, kadetky a jedna juniorka.

Ako prvá sa na štart postavila Sofia Soboličová, ktorá súťažila v disciplíne SÓLO BATON DETI (dievčatá do 7 rokov). Sofinka so svojou nápaditou choreografiou, krásnym oranžovým kostýmom, veselou hudbou predviedla krásny výkon bez jediného pádu paličky. Hneď po nej súbor reprezentovala sólistka NIKOL NAJVIRT, ktorá ako sólistka detskej vekovej kategórie bojovala s náčiním pom pom. Niki podala na parkete bezchybný výkon, nechýbal jej úsmev ani presvedčivý výraz. Obe detské sólistky mali kategórie plné zvučných mien súborov z celého Slovenska. Obrovským prekvapením bolo teda vyhlásenie výsledkov. Obe dievčatá zožali bravúrny úspech. Sofia Soboličová získala titul 2.VICEMAJSTERKY SLOVENSKA a Nikol Najvirt sa postavila na stupeň najvyšší a s prehľadom sa stala MAJSTERKOU SLOVENSKA pre rok 2018 vo svojej kategórií. A to nebolo z detskej vekovej kategórie všetko. Dievčatá zo Záhorskej Vsi bojovali i v kategórii TRIO BATON DETI. Tu reprezentovala súbor trojica: Vanessa Foltýnová, Sofia Masaryková a Laura Strečanská. Dievčatá zožali úspech i na súťažiach pred MSR, no pred štartom boli opatrné. Súperiek bolo dostatok, no presvedčivý výkon, zaujímavá hudba, téma i kostým porotu presvedčili natoľko, že sa tieto dievčatá stali MAJSTERKAMI SLOVENSKA. No nebolo to také ľahké ako to znie, dievčatá samé vedia, že bolo za tým množstvo driny. Dokonca 2 dievčatá z tohto tria prišli do súboru MERCI len v septembri minulého roka. Poslednou formáciou z detskej vekovej kategórie bola spoločná choreografia sedmičky dievčat v kategórií miniformácia baton deti. Choreografia FARMA, v ktorej mohli diváci a porota vidieť rozkošné ružové prasiatka a jedného presvedčivého farmára očarila natoľko, že i tieto dievčatá sa postavili na stupienok najvyšší a stali sa MAJSTERKAMI SLOVENSKA.
 

Po detičkách nasledovali kadetky (8-11rokov). Výkony všetkých súťažiacich stúpali na kvalite. Ako prvá kadetka, ktoré reprezentovala obec Záhorská Ves bola minuloročná 2.VICEMAJSTERKA SLOVENSKA, mažoretka, ktorá sa umiestnila v TOP6 na minuloročných majstrovstvách EURÓPY – Nina Nerádová. Obhajovať získaný titul nie je nikdy ľahké… No môžeme povedať, že Ninka obhajobu zvládla a nie len to, dokonca prekonala. Porotu očarila natoľko, že sa stala 1.VICEMAJSTERKOU SLOVENSKA v kategórii sólo baton kadet a vybojovala si miestenku i na tohtoročné majstrovstvá Európy. Ďalším želiezkom v ohni bolo kadetkovské trio v zložení Lucia Caboňová, Lucia Miškolciová a Nina Nerádová. Dievčatá i napriek technickej smole pri pustení hudby nezostali zaskočené a podali bezchybný výkon bez pádu jedinej paličky. Vysoké známky od poroty však nestačili na medailovú pozíciu, ktorá nám unikla len kvôli technickej zrážke. No i taký vie byť mažoretkový šport. Veríme, že dievčatá svoju šikovnosť potvrdia inde, aj keď tento okamih nás veľmi mrzí. Trénerky vkladali nádeje i do miniformácie kadetiek, kde sa predstavila sedmička vybraných dievčat. Dievčatá tancovali s radosťou a s odhodlaním. Bojovali do poslednej sekundy mexickej choreografie. Konkurencia bola obrovská, no my sme v kútiku duše dúfali. A podarilo sa ! Dievčatá sa stali 2.VICEMAJSTERKAMI SLOVENSKA a vybojovali si nomináciu na majstrovstvá Európy. V kadetkách nás reprezentovala i sólistka pom Lucia Caboňová, ktorá podala bezchybný výkon, plný úžasných a náročných prvkov, avšak na medailové umiestnenie to nestačilo. Odvážnou, nevzdávajúcou sólistkou v staršej vekovej kategórii junior bola i Nina Meszárosová, ktorá svoje sólo v čiernom kostýme zatancovala so srdca a na parkete nechala i dušu, no súperky nás prevalcovali.

Sobota na tohtoročných MSR bola nezabudnuteľná. Zaspávali sme plné očakávaní, čo nám prinesie nedeľa, kedy sa naše dievčatá museli ,,pobiť“ v obrovskej konkurencii veľkých formácii. Predstavili sa detičky i kadetky. Ako prvé na súťažnú plochu vypochodovala 18-stka dievčat vo veku 5-7 rokov, ktoré zatancovali ich krásnu choreografiu s paličkami, ktorá nesie názov IŠLO VAJCE NA VANDROVKU. Rozprávkový príbeh, detská hudba a krásne kostýmy nechýbali. Dievčatá súťažili proti dievčatám zo Senice, Hlohovca a Galanty. Obrovské mestá oproti našej malej dedinke, no my sme sa nevzdávali a bojovali. Dievčatá, z ktorých minulý rok väčšina tancovala ešte v nesúťažnej vekovej kategórii prípravka sa stali MAJSTERKAMI SLOVENSKA ! Rovnaká zostava dievčat sa predviedla i so spoločnou choreografiou KROKODÍL, kde paličky vymenili za pom pom. U našich krpcov je táto choreografia veľmi obľúbená. Súperkám zo Senice nedali dievčatá žiadnu šancu a s prehľadom sa umiestnili na najvyššom stupienku a i tu získali titul MAJSTERIEK SLOVENSKA. Pred štartom veľkej formácie kadet s náčiním baton (palička) by ste sa nám trénerkám krvi nedorezali. Do tejto formácie sme vložili snáď viac ako bolo možné, všetko išlo bokom. Toto bol náš tohtoročný cieľ. Teraz už môžeme povedať, že našim snom, cieľom a túžbou bol titul a postup našich všetkých kadetiek na Majstrovstvá EURÓPY. Dievčatá na parkete nechali dušu. Snažili sa z plných síl a i keď v oslabení až o 2 mažoretky, ktoré bojovali so zdravotnými problémami sa dievčatá na parkete nevzdali, bojovali a VYHRALI. Štartovná listina nám ponúkala pohľad na súperky zo Žiliny, Prešova, Kysuckého Nového Mesta, Hlohovca, Senice, Lozorna, Dulova a Čadce. V tomto silnom zložení vybojovali práve naše kadetky s choreografiou TANEC S VLKMI titul 2.VICEMAJSTERIEK SLOVENSKA a tak získali POSTUP medzi najlepšie mažoretky na MAJSTROVSTVÁ EURÓPY.
Šťastnejšie a pyšnejšie sme NIKDY NEBOLI !!!
 

Touto cestou chceme poďakovať všetkým, ktorí stáli pri nás v dobrom i v zlom. Vtedy keď sa prehrávalo i vyhrávalo. Cesta na vrchol bola veľmi ťažká a my už teraz vieme, že udržať sa tu bude ešte náročnejšie. ĎAKUJEME našim rodičom, rodinám a fanúšikom.
 

Príprava na ME už začala. Veríme, že naše dievčatá budú obec Záhorská Ves a súbor MERCI reprezentovať len v tom najlepšom svetle. Úspechom pre nás je už len to, že sme sa tam dostali. No neuspokojujeme sa a BOJUJEME !

Držte nám palce v dňoch 4. – 8.júla, kedy sa predstavíme v PRAHE na už niekoľkokrát spomínaných majstrovstvách EURÓPY. Ak by ste sa chceli prísť pozrieť ako taká súťaž mažoretiek vyzerá, všetkých vás srdečne pozýva dňa 9.júna do Záhorskej Vsi, kde sa uskutoční už 5.ročník medzinárodnej súťaže MERCI POHÁR.
 

Sledovať nás môžete i na facebooku (Mažoretkový súbor MERCI) či na instagrame (mazoretkymerci)

Natália Vajdečková (vedúca)


.
Toto je čítané

Seničania podpisujú petíciu proti prevádzke na spracovanie plastového odpadu

Petíciu proti podnikateľskému zámeru spoločnosti SETECO, s. r. o. vybudovať v Senici…

BM: Ustekana sobota