„Podujatie Deň detí je výnimočné v tom, že ide o jedinú spoločnú akciu mesta Malacky, mestskej polície, centra voľného času, mestského centra kultúry, materskej školy, základnej umeleckej školy a spoločnosti TEKOS. Pri jeho organizovaní stojí v popredí mestská spolupatričnosť, vzájomná pomoc a najmä pocit, že všetci spolu a radi kopeme za jeden klub,“ charakterizovala oslavy našich najmenších vedúca MCK Jana Zetková. Tie tohtoročné jej slová len potvrdili – skvelú participáciu vyzdvihli všetci zúčastnení.

 

 

 

V sobotu 26. mája viedli všetky cesty do centra Malaciek. Súbežne s Dňom detí sa konal aj festival šikovných a zručných rodákov Malacká šošovica. Absolútna pohoda sprevádzaná detským smiechom a dotvorená slnečným počasím zaplavila Mierové i Kláštorné námestie. Aj táto skutočnosť bola vizitkou precíznej prípravy. „Dva dni pred akciou sme začali s pristavovaním dopravných značiek i zátarás a v kooperácii s mestskou políciou sa zabezpečilo postupné uzavretie vyhradených plôch. Zároveň sme sa postarali o dovoz, presun a rozmiestnenie materiálu pre CVČ, MCK, ZUŠ, Vstúpte a MsP. Zabezpečili sme zberné nádoby na odpad a čistenie priestranstiev pred, počas a po akcii,“ priblížil František Ftáčnik, vedúci strediska odpadov spoločnosti TEKOS.

 

 

Atrakcií, aktivít a zábavy bolo neúrekom, spomeňme aspoň niektoré. Hneď pri Inkubátore mali všetci možnosť vidieť len niekoľkotýždňové teliatka. Pre väčšinu malých i veľkých účastníkov to bol premiérový zážitok. „Denne sa starám o 150 až 300 takýchto životaschopných jašov. A ako vymýšľajú – jedno nechce piť z vedra, druhé z fľaše, všetko ich musím učiť. Darmo, deti sú deti a tieto kravské ratolesti niekedy neposlúchajú rovnako ako tie ľudské,“ rozprávala prítomným zvedavcom opatrovateľka dobytka. Domáce zvieratká mali deti možnosť vidieť aj na Kláštornom námestí.

 

 

Naši najmenší sa zábavnou formou dozvedeli veľa nového nielen zo živej prírody, ale aj z dopravnej výchovy. Na Hviezdoslavovej ulici vyrástlo dopravné ihrisko, kde sa to hemžilo ako v úli. Malých vodičov usmerňovali mestskí policajti. Väčší oslávenci so zvedavosťou navštívili mobilné planetárium.

 

 

Monumentálne poľnohospodárske stroje pristavené na Mierovom námestí boli lákadlom aj pre mnohých dospelákov. „Tak rád by som si vyliezol na ten kombajn, no okrem toho, že sa trocha hanbím, na túto príležitosť čaká v rade veľa detí a nechcem zdržiavať,“ s úsmevom si povzdychol jeden z oteckov. Ďalšia mamička poznamenala, že nemôže svojich chlapcov dostať z územia leteckých modelov a techniky na Šošovicu. „Teším sa tam na zdravé maškrty a kúpim si aj nejaké ľudové doplnky do kuchyne,“ prezradila nám. Na javisku sa striedali detskí protagonisti, pri kostole sa spievalo a vyhrávali kapely, z výšky všetkým mávali choduliari a náladu udržiavali aj maskoti v podobe rozprávkových bytostí.

 

 

Energiu, ktorú deti vynaložili pri zdolávaní rôznych prekážok, preliezačiek a náčinia pred Inkubátorom i v akejsi mini telocvični na Kláštornom námestí si razom mohli doplniť občerstvením v podobe sladkých šišiek. Každý malý oslávenec navyše dostal starú dobrú klasickú hračku – bublifuk. Bublinky detské oslavy aj uzatvárali – vo finále nechýbala obľúbená penová šou, ktorú pripravili príslušníci Hasičského a záchranného zboru Malacky.

 

 

„Chcela by som vyzdvihnúť výbornú spoluprácu a zodpovednosť všetkých, ktorí na Dni detí participovali. Dokonalá súhra a profesionalizmus. A ešte aj s úsmevom a radosťou z práce,“ vyjadrila svoje pocity riaditeľka CVČ Alžbeta Šurinová. Jej slová dopĺňa šéfka MCK J. Zetková: „Vždy mám nesmiernu radosť, keď návštevníci odchádzajú z našich podujatí usmievaví a v dobrej nálade s tým, že s nami opäť prežili jeden super deň. A takýto pocit som mala i v sobotu, po Dni detí. Síce sme všetci organizátori boli unavení, no zároveň i naplnení pocitom, že naša práca má zmysel. Samozrejme, že nezaspíme na vavrínoch, stále je čo zlepšovať, ale nové nápady si zatiaľ necháme pre seba a prezradíme ich na budúci rok.“ Plejádu spokojných organizátorov uzatvára F. Ftáčnik z TEKOSu: „Komunikácia našej spoločnosti s ostatnými mestskými organizáciami bola na veľmi dobrej úrovni – rýchly dohovor a presné vyhodnotenia požiadaviek. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.“Tá sa môže už čoskoro preukázať aj pri úvahách o organizovaní plánovanej novej celomestskej akcii. Jedinečným podujatím v regióne by bol Veľkonočný festival. Vedenie mesta však zvažuje aj jesenné Malacké hody, nechajme sa prekvapiť.

 

Okrem organizátorov sa o nezabudnuteľný Deň detí 2018 pričinili aj sponzori: Hammer Rakúsko, RESPECT Slovakia, s.r.o., a FirstFarms Agra M, s.r.o., Plavecký Štvrtok.

 

 

Ďakujeme a dovidenia o rok na oslave sviatku detí v Malackách!

 

Ingrid Sochorová


.

BM: Ustekana sobota