Správne čapovanie a starostlivosť o pivo sú kľúčom k tomu, aby sa k zákazníkom dostalo v takej kvalite, v akej opúšťa brány pivovaru. Dokonale naservírovaný zlatý mok zaručene pripravil aj víťaz regionálneho kola 11. ročníka súťaže Pilsner Urquell Master Bartender, ktoré sa konalo tento štvrtok v Malackách, Štefan Pillár z Bratislavy.

 

 

V náročnej súťaži a ťažkej konkurencii ukázal, že patrí medzi to najlepšie, čo medzi slovenskými výčapníkmi máme.

 

Starou pivárskou pravdou je, že sládok pivo varí a hostinský ho robí. To si uvedomujú aj sládkovia v Plzni, a preto dbajú o to, aby sa o ich poctivo uvarené pivo s rovnakou láskou a zanietením starali aj výčapníci. Aj preto Pilsner Urquell už viac ako 10 rokov oceňuje tých najlepších výčapníkov titulom Master Bartender (majster výčapu). Pýšiť sa týmto prestížnym titulom však môže len ten, kvôli komu sa zákazníci do podniku kedykoľvek radi vrátia. Aj preto si schopnosti súťažiacich odborná porota preveruje dvoma náročnými disciplínami.

 

Najprv sa preverili znalosti výčapníkov v písomnom teste. Aj po viac ako 175 rokoch od svojho zrodu totiž zostáva plzenský ležiak originálom s nezmenenou chuťou, ktorého receptúru si sládkovia odovzdávajú z generácie na generáciu. Test tak odhalil, či aj súťažiaci poznajú všetky tajomstvá výroby a starostlivosti o toto pivo, ktoré sa stalo vzorom 70 % ležiakov z celého sveta. To najlepšie zo seba museli súťažiaci vydať aj počas praktickej skúšky. Načapovanie dokonalej „hladinky“ s penou krémovou ako smotana je samozrejmosťou, odborná porota si však všíma aj vystupovanie a komunikáciu s hosťami.

 

Na regionálnom kole 11. ročníka súťaže Pilsner Urquell Master Bartender v Malackách si sily zmeralo 18 súťažiacich, z toho 4 ženy. Silnú konkurenciu porazil a víťazom sa stal  Štefan Pillár z Bratislavy.. „ Je to pre mňa poslanie. Robím to každý deň a baví ma to. Som šťastný, keď sa ľudia usmievajú a keď sú po napití z piva spokojní. Vtedy som aj ja ako výčapník spokojný. Na súťaži som už tretíkrát a konečne mi to vyšlo. Poctivo som sa pripravoval a v práci som sa učil nové veci s výčapom. Dúfam, že moje prvé miesto k nám do podniku priláka viac ľudí a povedia si, že u nás je to najlepšie načapované pivo,“ hovorí čerstvý víťaz Štefan Pillár. Do česko-slovenského finále postúpili aj Branislav Majzún z Malaciek, Jozef Lisý z Malaciek a Milan Michna zo Zvolena.

 

 

„Našim cieľom nie je len vzdelávanie výčapníkov, ale aj zvyšovanie pivnej kultúry. Preto sme veľmi radi, že tento rok sa do dvoch slovenských kôl Pilsner Urquell Master Bartender zapojili celé desiatky výčapníkov z rôznych kútov Slovenska. Svedčí to aj o prestíži našej súťaže, vďaka ktorej dostávajú zákazníci v reštauráciách dlhé roky len to najlepšie pivo,“ hovorí starší obchodný sládok Plzeňského Prazdroja Václav Berka.

 

O tom, kto zosadí z trónu úradujúceho kráľa výčapníkov za Slovensko Romana Sládka z Pezinka, sa rozhodne na slávnostnom galavečeri 16. augusta v Plzni, kam postupujú šiesti finalisti zo slovenských kôl. Až do veľkého finále však musia byť v pozore. Čaká ich totiž náhodná kontrola, počas ktorej ich do ich prevádzok prídu tajne navštíviť sládkovia z Plzeňského Prazdroja. Aj tu preveria ich schopnosti čapovať pivo a správne ho servírovať zákazníkom.


.

BM: Festival Záhrad