Výstup z operatívneho rokovania primátora mesta Malacky Juraja Říha s pediatrami je jednoznačný: do výberového konania o prevádzkovanie ambulantnej pohotovostnej služby pre deti a dorast v meste sa neprihlásil nikto. Priamou príčinou je nedostatok personálu. Túto službu bude od 1. júla 2018 dočasne zabezpečovať Národný ústav detských chorôb na bratislavských Kramároch.

 

 

Primátor Říha: „Naplno sa obnažil problém nedostatku pediatrov na celom Slovensku.“

 

Vo štvrtok (21. júna) sa konalo operatívne rokovanie primátora mesta Malacky Juraja Říhu so zástupcami pediatrov z okresu k aktuálnej téme ambulantnej pohotovostnej služby (APS) pre deti a dorast v meste. Tú sa nepodarí sprevádzkovať z dôvodu nedostatku lekárov. Hovorkyňou prítomných pediatrov bola MUDr. Eva Slavíková. Z desiatich lekárov v okrese sú šiesti v dôchodkovom veku a dvaja k nemu nemajú ďaleko. Je nás nedostatok cez deň, ťažko niečo riešiť v noci. Za súčasných podmienok a stavu nie je možné postaviť pohotovostné služby,“ priblížila situáciu. APS pre deti a dorast preto bude od 1. júla 2018 dočasne zabezpečovať Národný ústav detských chorôb v Bratislave. Na stretnutí pediatrov s primátorom opakovane zaznela obava, že nemocnica na Kramároch nemusí zvládnuť nápor pacientov z celého Bratislavského kraja.
 

K situácii sa kriticky vyjadril aj J. Říha: „Pozorne vnímam medializované informácie, že by v našom okrese nemala byť k 1. júlu zabezpečená detská pohotovosť, čiže ministerstvo nedokáže naplniť svoj vlastný cieľ. Súčasný prevádzkovateľ sa ani len neprihlásil do výberového konania. Naplno sa obnažil problém nedostatku pediatrov nielen v našom okrese, ale na celom Slovensku, a pravdepodobne to speje k tomu, že vybuchne celý systém. Napriek všetkému sa zodpovedne zamýšľame nad tým, ako pomôcť a či je možné nájsť pediatrov, ktorí by v rámci pohotovosti naopak prišli vypomôcť z Bratislavy do Malaciek. Budem viesť dialóg, ktorý povedie k vytvoreniu určitého modelu, z ktorého budú zrejmé finančné a časové podmienky získania týchto lekárov.“

 

Ako vnímajú zmysluplnosť APS pre deti a dorast samotní lekári?

„Veci, s ktorými rodičia prichádzajú na pohotovosť, neraz nevyžadujú akútne ošetrenie. Teploty a tobôž hlieny znesú odklad aj desať, dvanásť hodín. A napokon – veci, ktoré akútne a teda odborné vyšetrenie vyžadujú, sa i tak riešia priamo na Kramároch,“ podotkla E. Slavíková.

Jej kolegyňa MUDr. Marianna Maršálková dodala: „Prečo ministerstvo teraz šliape po všeobecných lekároch, aby – na úkor svojho zdravia a veku, dali do poriadku problém, ktorý sa neriešil dvadsať rokov? Celý tento čas sa nič nedialo a my  to teraz máme lepiť?“

 

APS pre dospelých bude v meste od 1. júla zastrešovať malacká nemocnica v rámci spoločnosti Nemocničná, a.s. Na rokovaní ju zastupoval MUDr. Robert Vetrák, ktorý rovnako zdôraznil, že jediným dôvodom, prečo sa nemocnica neprihlásila do výberového konania a teda nedokáže zabezpečiť APS aj pre deti a dorast je nedostatok personálu.

Ingrid Sochorová


.
Toto je čítané

Jáňan Ľuboš Pribila prešiel ako prvý Slovák cestu Via Alpina

V roku 2023 sa Jáňan Ľuboš Pribila zapísal do histórie ako prvý…

BM: Ustekana sobota